Medicii de familie și ambulatoriu din județul Brașov ar putea închide cabinetele începând cu 1 februarie 2024 nemulțumiți de  proiectul Ordonanţei de Urgenţă ce modifică valorile stabilite pentru medicina de familie. Medicii se pregătesc de proteste, programul acestora fiind anunțat în perioada următoare, așa cum susține președinta Patronatului Medicilor de Familie din județul Brașov, dr. Ana Sestacova. Medicii spun că proiectul de  OUG prevede  valorile punctelor propuse pentru medicina de familie de  7,7 lei plata per capital şi 6,2 lei pentru plata per servicii,  ceea ce reprezintă o scădere cu 35%, respectiv 22% a valorilor angajate până în prezent, iar valoarea punctelor pentru ambulatoriile de specialitate de 3,3 lei, însemnând o scădere cu 27%. Prin urmare,  Casa de Asigurări de Sănătate va deconta de la 1 februarie servicii la valori și cu 35% mai mici. ,,Dacă adăugăm taxele și contribuțiile către CNAS scăderea ajunge la 50%“ a precizat dr. Ana Sestacova.

  • ,,Nu ne-am dorit micșorarea valorii punctului pe servicii medicale, doar că ne-am trezit că valorile punctului sunt micșorate, ceea ce duce la scăderea venitului cu până la 50% dacă includem taxele și contribuțiile către CNAS de anul acesta.  În aceste condiții cabinetele medicale nu-și pot continua activitatea, ele sunt practic falimentare. Noi am semnat contractul cu CNAS în ianuarie și credeam că va rămâne valabil până la sfârșitul anului în aceste condiții, dar n-a fost așa. Ministerul de finanțe n-a considerat că este necesar să plătească medicina primară la fel în continuare ci a redus sumele pentru medicina primară, medicina din ambulatoriu și stomatologie. A tăiat și la stomatologi care erau și așa puțini, s-a redus pentru stomatologi suma la  3000 lei/persoană când era 6000 lei. Ce lucrări pot face pentru 3000 de lei, dacă luăm în calcul cheltuielile cabinetului, materialele, etc. În zona Făgărașului sunt medici care au și 80 consultații pe zi, medicul lucrează de dimineață până seara, dar și sâmbăta. Casa decontează  însă strict un număr de consultații pe zi, nicidecum câte consultații realizează medicul de famile. Medicul care are 3-5 sate cum alegi pacienții ca să te încadrezi în baremul lor? Ministrului s-a părut că medicul câștigă foarte mult, dar e absurd. Lovitura cea mai mare va fi pentru medicii care într-adevăr muncesc, cei care au cabinetele la distanță mare față de orașele mari. Ne doare cel mai mult soarta pacienților, dar se pare că Guvernului nu-i pasă de pacienții care rămân fără servicii medicale primare. În mediul rural se plătește jumătate din munca medicilor de familie, dar sunt situații și în mediul urban“ a declarat dr. Ana Sestacova.

Proteste în stradă

Medicii de familie sunt hotărâți să organizeze proteste în perioada următoare.

  • ,,Vom ieși în stradă, așteptăm aprobările  și vom anunța programul protestelor. Suntem obligați, nu ne dorim asta, nici să închidem cabinetele medicale, dar nu avem din ce să le întreținem de la 1 februarie. Nu vom semna contractul cu CNAS de la 1 februarie în aceste condiții, nici ambulatoriul de specilitate nici medicii de familie, nici centrele de permanență“ a adăugat președinta PMF din județul Brașov.

Întâlnire la Brașov

Circa 100 de doctori din județul Brașov, în special medici de familie, au participat, marți, 16 ianuarie a.c., la o întâlnire organizată de Asociația Medicilor de Familie Brașov (AMFBV), Patronatul Medicilor de Familie Brașov (PMFBV) și filiala județeană a Colegiului Medicilor (CMR), pe a cărei ordine de zi s-a aflat stabilirea unui plan comun pentru acţiuni de protest în următoarea perioadă.  Și medicii de familie și medicii din ambulatoriu își cer dreptul la muncă plătită decent, altfel guvernul condamnă la boală mii de oameni. Ei spun că venitul lor nu este egal venitului cabinetului.

,,Decizii care vor accentua criza“

Aceste ajustări apar într-un context de creștere a bugetului sănătății cu 15%, fără a exista o explicație coerentă pentru necesitatea sau oportunitatea lor. Scăderea finanțării în asistența primară și ambulatoriile de specialitate, asociată cu creșterea fiscalității, afectează grav accesul pacienților la servicii, blocând investițiile și îmbunătățirile necesare. Concentrarea excesivă pe serviciile spitalicești nu va aduce o îmbunătățire a sănătății populației, ci va accentua criza existentă.

  • „Suntem nemulţumiţi că guvernanţii folosesc politica de manipulare a opiniei publice prin inducerea imaginii medicului de familie care câştigă foarte mulţi bani, ceea ce nu este real. Cabinetele noastre se încadrează în profesiile liberale, funcţionează ca SRL-uri şi au angajaţi pe care îi plătesc cu ajutorul acestor venituri pe care le încasează. Medicina de familie are nevoie de aceste sume nu numai ca să se dezvolte, ci şi ca să devină atractivă pentru medicii tineri. Suntem uniţi cu colegii din ambulatoriile de specialitate, aşteptăm reacţiile la nivel naţional. Există presiune atât din partea asociaţiilor profesionale, a patronatelor profesionale şi a colegiilor medicilor şi ne rezervăm dreptul de a lua măsuri radicale. Luăm în calcul inclusiv măsura închiderii cabinetelor începând cu 1 februarie”, a afirmat dr. Andrea Neculau, președinta AMF Brașov.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here