Românii care și-au montat deja repartitoare de căldură ar fi înșelați lună de lună. Specialiștii spun că majoritatea dintre acești cetățeni plătesc mai mult la căldură decât cei din blocurile fără repartitoare, arată fanatik.ro.
Românii care și-au montat repartitoare de căldură sunt înșelați lună de lună. Cum se întâmplă acest lucru
În decembrie 2023, Parlamentul României a adoptat prelungirea termenului pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024. Un anunț în acest sens a venit de Ministerul Energiei.
Nu a fost prima dată când se amână montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură. Sunt deja doi ani de când există aceste amânări. Inițial, proprietarii de apartamente trebuiau să-și monteze contor de căldură sau repartitor la calorifere până la 31 decembrie 2023, altfel riscau amenzi de 1.000 de lei aplicate de primării.
În toată această perioadă, sute de mii de români s-au conformat legii inițiale. În prezent, la nivelul României, circa 500.000 oameni au instalate aceste dispozitive. Ei bine, majoritatea dintre ei sunt înșelați lunar.
Vorbim de ”o înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin”, a scris Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), pe contul său de Facebook.
”Circa 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei din blocurile fără repartitoare, ceea ce este absurd din toate punctele de vedere. Paradoxul constă în faptul că acești proprietari nu știu că sunt înșelați lună de lună, ei plătind, aproape dublu cu ochii închiși ceea ce, practic, nu au consumat.
La nivelul României este vorba despre circa 500.000 oameni înșelați lunar. O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin”, a scris Opaina pe contul său de socializare.
Cum funcționează înșelătoria cu repartitoarele de căldură
Același Radu Opaina a explicat cum funcționează înșelătoria. ”Unii închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini, prin pereți, prin țevile care trec prin apartamente sau cu gazele de la aragaz din instalația comună.
Aceste costuri nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului care închide caloriferele. Apar în factura tuturor celorlalți vecini. În acest fel, unii plătesc foarte puțin sau chiar deloc, în timp ce costurile celorlalți cresc. Mai exact, unii plătesc pentru ceilalți”, a explicat el.
Ce trebuie să facă românii care au fost înșelați prin aceste repartitoare
Tot pe Facebook, Radu Opaina i-a sfătuit pe cetățenii păgubiți prin repartitoare să se adreseze la ANRE. ”Ar fi extraordinar dacă cei care au suferit și încă suferă din cauza repartitoarelor ar trimite o sesizare/reclamație la anre@anre.ro.
Simplu și foarte eficient! A.N.R.E. este principala instituție de stat răspunzătoare de ceea ce se întâmplă acolo unde sunt montate repartitoare. Putem schimba situația în bine dacă funcționarii publici vor fi obligați în forță să își facă treaba!“, arată Opaina.