Responsabilii de mediu din primăriile din județul Brașov au participat miercuri, 21 iunie, la sediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu (ADI ISO Mediu) Brașov, la o ședința tehnică „Aplicații practice în managementul integrat al deșeurilor. Conformarea cu legislația în domeniul deșeurilor municipale și evitarea penalităților de mediu”. Evenimentul a fost organizat de ADI ISO Mediu Brașov în parteneriat cu Comisariatul Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu, iar reprezentanților primăriilor li s-au prezentat noutățile legislative din domeniu, provocările pe termen scurt și mediu, dar și detalii referitoare la campanii de informare și conștientizare.

  • În cadrul acestei ședințe tehnice le-au fost explicate responsabililor de mediu din cadrul primăriilor principalele noutăți legislative, având în vedere că în 19 iunie a fost promulgată de președintele României legea de aprobare a ordonanțelor de urgență privind Fondul pentru mediu. De asemenea, le-am prezentat detaliile campaniei «Eco-Atitudine», care include mai multe activități, de la ore de ecologie în școli, la distribuirea de cutii speciale pentru colectarea separată a deșeurilor. Totodată, reprezentanții Gărzii de Mediu au prezentat Campania «Responsabilitate socială-colectare separată» cu sloganul «Colectare separată pentru comuna ta curată». Vom mai organiza astfel de ședințe tehnice, pentru a pune la dispoziția autorităților locale toate noutățile din domeniul managementului deșeurilor”, a declarat președintele ADI ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu.

Anul acesta, biodeșeurile trebuie colectate separat

În timpul ședinței de miercuri au fost discutate și măsurile pe termen scurt și mediu ce trebuie luate pentru a se respecta legislația, pentru a se eficientiza activitatea de gestionare a deșeurilor, dar și pentru a se atinge obiectivele privind colectarea selectivă. Astfel, responsabililor de mediu li s-a explicat faptul că în cursul acestui an trebuie implementată colectării separate a biodeșeurilor (deșeurile biodegradabile, cum este cazul resturilor de grădină sau alimentare), ceea ce va permite reducerea semnificativă a cantității de deșeuri ce ajunge la depozit. De asemenea, anul viitor trebuie făcute pregătirile pentru colectarea separată a deșeurilor periculoase și a materialelor textile, începând cu 1 ianuarie 2025.

Tot în perioada următoare trebuie actualizate contractele de delegare și aprobate tarifele pentru serviciile de salubritate plătite de populație. Nu în ultimul rând, președintele ADI ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu, a declarat că „pe termen scurt și mediu, o provocare pentru noi va fi devierea de la depozitare a cel puțin 60% din cantitatea de deșeuri generate, din care 50% trebuie să fie reciclate și 10% valorificate energetic”. De altfel, devierea de la depozitare a deșeurilor devine tot mai importantă pentru autoritățile locale, având în vedere că, potrivit noilor prevederi legate, contribuția pentru economia circulară (ce se plătește pentru deșeurile depuse la depozite, în cazul nerespectării de către unitățile administrativ – teritoriale a țintelor privind devierea de la depozitare) va fi de anul viitor de 160 lei/tonă, o valoare dublă față ce dea actuală, respectiv 80 lei/tonă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here