Săptămâna aceasta, Plaiul Foii în Rezervația Naturală Piatra Craiului este platou de filmare. 18 copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani realizează două scurtmetraje, îndrumați de profesioniști în toate domeniile cinematografiei (scenarist, producător, actor, regizor, director de imagine, sunetist, scenograf, make-up artist, editor).Aceștia îi ajută pe copii și adolescenți să experimenteze cum se creează un film și să facă ei înșiși unul cap-coadă. Participanții descoperă că „pentru câteva minute de film se lucrează mai multe zile, învață să fie atenți la toți membrii echipei, să colaboreze, să își asume responsabilitatea de a duce la bun sfârșit treaba începută – toate acestea, pentru a obține produsul final dorit: un film”, explică regizorul Liviu Mărghidan, unul din organizatorii taberei.

Participanții sunt împărțiți în două grupe mixte (fete și băieți), echilibrate după vârsteși se filmează una pe cealaltă. Copiii fiecărei grupe sunt, pe rând, atât actori-protagoniști, cât și membri ai echipei tehnice de filmare. La realizarea primului scurtmetraj, prima grupă a pregătit decorurile și costumele, a făcut machiajul și imaginea și a tras sunetul, iar cea de-a doua grupă, cea de copii-actori, a interpretat rolurile. Primul scurtmetraj se află deja la montaj, unde copiii descoperă că din materialul captat pe video timp de două zile, respectiv din patru ore de material brut,ies 10 minute de film. „Copiii lucrează foarte serios, de dimineață până la lăsarea întunericului și sunt foarte atenți și extrem de implicați. Se vede că au disponibilitate, au chef să lucreze, chiar lasă telefoanele de-o parte pentru a fi atenți la filmări“, spune actrița Nicoleta Lefter, tutore în această tabără. I se pare extraordinar și că participanții pot cunoaște diferite meserii, pe care le-ar putea practica în viitor. „Ei învață foarte multe în aceste zile, dar totul se face prin joc. Iar să învețe la vârsta asta de la profesioniști să stea în spatele unui film, să vadă cât se muncește la realizarea luie foarte benefic pentru ei“, crede actorul Dragoș Olaru, care lucrează și el cu copiii pe partea de actorie.

  • Unul din scopurile noastre estede a atrage către domeniul cinematografic cât mai mulți copii și tineri. Dar mai mult decât atât, urmărim ca participanții să învețe să își îndrepte atenția către calitatea unui produs cinematografic, să își formeze gusturile în acest domeniu”, spune Ruxandra Flonta, co-organizatoarea CineVentura.

În urma acestor ateliere, participanții vor putea evalua subiectul, regia, jocul actoricesc, calitatea imaginii, decorurile, costumele, muzica sau montajul cu ochii unui cunoscător.

Organizatorii își propun încadrarea atelierelor-tabără într-un ciclu pe termen lung, cu caracter regulat, astfel ca participanții primelor tabere să devină în câțiva ani profesioniștii unor ateliere. La această a doua ediție CineVentura participă și copii care au fost anul trecut parte din această aventură cinematografică.

  • Se vede că au progresat. Iar copiii care sunt pentru prima dată în tabără învață și de la colegii lor mai experimentați și de la profesioniști, care le arată din tainele meseriei”, remarca actorul Gabriel Spahiu, care a lucrat și anul trecut pe partea de actorie cu participanții.
  • Adela, o participantă de 12 ani e încântată de tabără: „În tabăra asta înveți bazele cinematografiei, înveți lucruri despre fiecare departament și poți experimenta realizarea unui film în echipă. Eu cred că este o tabără necesară tocmai din această cauză.”

CineVentura are loc în perioada 25. iunie – 1. iulie la Plaiul Foii

Filmările se desfășoară exclusiv în aer liber, într-un cadru natural de vis, cazarea se face la corturi de tip glamping. Mâncarea este pregătită zilnic la ceaun, serile terminându-se cu cântece în jurul focului de tabără. Scurt-metrajele vor fi proiectate și discutate de întreaga echipă vinerea aceasta, înainte de încheierea taberei. Printre tutorii CineVentura de anul acesta se numără actorii Nicoleta Lefter și Dragoș Olaru. Nicoleta Lefter este actriță de teatru si film. A colaborat în teatru extensiv cu regizorul Radu Afrim, iar în film a avut roluri în filme precum: „Captura” (regia Adi Voicui) sau „Ghefilte Fish” (regia Andrei Cohn). Nicoleta a jucat și în producții în regia lui Francis Ford Coppola sau Cristian Mungiu. Pelicule în care îl putem vedea pe actorul Dragoș Olaru sunt „Și băieții câteodata” (regia Matei Lucaci Grunberg), film selectat în secțiunea Short Corner de la Cannes, „Marocco” (regia Emanuel Pârvu), film selectat la Festivalul de Film de la San Sebastian, „Poarta Albă” (regia Nicolae Mărgineanu) sau „Castelul Crăiței” (regia Liviu Mărghidan). Unii dintre invitații speciali ai acestei ediții sunt actrița Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București Florentina Țilea și actorul Gabriel Spahiu, cunoscut publicului din cele peste 100 de producții cinematografice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here