Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” (ADI „ISO Mediu”) Brașov a semnat joi, 14 septembrie, contractele de delegare a gestiunii activității de sortare a deșeurilor de hârtie, carton, metal, plastic și sticla colectate din deșeurile municipale în stația de sortare, inclusiv transportul reziduurilor rezultate din sortare la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică. Conform informațiilor președintelui ADI „ISO Mediu” Brașov, Liviu Butnariu, contractele vor intra în vigoare la începutul lunii viitoare și vor avea o valabilitate de 6 luni. În paralel, va fi demarată o licitație, pentru atribuirea unor contracte pe termen lung pentru aceste servicii. Aceste contracte vor fi valabile până la implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în care modul de sortare a deșeurilor reciclabile va fi stabilită printr-un studiu de oportunitate.

  • Încheierea contractelor pentru sortarea deșeurilor face parte din setul de măsuri prin care, alături de localitățile membre ale asociației, reducem cantitatea de deșeuri ce ajunge la depozit. Altfel spus, în loc să îngropăm o resursă, o valorificăm, așa cum este normal”, a declarat președintele ADI „ISO Mediu” Brașov, Liviu Butnariu.

Cum se va desfășura activitatea de sortare a deșeurilor

 După ce aceste contracte vor intra în vigoare, deșeurile reciclabile colectate de la populație vor fi duse de operatorii locali de salubritate la punctele de lucru ale societăților comerciale care se vor ocupa de sortare. La aceste stații de sortare, deșeurile vor fi selectate, iar cele care nu pot fi valorificate (reciclate sau transformate în combustibil pentru instalațiile de valorificare energetică) vor fi depuse la depozitul de deșeuri. Tariful pentru fiecare tonă de deșeuri preluată pentru sortare este de 860 de lei, fără TVA, sumă care nu va fi suportată de către cetățeni sau de primării, ci va fi recuperată din valorificarea deșeurilor și de la Organizațiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului (OIREP).

Cu ce firme au fost semnate contractele de delegare de gestiune pentru sortarea deșeurilor reciclabile:

Municipiul Brașov:

  • Brai-Cata, pentru zonele Noua, Astra, Scriitorilor, Răcădău, Centru, Șchei și Poiana Brașov;
  • Fin-Eco, pentru zonele Timiș Triaj, Craiter, Tractorul, Bartolomeu, Stupini, Brașovul Vechi, Florilor.

În celelalte localități ale județului:

  • Fin-Eco, pentru Zărnești, Vulcan, Comăna, Șinca Veche, Șinca Nouă, Mândra, Ghimbav, Bod, Predeal, Tărlungeni;
  • Industrial Proces Paper Zărnești, pentru Augustin, Ormeniș, Crizbav, Apața, Poiana Mărului, Dumbrăvița, Hălchiu;
  • Eco Recicle Ghimbav, pentru Cristian, Râșnov, Bran, Fundata, Săcele, Budila, Moieciu;
  • Transylvania Trade Colect, pentru Codlea, Holbav;
  • Krogan Reciclare SRL, pentru Feldioara;
  • Fin-Eco, pentru Beclean, Recea.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here