Europa Liberă

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național după ce au fost înregistrate 2.000 de cazuri de îmbolnăvire în 29 de județe, transmite Europa Liberă. De asemenea, a crescut numărul de spitalizări ale copiilor infectați.

Ministerul Sănătăţii a declarat marți seară epidemie de rujeolă la nivel naţional. Măsura este necesară pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârste între 9 şi 11 luni. Ministerul Sănătății anunță că numărul cazurilor de rujeolă a crescut îngrijorător, la fel și numărul de spitalizări ale copiilor în secțiile de pediatrie și de boli infecțioase.

„În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel naţional, în 29 de judeţe”, precizează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii va derula o campanie de informare a părinţilor, împreună cu medicii de familie, care să conducă loa creșterea semnificativă a numărului de copii vaccinați.

„Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, iar, uneori, evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii. Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”, explică Ministerul Sănătăţii.

Cu toate că rujeola poate fi prevenită prin vaccinare, ea rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor, la nivel mondial, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Categoriile cele mai expuse rujeolei sunt sugarii care sunt prea mici pentru a fi imunizați și persoanele care nu au fost imunizate natural sau prin vaccinare.

Vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirii de rujeolă. În România, vaccinarea împotriva rujeolei se face gratuit la medicul de familie.

Vaccinul împotriva rujeolei este administrat ca parte a unei combinații de vaccinuri care previn și oreionul și rubeola.

Ce este rujeola?

Rujeola este o boală virală acută, extrem de contagioasă, capabilă să provoace epidemii, precizează ECDC. Infecțiozitatea este aproape de 100% la persoanele susceptibile și în epoca pre-vaccin rujeola ar afecta aproape fiecare individ în timpul copilăriei. Imunizarea a redus dramatic incidența rujeolei în Europa, dar, în ciuda acoperirii generale ridicate a imunizării, rujeola continuă să provoace focare frecvente. Rujeola rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor la nivel global.

Boala se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea suprafețelor contaminate. Persoanele infectate sunt contagioase cu câteva zile înainte de apariția simptomelor.

Boala debutează cu febră ușoară până la moderată, adesea însoțită de tuse persistentă, curgerea nasului, ochi inflamați, durere în gât și apariția petelor Koplik (pete mici albe care apar în gură).

Simptomele pot dura 2-3 zile și sunt urmate de apariția unei erupții de pete roșii la nivelul pielii. Acestea apar la nivelul feței și se extind apoi pe brațe și trunchi, apoi pe coapse și picioare. În același timp, febra crește brusc.

După acest episod, erupția dispare treptat de la nivelul feței și, în final, de pe restul zonelor afectate. O persoană este contagioasă cu aproximativ 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției cutanate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here