În 1983 se numea Liceul Industrial de Chimie, singurul care funcția în orașul Victoria, cu profil teoretic dar și de meserii, chimie, electrotehnică și mecanică. La decenii distanță liceul poartă numele profesorului univ. dr. în economie Alexandru Bărbat, originar din Ucea de Sus, și școlește elevii doar în meserii. Promoția 1983, patru clase, s-a reîntâlnit sâmbătă, 12 august a.c.,  la unitatea școlară la care a studiat în cei 4 ani de liceu. Emoții, amintiri, zâmbete pentru bucuria revederii colegilor și profesorilor care le-au format caracterele și i-au îndrumat pentru a-și croi drumul în viață. Precum vechiul cântec  academic ,,Gaudeamus igitur“ (Vivat Academia,/Vivant Professores,/Vivat membrum quodlibet,/Vivant membra quaelibet,/Semper sint in flore!) a încheiat în vara lui 1983 anii de liceu, acum,  la patru decenii distanță a deschis întâlnirea, creând emoții foștilor absolvenți și deopotrivă dascălilor lor.

Din nou în curtea școlii

De cum au pășit în curtea liceului, foștii elevi, acum cu tâmplele albite, s-au reîntors în timp, amintindu-și cu drag multe dintre momentele petrecute în  anii de liceu. Numai că de data aceasta cu zâmbete și chiar hohote de râs, calificându-le pe majoritatea amintiri frumoase, deși, atunci, au fost chiar și sancționate ba cu mustrare în fața clasei, a profesorilor din cancelarie sau cu note scăzute la purtare. S-a vorbit ,,fără perdea“ în fața celor care erau atunci la catedră.  Ar fi fost oportun și normal să își reia locul în bănci, să fie strigat catalogul, astfel foștii elevi să se recunoască între ei și să dea frâu liber  emoțiilor. O amărâtă de deratizare a clădirii chiar în acea zi a pus lacăt pe ușa instituției. Dar foștii absolvenți au depășit  cu lejeritate incidentul, găsind doar bucurie în evenimentul organizat. Amintirile din curtea școlii au fost însă imortalizate prin fotografiile de grup pe scările școlii și în fața simbolului acesteia, catargul pe brațele căruia, cândva era un atom, azi șterpelit de binevoitori.

Amintiri…

S-a continuat revederea, așa cum este obiceiul tuturor generaților, la restaurant, cel ales fiind ,,Connies“ din centrul orașului. Până spre miezul nopții foștii absolvenți au putut depăna amintiri, acestea fiind ,,asezonate“ cu muzică, dans și bucate alese.  Un eveniment cu multă veselie, o provocare reală a memoriei pentru a recupera multe dintre acțiunile foștilor elevi, obiceiuri și porecle date dascălilor. ,,Mai scrieți o problemă“ după ce suna clopoțelul, lucrări ratate la laboratoare sancționate de profesorii de chimie, fizică, atelier, cristalele ce nu mai apăreau după o oră de trudă în fața instalațiilor chimice, pedagogii ,,zbir“ când nu te conformai regulamentelor impuse, versurile pentru care  nu-ți mai găseai timp să le memorezi la comandă, exercițiile care-ți umpleau tabla și la care priveai, de multe ori, indiferent, chiulul în masă ce se lăsa cu sancțiuni, etc. Oare cum vor arăta reîntâlnirile generațiilor de astăzi, cele bulversate de tot felul de reforme, imixtiuni politice, sociale sau de gen?

 Grupul ,,Cetina de Brad“ a înveselit atmosfera

 

Sunt pline de haz aceste revederi, dar refac și vechile prietenii și descoperă ceea ce au realizat foștii colegi. O pată de culoare la acest eveniment a fost realizată de Mihai Fogoroș și grupul vocal ,,Cetina de Brad“, recunoscut în Țara Făgărașului prin performanța sa. Un purpuriu de cântece a înveselit și mai mult atmosfera, iar ,,La mulți ani!“ interpretat pe voci a completat pozitiv organizarea evenimentul.   Foștii elevi ai promoției 1983 mulțumesc profesorilor care au reușit să le fie alături la această frumoasă revedere, dar și organizatorilor, colegii Mihaela Bratu Dăscălescu și Mihai Fogoroș. (Lucia BAKI)

La bună revedere în 2028!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here