Încă o amânare în dosarul ,,Nadăș“. Vineri, 29 septembrie a.c., sătenii din satul arădean au fost prezenți la instanța din Brașov unde se judecă recursul formulat de ei împotriva încheierii emise la termenul din aprilie a.c., în Dosarul nr. 1265/246/2017. De atunci, din 2017, cauza nădășenilor este tratată cu ,,pas“ de instanțele brașovene, de la Judecătorie la Tribunal și invers, iar ce a greșit prin sentințe Judecătoria Brașov a ajuns să repare…tot Judecătoria Brașov. Judecătorul, unul detașat de niciun an de la Ploiești, a stabilit ca la data de 27 octombrie 2023 să se dezbată din nou cauza ,,Nadăș“. Un fel de ping pong cu dosarul ,,Nadăș“ în detrimentul sătenilor. Totuși oamenii speră că atunci se va emite o soluție favorabilă lor și nu familiei Colțeu, cea care vrea să stăpânească satul Nadăș, cu intravilan, păduri, arabil, cimitir, vreo 8.742 hectare, în baza unui certificat de moștenitor fals, așa cum au demonstrat DNA și ICCJ.
,,Plecați din fața mea, nu vreau să vă mai văd!”
Am stat de vorbă cu grupul de nădășeni care a fost la Brașov, la proces. Deși pare că se luptă cu morile de vânt, ținând cont de modul în care justiția împarte azi dreptatea în România, acești oameni mai au încă putere să își apere drepturile și moștenirea din bătrâni, satul Nadăș. Mi-au povestit prima întâlnire cu familia Colțeu, care revendicase satul, menționând poziția de atunci a celui mai vârstnic nădășean, baci Gheorghe Prundan. Era în 2007.
- ,,În anul 2007, în luna ianuarie, familia Colțeu se prezintă la căminul cultural din sat, adresându-se nădășenilor că au obținut cu mare greutate suprafața de 8.742 ha. Atunci, un baci, Gheorghe Prundan, sare în sus de pe scaun, spunându-le: ,,De unde,,dracu” ați scos suprafața aceasta?! Pentru că ați luat și locul unde stau eu acuma (mijlocul satului)! Vă spun asta pentru că eu am lucrat în primărie ca referent 25 de ani și știu suprafața și hotarul Nadășului”, zicându-le: “Plecați din fața mea, nu vreau să vă mai văd!” a relatat Nicolae Rad sau cantorul cum i se spune în sat, nelipsit de la niciun termen al cauzei.
Așa cum susțin nădășenii, suprafața întreagă a satului, intravilan, extravilan n-ar atinge suprafața de peste 8700 hectare, hărțile cadastrale conformând precizările sătenilor. De la acea primă întâlnire altele nu au mai fost în sat, ci doar în fața instanțelor de judecată. De 17 ani sunt purtați prin toate zonele țării, de la Ineu și Arad la Slatina, la Făgăraș, la Brașov, la București, la Timișoara, la Alba Iulia. Sute de termene și mii de kilometri străbătuți de nădășeni pentru a-și găsi dreptatea în fața nelegiuirilor parafate de notari, judecători, experți, și executori.
- ,,Sătenii acestui sat stau pe gânduri și se întreabă: Mai durează mult aceste procese? Reflecând asupra acestei întrebări, aceștia se adresează judecătorilor: Mai credibilă este familia Colțeu formată din 4 persoane, decât cei 900 de locuitori, care s-au născut, au crescut și s-au gospodărit în acest sat? Satul Nadăș a luat ființă în anul 1234, nicidecum în 2006, așa cum susține familia Colțeu, insinuând că nădășenii au ocupat aceste locuri în mod abuziv“ mai spune Nicolae Rad în asentimentul consătenilor lui. Ce poți să le răspunzi acestori oameni care-și caută dreptatea?
Dacă în 27 octombrie vor fi prezenți din nou la Tribunalul Brașov, cu câteva zile înainte vor bate drumul spre capitală. La ICCJ se va judeca recursul formulat la sentința emisă de instanța de la Alba Iulia care i-a scos basma curată pe cei care au comis infracțiuni penale pentru a obține satul Nadăș. În România se înregistrează tot mai multe cazuri în care soluțiile magistraților se bat cap în cap, dacă unii condamnă infractorii, alții îi albesc.
De 6 ani dosarul zace la Brașov
La Judecătoria Brașov dosarul ,,Nadăș“ se află din 2017 (Dosar nr. 1265/246/2017), magistrații care au emis decizii fiind detașați, rând pe rând de la Judecătoria Ploiești. Ultimul, Alexandru Răducu, a fost detașat la Judecătoria Brașov anul trecut prin decizia CSM. Acesta a emis o decizie în ședința din 27 aprilie 2023 în Dosarul nr. 1265/2017 de suspendare a cauzei, răspunzând astfel solicitării celor care au obținut satul în baza unui certificat de moștenitor fals: Colţeu Viorica, Colţeu Mihaela Adriana şi Ilieş Simona Maria familiei Colțeu.
- ,,Suspendarea dosarului ca urmare a solicitării familiei Colțeu înseamnă tergiversarea soluționării pe fond a cererii de revizuire. Se invocă o cauză penală în condițiile în care decizia ICCJ este definitivă. Este important de reținut că familia Colțeu nu are niciun drept asupra imobilelor terenuri și construcții din Nadăș, întrucât nu are nicio legătură de rudenie cu fostul grof Grosz Iosif și fosta soție a acestuia, Grosz Helena, cu atât mai mult cu cât în anul 1948 când s-a efectuat naționalizarea de Statul comunist s-a preluat o suprafață de 4.700 ha pădure de la o societate comercială, Societatea Forestiera Nadăș, nu de la familia Grosz așa cum în mod nelicit susțin beneficiarii acestei retrocedări“ a explicat av. Coroiu Vasilica de la Baroul București.
Reamintim că Nadășul a fost retrocedat ilegal în 2006 prin sentința civilă 657/2006, pronunțată de Judecătoria Ineu la numai două termene de judecată, în Dosarul 457/2006, soților Colțeu Viorica și Colțeu Mihai Alexandru. Nădășenii nu vor decât să fie anulată sentința de retrocedare a satului către familia Colțeu. Totul s-a bazat pe un certificat de moștenitor parafat ilegal de notarul Vlai Adrian din Arad.
Dosarul penal cu sentințe în favoarea infractorilor
În Dosarul penal nr. 374/59/2021 de la Curtea de Apel Alba Iulia sentința emisă la 4 august 2023 a șocat. Judecătorii au emis Hotărârea 65/2023 04.08.202 prin care i-a achitat pe inculpați pentru infracțiunile: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu. Această cauză va fi în atenția ICCJ la începutul lunii octombrie a.c. Reamintim că urmare a Plângerii penale formulate de Biriș Iovu și Rad Nicoale, reprezentați de av. Cororiu Vasilica, a fost emis, la data de 5 martie 2021, de către DNA Structura Teritorială Timișoara Rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată în calitate de inculpați Colțeu Viorica, Colțeu Mihaela, între timp a decedat Colțeu Mihai Alexandru, notarul Vlai Adrian și Ocolul Silvic Privat Nadăș, administrat de familia Colțeu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul fiind estimat la 27.000.000 euro. (Lucia BAKI)