Centrul de plasament ,,Floare de Colţ“ din Făgăraş, aflat în subordinea DGASPC Brașov, va fi desființat începând cu data de  1 octombrie 2023. Asta dacă în plenul CJ Brașov programat pentru data de 31 august a.c. se va aproba proiectul de hotărâre inițiat în acest sens.  Deși Centrul are o capacitate de 40 de locuri, însă   de serviciile acestuia beneficiau recent doar 14 persoane.

  • S-a constat că pentru 10 beneficiari este necesară menţinerea măsurii de protecţie specială într-o casă de tip familial. Pentru unul dintre beneficiari s-au realizat demersuri pentru realizarea transferului într-un serviciu social din subordinea DGASPC Argeş. Un alt beneficiar a solicitat încetarea măsurii de protecţie, iar alţi doi vor fi admişi în cadrul altor servicii sociale din subordinea DGASPC Braşov”, este justificarea din  raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre.

La Centrul de la Făgăraș sunt angajate 11 persoane care vor rămâne fără locuri de muncă. Aceleași documentații stipuează  însă faptul că angajaților li se vor oferi posturi similare vacante în unitățile din cadrul DGASPC Brașov.

Centrul de la Ghimbav se desființează

În baza aceluiași proiect de hotărâre este propusă și desființarea  Casei de Tip Familial (CTF) Ghimbav din cadrul Complexului de Servicii „Cristian” Braşov. Motivul în cazul acestei unități este neobținerea  licenţei pentru servicii sociale.
 Casa de Tip Familial de la Ghimbav are o capacitate de 12 locuri, iar după desfiinţare, cei mai mulţi dintre beneficiari vor fi mutaţi în alte structuri aflate în subordinea DGASPC Braşov.

  • „Soluţia optimă este mutarea beneficiarilor CTF Ghimbav în CTF Greieraşul din cadrul Complexului de Servicii Tărlungeni, iar pentru o minoră însărcinată s-a propus modificarea măsurii de protecţie specială la Centrul Maternal Casa Mamei din cadrul Complexului de Servicii Săcele – Brădet”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre privind desfiinţarea Casei de Tip Familial Săcele. Data de la care urmează să fie desfiinţată CFT Ghimbav nu a fost, încă, stabilită.

Spaţiu pentru nouă cupluri mamă-copil

În clădirea ocupată acum de Casa de Tip Familial Ghimbav, de pe strada Făgăraşului nr. 16 va fi înfiinţat Centrul Maternal Casa Mamei. Măsura este prevăzută printr-un alt proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean, în care se menţionează că noua structură va găzdui 9 cupluri mamă-copil.„Beneficiarii Centrului Maternal Casa Mamei Ghimbav mame cu copii aflaţi în risc de separare de familie şi femei gravide aflate în situaţii de dificultate. Centrul va asigura accesul beneficiarilor pe o perioadă determinată de maxim doi ani la găzduire, îngrijire, educaţie şi servicii de pregătire pentru viaţa independentă, precum şi pentru integrarea sau reintegrarea familială şi socio-profesională”, se menţionează în proiectul de hotărâre.

 

Centrele de plasament, desființate prin lege

Centrele de plasament nu mai puteau funcţiona încă de la 1 octombrie 2022, așa cum prevede Legea 191 din 28 iunie 2022, promulgată de preşedinte,  în completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia si promovarea drepturilor copilului. „Centrele de plasament nu ar trebui să mai existe de la 1 octombrie, iar acolo unde există  sunt în afara legii, motiv pentru care prefectul poate să amendeze directorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului“,   explica anul trecut Vişinel Bălan, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la rândul său provenit din sânul sistemului.

Centrul de plasament din Victoria, desființat în 2018

Centrul de plasament ,,Azur“ de la Victoria a fost desființat în toamna anului 2018, după 43 de ani de activitate, iar copiii instituționalizați aici au fost transferați la alte centre ale DGASPC Brașov.   Se încheia în octombrie 2018 istoria casei de copii din Victoria, care se înființase în vara anului 1975.

  •  ,,Îmi amintesc cum au venit la Victoria cu un leocoplast lipit pe gât pe care  era scris numele băieților. Toţi erau de aceaşi vârstă, de trei anişori,  şi nici unul nu ştia cum îi cheamă. Reacţia mea a fost să le dezlipesc de pe gât leocoplastul. Parcă erau în lagăr. Îmi amintesc că am început activitatea cu doi angajaţi, un fochist şi un portar, iar pe parcurs am angajat câte un om pe fiecare sector. Era un educator la 25 de copii şi doi supraveghetori de noapte” îşi aminteşte profesorul Florin Dumitraş, fost director al orfelinatului.

În perioada 1975 – 1982 la Casa de copii erau peste 70 de copii preşcolari, dar aceştia au fost mutaţi la căminul din Noua şi la Victoria au rămas doar şcolarii.  În curtea instituţiei existau anexe gospodăreşti unde creşteau 40 – 50 de porci pe an, exista şi grădină de zarzavat şi o livadă. Aveau şi pământ în Ucea de Jos de la CAP unde copiii împreună cu educatorii cultivau cartofi şi porumb. În perioada 1975 – 2018 această instituţie a fost condusă de 10 directori: Florin Dumitraş, Cînduleţ Gheorghe,  Olimpia Beca, Vasile Tuşa, Viorel Olteanu, Adriana Gal, Morlova Maria, Cristina Bratu, Janos Sandor Szekeres şi Viorica Harcu.

 Case de tip familial la Victoria

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  Braşov n-a renunțat însă la Victoria, mai ales că deține aici un imobil generos, o clădire cu parter și 2 etaje și curte, dar și o clădire nouă cu 4 etaje, chiar lângă spitalul din localitate. Clădirea a fost împărțită în două, o parte destinată azilului de bătrâni ,,Castanul“, iar în locul centrului ,,Azur“ s-a înființat centrul pentru persoane fără adăpost ,,Sfântul Gheorghe“. De cum au fost relocați copiii, în camere  au fost aduse persoanele cu dizabilități și fără aparținători de la centrul din Timișul de Sus. Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Gheorghe” a fost deschis  în august 2019 şi are 48 locuri ocupate cu persoane cu dizabilităţi şi afecţiuni psihice.  Azilul  ,,Castanul” funcţionează de 14 ani  în clădirea de pe  strada Policlinicii, nr. 12. A fost primul cămin de bătrâni din Ţara Făgăraşului.  Aici sunt sunt disponibile  40 de   locuri, dar au fost aduși și pensionari de la  Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie de la Sânpetru după ce această unitate a intrat în reorganizare. DGASPC Brașov a  înființat însă la Victoria locuințe protejate după ce a achiziționat de pe piața liberă două imobile.

  • ,,La Victoria, DGASPC Braşov intenţionează să înfiinţeze patru locuinţe protejate pentru adulţii cu dizabilităţi “ declarau  reprezentanții Direcției. (Lucia BAKI)

.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here