Proiectul ,,Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID)“, care va fi implementat la nivelul județului Brașov, se află în faza obținerii avizelor necesare. Asta în ciuda dificultăților survenite în urma opoziției unor primării  sau a comunităților locale pentru stabilirea locațiilor necesare. Așa cum susține Szenner Zoltan, vicepreședintele CJ Brațov, titularul proiectului, până la acest moment au fost stabilite locațiile, au fost încheiate acorduri notariale cu proprietarii, a fost finalizat studiul de fezabilitate și se așteaptă apariția ghidului de finanțare, pentru a se depune cererea de finanțare. De asemenea, se lucrează la planurile urbanistice zonale pentru locații, echipa Consiliului Județean fiind în faza de obținere a avizelor. Proiectul SMID  are ca obiectiv reducerea cantității deșeurilor depozitate la rampă și  atingerea țintelor de reciclare la nivelul localităților județului. Pe termen lung, obiectivul este de a ajunge ca doar 10% din deșeurile generate în județul Brașov să fie depozitate, restul urmând calea reciclării și valorificării. Implementarea SMID este finanțată cu fonduri europene.

Proiect de 100 milioane de euro

Județul Brașov, prin Consiliul Județean Brașov, a obținut, în martie 2023, prima finanțare nerambursabilă pentru începerea documentației pentru proiectul SMID în valoare de 3.772.662,64 RON, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 3.206.763,25 RON. Finanțarea era destinată pentru începerea procesului de întocmire a actelor premergătoare pentru înființarea în județul Brașov a unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor. În urma implementării acestui proiect, Consiliul Județean ar trebui să aibă: Master Plan aprobat, studiu de fezabilitate aprobat și cererea de finanțare elaborată.

 ,,SMID nu înseamnă groapă de gunoi“

Vicepreședintele CJ Brașov Szenner Zoltan a explicat că au fost stabilite locurile pentru investiţiile din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) al judeţului, subliniind că niciuna dintre acestea „nu va fi groapă de gunoi”. În zona Rupea urmează să fie realizată o staţie de transfer pe terenul orașului. În localitatea Părău se va realiza un centru de sortare a deşeurilor, dar pe teren privat. Principala investiţie, o staţie integrată de tratare a deşeurilor reciclabile, colectate separat şi reziduale, în vederea valorificării materiale şi energetic,  ar urma să fie amplasată pe raza localităţii Măieruş, la 3 km de aceasta şi 2,5 km de drumul de legătură cu aceasta, tot pe teren privat. În toate cele trei cazuri există Hotărâri ale consiliilor locale prin care acestea îşi dau acordul asupra realizării investiţiei. În ceea ce priveşte realizarea SMID, Şerban Todorică, președintele CJ Braov,  a declarat că administraţia judeţeană are în plan să obţină aproximativ 100 milioane de euro din fonduri europene.

 Prefectura, CJ și ADI ,,ISO Mediu“, discuții pe tema deșeurilor din județ

Se știe că la nivelul județului există un singur depozit legal pentru deșeuri, cel gestionat de firma Fin-Eco SA.  Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a moderat miercuri, 17 ianuarie a.c., ședința tehnică organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO MEDIU Brașov, având pe ordinea de zi problemele legate de depozitul de deșeuri de la Săcele.  La ședința găzduită de Instituția Prefectului au participat subprefectul Lucian Pătrașcu, vicepreședintele Consiliului Județean, Szenner Zoltan, președintele ADI ISO MEDIU, Liviu Călin Butnariu, directorul ADI ,,ISO Mediu“ Adrian Miria, primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, viceprimarii municipiului Brașov,  precum și reprezentanți ai conducerilor Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu și SC Fin-Eco SA.   La solicitarea primarului municipiului Săcele referitoare la gradul de umplere a celulei 4 a depozitului de deșeuri, reprezentanții Fin-Eco au arătat că acesta este de 36,92%, conform măsurătorilor topografice, în timp ce al întregului depozit, la data de 1 decembrie 2023,  era de 62,52%.  „Depozitul are o capacitate neutilizată disponibilă pentru 12 ani, din care celula 4 – în prezent în exploatare, are o capacitate neutilizată disponibilă pentru 3 ani, respectiv de 599.266 mc, iar celulele 5 și 6 (cu capacitate de depozitare de 1.720.000 mc) au capacitatea neutilizată disponibilă pentru 9 ani”, au precizat reprezentanții Fin-Eco. Legat de situația documentației aferente suprafețelor pe care urmează a fi operaționalizate celulele 5 și 6 ale depozitului de deșeuri, s-a stabilit ca această problemă să fie analizată  între reprezentanții SC Fin-Eco SA și specialiștii Primăriei Săcele la o întâlnire viitoare. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here