Asociația Culturală Aurel A. Mureșianu aduce în fața publicului o serie de evenimente menite să pună în lumină personalități, istorii și povești ce nu trebuie uitate. Numai în trimestrul al II-lea din acest an a reușit să editeze și să prezinte două volume de carte, care  s-au bucurat de un succes deosebit.

,,Petru Cadar – o stea pe bolta fotbalului brașovean”, autor Adrian Toth

Lansarea cărții scrisă de președintele Asociației Culturale Aurel A Mureșianu, Adrian Toth, ,,Petru Cadar – o stea pe bolta fotbalului brașovean” organizată la data de 29 septembrie a.c., a avut o audiență numeroasă, iubitori ai fotbalului brașovean și nu numai. Este o carte cu un mixaj de biografie literar-sportivă, mărturisiri, confesiuni, dialoguri, micro-roman sau mini-nuvelă, cronici fotbalistice, statistici, versificații (imnul echipei de fotbal Steagul Roșu Brașov), și care are doi protagoniști fotbalistul brașovean, Petru Cadar, în primul rând și echipa de fotbal ,,Steagul Roșu” Brașov , unde a activat acest sportiv, unul dintre idolii autorului. În cocheta sală a Sfântului Apostol Andrei, din incinta Casei de Comerț Balcanică Brașov, devenită neîncăpătoare, însuflețită de bucurie și cu trăire înaltă publicul prezent a vibrat la acest eveniment cultural deosebit. Au participat, pe lângă sportivi și glorii ale fotbalului brașovean, oameni de cultură și artă, trăitori ai unei istorii sportive de performanță. ,,Steagul Roșu” și ,, F.C. Brașov” au însemnat pentru Brașov o întreagă carte de istorie, cu multe file scrise de sportivi de performanță. Numeroșii vorbitori au evocat amintiri, momente frumoase și întâmplări de pe stadion, cu nostalgia unei istorii trăite colectiv și consemnată în această carte de colecție pentru bibliotecile noastre. Au fost câteva ore frumoase, însuflețiți de un înalt patriotism și cu mare respect față de valorile devenite legendare ale Brașovului.

Ecouri după lansarea cărții

  • Criticul literar, Iulian Cătălui: ,,Petru Cadar– o stea pe bolta fotbalului brașovean” este o apariție inedită pe firmamentul beletristico-editorial al Brașovului, fiind foarte bine documentată, Adrian Toth acoperind tot ceea ce se putea spune despre sportivul și fotbalistul PetruCadar, într-o carte care se citește pe nerăsuflate”.
  • Profesorul Ion Diea: ,, Adrian Toth face parte din din categoria ,,suporterilor înrăiți” fiindcă a trăit și mai trăiește încă la intensitate maximă acele vremuri ,,de aur”, deoarece fără pasiunea de microbist și de membru pătimaș al galeriei, nu ar fi existat această carte.”
  •    Marian Olaianos, jurnalist, comentator la patru campionate mondiale de fotbal: ,, Eu cred că toată această călătorie a lui Petru Cadar a fost o bucurie. Și faptul că Adrian Toth a încercat să o pună pe hîrtie trebuie să ne facă fericiți. Autorul este o parte din vocea tribunei de pe bătrânul nostru stadion. De acolo vin entuziasmul, energia și sentimentalismul”

Cel mai tânăr participant la eveniment

Cine a fost Petru Cadar

 

Petru Cadar a fost unul dintre cei mai reprezentativi fotbaliști ai  echipei Steagul Roşu Brașov din perioada anilor  60-70. Produs al echipei brașovene a totalizat peste 250 de prezente în prima echipă, marcând și 14 goluri. După încheierea carierei de jucător, a parcurs toate etapele în activitatea de arbitru, antrenor, observator federal pentru arbitrii. A antrenat în 2 rânduri în Liban, obținând rezultate meritorii. În țară a antrenat echipele: Victoria Brașov, Torpedo Zărnești și Aripile Ghimbav. Punctul de varf al carierei fotbalistice a fost în anul 1974, când a fost deschizătorul victoriei și calificării în turul al II lea din cupa UEFA, în dauna echipei turce Besiktas Istanbul. La 25 septembrie, a împlinit vârsta de 75 de ani, ocazie cu care Asociația Culturală Aurel A. Mureșianu a înaintat către Consilul Local Brașov  propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare al municipiului Brașov.

,,Poezii din temniță”,  autor Petre Baicu, fost deținut politic

În luna august, Asociația Culturală Aurel A.Mureșianu a organizat la Muzeul  Casa Mureșenilor evenimentul cultural de  lansare a cărții ,,Poezii din temniță”, al autorului Petre Baicu, personalitate covârșitoare a rezistenței anticomuniste la nivel local și național. Activitatea s-a desfășurat într-o atmosferă comemorativă încărcată de emoție, cu prezența onorantă a multor personalități brașovene, rude și prieteni ai celui care ne-a lăsat drept moștenire un patrimoniu de conștiință concretizat în scrierile sale, amintindu-ne că suferința îndurată în lagărele și închisorile comuniste de către martirii rezistenței nu ne dă în nici un fel dreptul la uitare, ci ne trasează misiunea de a transmite generațiilor viitoare adevărul despre ororile comunismului. Printre cei prezenți s-au numărat istoricul Ioan Vlad, pr.prof.Vasile Oltean, Corina Vlad Diaconescu-senior editor la CronicaTimpului, scriitorul Ion Dulugeac, din Bucuresti,  de curând  distins cu Marele Premiu  „Stelele Oltului” 2023, pentru romanul  ,,Vânătoareade himere”, prof.Horia Salcă-reprezentantul asociației în U.K., ,,Rapsodul Scheiului”-Dan Despan și prietenii asociației,  elevii de la Școala gimnazială din Prejmer însoțiți de prof. Sorin Mircea.

Biografia unui erou, Petre Baicu

A fost anchetat dur la Brașov de maiorul Orlov, sadicul anchetator care avea renumele că lichidase „banda” lui Bandera, și de Alexandru Nicolski (Boris Grunberg), fost spion sovietic, ajuns șef al Securității din România. Eliberat de Crăciunul anului 1945, Petre Baicu avea să-și continue în clandestinitate activitățile anticomuniste până în anul 1948, când a fost rearestat. A fost încarcerat de bolșevici timp de 16 ani, trecând prin închisorile Uranus, Brașov, Sibiu, Gherla, Aiud, coloniile Midia, Năvodari, Peninsula, Valea Neagră etc. După eliberarea din închisoare a fost urmărit de Securitate până în decembrie 1989. Începând cu 1990, a fost unul dintre fondatorii filialei Asociației Foștilor Deținuți Politic din Brașov, alături de Nicolae Trâmbițaș, Nicu Păun, Nicolae Purcărea, Remus Cocoș, Teofil Mija, Alexandru Salcă. (Adrian Toth, președintele Asociației Culturale Aurel A. Mureșianu)          

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here