Noul an școlar prinde Primăria Făgăraș nepregătită, dar  bună de plată.  18 clase de elevi  nu  vor începe anul școlar în școala lor ci vor învăța tot în spații închiriate de Primăria Făgăraș de pe piața liberă.  Și asta pentru că lucrările de modernizare de la clădirea Școlii Gimnaziale nr. 7 de pe strada Dr. I. Șenchea nr. 104B  sunt departe de a se fi încheiat, deși proiectul de modernizare a fost aprobat încă din 2018, lucrările au începput, teoretic, în iunie 2019. Au trecut de atunci 4 ani, cu un an în plus față de durata de implementare prevăzută în proiect (36 luni), iar șantierul stagnează.  Contractele de închiriere ale Primăriei Făgăraș cu agenți economici privați pentru spațiile în care au învățat acești elevi ai școlii aflate în șantier au  avut termenul de 18 luni (februarie 2022-august 2023) și au expirat. Acum, Primăria Făgăraș golește din nou bugetul pentru noi chirii deși în plenul CL Făgăraș nu s-a regăsit vreun proiect HCL privind prelungirea acestor contracte.

  • ,,Avem 18 clase de elevi care vor învăța în alte spații, cele închiriate de Primăria Făgăraș. Patru clase vor învăța în clădirea Clubului elevilor, 5 clase în clădirea vechii grădinițe germane și 9 clase în spațiul de pe str. Inocenţiu Micu Klein, nr. 21, al unei firme private. Lucrările la clădirea școlii nu au fost finalizate, nu cunosc stadiul acestora, dar din ce se vede mai durează“ a spus Corina Drăgoiu, directoarea CN ,,Doamna Stanca“ la care  este arondată Școala Gimnazială nr. 7.

Fără avize ISU

În privința autorizației de funcționare și a avizelor eliberate de ISU Brașov, directoarea colegiului a explicat procedurile urmate de unitatea școlară.

  • ,,Pentru spațiile închiriate de Primăria Făgăraș, am obținut autorizație de funcționare, la fel cum anual obținem pentru clădirile colegiului. La spațiile închiriate noi plătim utilitățile, iar primăria plătește chiria. Proprietarii ne-au pus la dispoziție doar spațiile, iar noi le-am amenajat și dotat. În privința avizului ISU am depus documentațiile solicitate. Dar ce școală din oraș are aviz ISU?“ a completat directoarea de la CN ,,Doamna Stanca“.

Chirie prelungită după 18 luni

Când trebuia să elibereze clădirea Școlii Gimnaziale nr. 7 pentru a se deschide șantierul, Municipiul Făgăraş a cerut două oferte, de la  Isoplus Special SRL pentru imobilul situat în Făgăraş, str. Inocenţiu Micu Klein, nr. 21, imobil P+2 şi curte și de la   Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş, pentru imobilul situat în Str. Inocenţiu Micu Klein, nr. 8. Asta în condițiile în care proiectul de modernizare a școlii exista din 2018, iar Primăria Făgăraș putea să amenajeze spații în clădirile proprii, de pildă clădirea Școlii Gimnazile nr. 3 din cartierul Combinat care zace nefolosită. Dar, primarul PSD al urbei a prezentat în CL Făgăraș  proiectul de închiriere cu o lună înaintea deschiderii șantierului.

  • ,,Primăria Făgăraș nu s-a preocupat de amenajarea unor spații pe care le are în proprietate  în care să fie relocate clasele de elevi de la Școala  generală nr. 7  pe perioada derulării lucrărilor.  A venit direct cu ideea de a închiria spații proprietate privată fără să ia în calcul spațiile proprii“ spuneau consilierii locali.

Ofertele prezentate de Primăria Făgăraș legislativului au golit bugetul local cu peste  130.000 euro. Concret, Isoplus Special SRL prin Ion Curiman a cerut pentru imobilul din strada I.M. Klein nr. 21 o chirie de 111.002 euro/18 luni, iar Biserica Evanghelică a cerut pentru fosta grădiniță germană din strada I.K.Klein nr. 8 o chirie de 21.000 euro/18 luni.

  • ,,Ne-a pus în fața faptului împlinit, doar să aprobăm închirierea de la anumite persoane private. Legat de acest fapt  primarul a mai inițiat un proiect de hotărâre prin care să fie formată o comisie de negociere a sumelor cerute de cei care ne vor închiria spațiile. Considerăm că totul a fost stabilit dinainte“ spunea  majoritatea consilierilor locali, care a  propus și alte spații care puteau fi folosite.  
  •  ,,Primăria Făgăraș deține spații care puteau fi folosite, doar că ne-a fost prezentată situația mult prea târziu, iar spațiile primăriei necesită anumite lucrări. Dacă se știa că încep lucrările de ce nu s-a acționat din timp? Acum trebuie să plătim chirii foate mari din banii făgărășenilor“ au completat atunci consilierii locali.

Așa se face că din banii contribuabililor făgărășeni s-au plătit chirii de 130.000 euro, iar astfel de plăți continuă.

 Ce spune piața liberă  

Majoritatea consilierilor locali a criticat acțiunea primarului de a închiria aceste spații, referindu-se la costuri. Prin comparație, consultând piața locală, așa cum spune că ar fi făcut și primăria, se constată următoarele:

  •   Un imobil din Făgăraș format din 2  clădiri cu parter, etaj și teren în suprafață de 1651 mp, intravilan, este pus în vânzare pe OLX la prețul de 128.000 euro. Vânzare și nu chirie!
  •   Pentru casa Giurcă, cel mai frumos imobil din Făgăraș, monument istoric, edificat la 1900, situat   în centrul urbei, cu 12 camere, subsol, parter, etaj și mansardă,  proprietarii cer  250.000 euro. Vânzare și nu chirie!
  •  Un imobil din cartierul Meltea, cu 4 camere, hol, baie, bucătărie, teren, suprafața de 360 mp se vinde la licitație cu 52.100 euro.
  •   Primăria Făgăraș a cumpărat, în 2020, o locuință cu 4 camere pe strada Podului cu 38.199 euro.

Ofertele cerute de Primăria Făgăraș

  •   Oferta Bisericii Evanghelice CA Făgăraș vizează clădirea din strada Inocențiu Micu Klein, nr. 8, fosta grădiniță nr. 1, pentru o chirie totală de 21.600 euro.  ,,Chiria spațiului pe perioada de 18 luni este de 6.000 lei/lună pentru următoarele spații: 2 camere, 1 bucătărie, 1 hol, 1 toaletă, însumând 208 mp. Costurile utilităților vor fi suportate de Biserica Evanghelică“ stipulează Michael Dietrich, epitropul Bisericii Evanghelice, în oferta remisă primăriei.
  •   O altă ofertă cerută de Primăria Făgăraș   se referă la clădirea din strada Micu Kelin nr. 21, care are parter și 2 etaje, 620 mp și curte aparținând firmei Isoplus Special SRL. Oferta semnată de Ion Curiman stipulează:  o chirie în valoare de 100.440 euro pentru clădire  timp de 18 luni, iar pentru curte, alți 10.566 euro/18 luni, un total de 111.006 euro/ 18 luni. Plățile efectuate de Primăria Făgăraș vor fi în 3 tranșe:  prima în februarie 2022, însemnând 1/3 din total, respectiv 37.002 euro, a doua factură în luna august 2022, de 37.002 euro și a 3-a factură în februarie 2023 de 37.002 euro.

Ce lucrări se fac la Generală 7

„Modernizarea Şcolii Gimnaziale nr. 7 şi a Reţelei de străzi urbane, în vederea creşterii calităţii vieţii în municipiul Făgăraş” este un proiect finanțat  în cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020, Axa prioritară 13: Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 9b: Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale, Obiectivul specific 13.1: Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România. Proiectul însemna  lucrări de modernizare și reabiltare la Școala Gimnazială nr.7 situată pe strada Dr. Ioan Senchea, nr.104B și lucrări de reabilitare și modernizare a 11 străzi urbane: Str. Azotului, Str. Câmpului, Str. Vasile Alecsandri, Str. Constantin Brâncoveanu, Str. Nicolae Bălcescu tronson 2 si 3, Str. Mihai Eminescu tronson 2, Str.1 Decembrie 1918, Str. Titu Perția, Str. I.M.Klein, Str. Salcâmului Tronson 1, 2, str. Uniunii.

  •   Consolidarea și reabilitarea clădirii existente a Școlii Gimnaziale nr. 7 și extinderea acesteia cu un nivel și dotări aferente;
  •   Construcția unei săli de sport;
  •   Realizare lift exterior
  • La acestea se mai adaugă lucrările de reabilitare și modernizare pentru cele 11 străzi.

Valoarea totală a proiectului este de 21.174.097,23 lei, din care 17.351.051,23 lei sunt cheltuieli eligibile nerambursabile din FEDR (85%), 2.653.690,31 lei sunt cheltuieli eligibile nerambursabile din bugetul naţional (13%) și 1.169.357,94 lei reprezintă contribuția proprie a Municipiului  Făgăraș.   Conform proiectului, lucrările trebuia să fie demarcate la 28 iunie 2019, durata de implementare fiind 36 luni. Cu surle și trâmbițe s-a anunțat proiectul. A fost agreată aceeaşi Asociere de firme, SC Europan Prod SA- SC Route Concept SRL- SC Kranz Eurocenter SRL- SC Top Europroiect SRL, care a închis și groapa de gunoi de pe Dealul Galațiului. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here