Biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Victoria găzduiește  Festivalul internaţional de toacă denumit ,,Cântecul care zideşte”, marţi, 11 iulie 2023. Este a 18-a ediție a acestui festival la care participă peste 60 de copii din toate colţurile ţării şi din afara graniţelor,  însoţiţi de parohii lor. Au ajuns la Victoria delegații din București, Sibiu, Brașov, Făgăraș, Călărași, Bacău, Dâmbovița, Mureș, Botoșani, Maramureș, Ialomița, Prahova, Victoria  și din Ungaria. Delegaţiile  au fost întâpinate de  preoții Daniel și Octavian Smădu.

  • Clopotul care cheamă la rugăciune pe cei vii, care plânge pe cei morți și care potolește văzduhul, simbolizează trâmbițele pe care îngerii, la sfârșitul veacurilor, le vor suna, pentru ca să vină toți la judecată. Și toaca are o semnificație deosebită pentru că nu se lovește întâmplător, sau în mod dezordonat, ci într-o melodie, într-un ritm anume, cu o anumită tehnică”, spunea Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, despre clopot și toacă.

Copiii au fost întâmpinați la Primăria Victoria de primarul orașului, Camelia Bertea, care i-a servit cu dulciuri. Toți participanții au fost îmbrăcați în portul național specific localității din care provin.

  • ,,Ne bucurăm să-i avem alături de noi pe părintele Daniel și pe părintele Octavian, care fac cinste acestui oraș. S-au implicat în organizarea acestui festival care a ajuns la a 18-a ediție în acest an. Suntem onorați că noi, Primăria și Consiliul Local Victoria, suntem parte în acest proiect în calitate de coorganizatori. Suntem onorați că ne-ați călcat din nou pragul, sperăm să vă simțiți bine în orășelul nostru“ a spus primarul orașului Victoria, Camelia Bertea.

Preotul paroh Daniel Smădu a ținut să mulțumească autorităților locale pentru susținerea festivalului.

  • ,,Ne bucurăm că Primăria și Consiliul Local Victoria au fost și în acest an alături de noi, ne-au susținut, ne-au încurajat și ne-au oferit sprijinul financiar necesar pentru organizarea festivalului în calitate de coorganizatori“ a spus pr. Daniel Smădu.

De la Primărie, delegațiile s-au deplasat spre biserică în sunet de toacă, unde se desfășoară concursul de bătut toaca.   Festivalul de toacă de la Victoria a fost organizat pentru prima dată în 1995, iar din 2001 a atras copii din toată ţara, dar în anii următori printre participanţi s-au aflat  copii din Ucraina, Republica Moldova sau Ungaria. Inițiatorul proiectului a fost preotul Octavian Smădu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here