FOTO spotmedia.ro

Stabilirea temperaturii optime din casă depinde de mai mulți factori. Consumul de energie și costul acesteia contează, dar trebuie luate în calcul și izolarea locuinței sau gradul personal de confort, arată spotmedia.ro.

Cea mai frecventă greșeală pe care oamenii o fac este să fixeze o temperatură în casă și apoi să o lase așa, spune un expert american, Brad Roberson, șeful unei companii care furnizează servicii de încălzire și răcire a locuințelor în Statele Unite și Canada și care face parte din rețeaua de servicii de instalații Neighborly.

„A înțelege cum să-ți programezi termostatul pentru diferite momente ale zilei sau ale săptămânii îți permite să creezi programe de încălzire sau răcire care se potrivesc cu rutina ta zilnică, asigurându-ți confortul când este necesar și economii de energie când nu este”, a explicat el pentru publicația americană Better Homes&Gardens.

În privința încălzirii, recomandările expertului se adresează cu precădere utilizatorilor de sisteme individuale, dar pot fi urmate și de cei care au încălzire centralizată și calorifere cu termostat.

Temperatura optimă din casă în funcție de anotimp

Iarna: o temperatură de 20 de grade Celsius este în general destul de confortabilă când te afli acasă. Seara poți să scazi puțin temperatura cu un grad sau chiar două pentru a face economii, dacă pleci de acasă sau când te bagi în pat.

„Aceste limite pot varia în funcție de preferințele personale și de clima din regiune. Însă optimizând setările termostatului în funcție de rutina zilnică și de nevoia de confort poți face economii de energie”, explică Roberson.

Vara: sistemul de răcire/ventilare lucrează continuu pentru a menține temperatura scăzută chiar și când nu ești acasă. Să-l închizi de tot nu este o opțiune bună, pentru că înăuntru se va încălzi, iar mediul interior nu va fi unul sănătos. În plus, pentru a răci corespunzător interiorul, sistemul de aer condiționat va merge continuu, ceea ce poate fi periculos pentru sănătate.

„Vara, nivelul termostatului poate sta în jur de 25,5 grade Celsius când nu ești acasă”, sugerează expertul. „Dacă ai un termostat programabil, setează temperatura mai jos pentru momentul când pleci spre casă. În acest fel poți echilibra confortul cu costul energiei”, recomandă el.
Care este temperatura optimă ziua și noaptea

Temperatura ideală din casă poate fluctua de la zi la noapte din motive de confort, dar poți economisi energie și bani fără să suferi, spune Robertson. Evident, temperatura optimă se schimbă în funcție de anotimp și de vreme.

  • Lunile de iarnă

Ziua: O temperatură de 20 de grade Celsius este în general suficient de confortabilă în timpul zilei, în perioada iernii.

Noaptea: „Redu temperatura stabilită prin termostat cu câteva grade în timpul nopții, ideal în jur de 16,5 – 17 grade Celsius”, recomandă Roberson. Ca să nu-ți fie frig, folosește mai multe pături și vezi apoi dacă e nevoie să umbli la termostat.

  • Lunile de vară

Ziua: Roberson recomandă fixarea termostatului în jur de 25,5 grade Celsius când nu ești acasă. „Asta oferă un echilibru între confort și economisirea de energie”, explică el. Dacă e nevoie, poți reduce temperatura cu câteva grade când ești acasă.

Noaptea: Seara poți să pui aerul condiționat pe 22 – 24 grade Celsius.

Temperatura ideală când nu ești acasă

„Când călătorești, e bine să fixezi sistemele de încălzire și răcire în așa fel încât să economisești energie, dar să și păstrezi un mediu eficient în casă”, spune Robertson. În funcție de anotimp, poți să faci câteva modificări ale temperaturii din interior.

  • Iarna

Dacă pleci mai mult timp de acasă în sezonul rece, obiectivul este menținerea suficientă a căldurii pentru a împiedica țevile să înghețe. „Între 13 și 15,5 grade este un nivel rezonabil”, spune Robertson. „Acest lucru permite sistemului de încălzire să funcționeze mai rar, protejând locuința de frigul extrem”, explică el.

E important de reținut, însă, că aceste valori recomandate variază în funcție de locuință, de nivelul de confort al fiecăruia și de buget. Trebuie să ții cont, de pildă, și de rezistența la frig a plantelor și florilor din casă. „Aceste recomandări au ca scop economisirea de energie și evitarea fluctuațiilor extreme de temperatură din interior”, precizează Roberson.

  • Vara

Setează aerul condiționat în jur de 28 de grade Celsius când călătorești vara. „Asta nu va permite funcționarea inutilă a sistemului de răcire, dar va împiedica temperatura din interior să urce la niveluri extreme”, arată specialistul.

Pe lângă adaptarea inteligentă a temperaturii la rutina noastră cotidiană, întreținerea corespunzătoare a instalațiilor și aparaturii de încălzire și răcire este importantă pentru obținerea eficienței energetice, pe scurt – să te bucuri de confort cu un cost cât mai mic. Brad Roberson recomandă și investiția în izolarea corespunzătoare a locuinței.

„În timpul iernii, sistemul de încălzire ar trebui să se afle într-o stare optimă, iar zonele cu curent de aer ar trebui să fie sigilate pentru a preveni pierderile de căldură. Întreținerea periodică a instalațiilor de încălzire și de răcire este esențială pentru eficiență în toate anotimpurile”, mai explică el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here