FOTO: impact.ro

Pe toată durata Postului Crăciunului, mâncărurile tradiționale fără carne sunt extrem de apreciate. Potrivit impact.ro, credincioșii care țin post se orientează în mare parte către alimente bogate în proteine vegetale, precum leguminoasele, pentru a-și asigura o dietă echilibrată și nutritivă.  Iată în continuare o rețetă inedită, și anume iahnie de post ca la mănăstire.  

Ingrediente: 

  • 350 de grame de fasole albă; 
  • două cepe de mărime medie; 
  • un morcov; 
  • un ardei roșu mare; 
  • o lingură de paste de tomate; 
  • trei linguri de suc de roșii; 
  • două foi de dafin; 
  • un cățel de usturoi; 
  • piper, sare, pătrunjel și ulei. 
Cum faci cea mai bună iahnie de post ca la mănăstire? 

Modul de preparare al acestei rețete este cât se poate de simplu. Începi prin a spăla fasolea, pe care o lași la înmuiat peste noapte pentru a se găti mai rapid a doua zi. Odată ce fasolea s-a înmuiat suficient, urmează să o fierbi. În timp ce fasolea fierbe, poți să pregătești legumele: cureți ceapa, ardeiul și morcovii, apoi le toci fin și le călești într-o tigaie cu ulei încins. 

După ce fasolea a fiert suficient, pui legumele călite, sucul de roșii și pasta de tomate. Este recomandat să adaugi și puțină zeamă din oala cu fasole. În etapa finală, adaugă sarea și frunzele de dafin, lăsând totul să fiarbă încă pentru câteva minute. În momentul în care oprești focul, completează preparatul cu pătrunjel proaspăt tocat. 

Secretele măicuțelor  

Este binecunoscut faptul că cea mai savuroasă iahnie de fasole se pregătește la mănăstire, iar multe gospodine au încercat să recreeze această rețetă la ele acasă. Totuși, nu toate cunosc micile secrete care fac diferența pentru a atinge acel gust delicios și reconfortant. Așadar, iată ce trebuie să știi: 

  • Este esențial să lași fasolea la înmuiat cel puțin opt ore înainte de a o găti. Această etapă scurtează semnificativ timpul de fierbere și contribuie la îmbunătățirea gustului mâncării; 
  • Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care ai pus fasolea la înmuiat. Aceasta ajută la menținerea integrității boabelor și la reducerea timpului de fierbere; 
  • Totodată, este important să fierbi fasolea pentru câteva minute în plus după adăugarea frunzelor de dafin, pentru ca aroma să se infuzeze în întreg preparatul; 
  • În funcție de preferințele tale, poți adăuga mai mult usturoi pentru a intensifica aroma. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here