După demolarea podului de la Voila și eliberarea zonei, constructorul a pus uneltele în cui și nu a demarat lucrările de construcție la podul nou. Demolarea prin detonare a avut loc la 22 septembrie 2023, iar ordinul de reîncepere a lucrărilor a fost semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică,  la 29 august 2023, după doi ani de la aprobarea investiției.

  • ,, Toate problemele care au dus la blocarea proiectului au fost rezolvate.   După ce se va încheia demolarea podului  va începe şi construirea noului pod. Vom avea discuţii cu constructorul privind termenul de finalizare, dar eu estimez că noul pod fi gata anul viitor, în august sau septembrie. Va trebui ca pentru acest proiect să încheiem un act adiţional”, a declarat anul trecut Șerban Todorică, președintele CJ Brașov.

Soluţia tehnică agreată de proiectant și constructor vizează realizarea fundaţiilor pe cele ale actualului pod peste care se va monta scheletul metalic, care este la fața locului de peste un an.

Credit pentru podul de la Voila

Consiliul Județean Brașov va accesa un împrumut de 72,5 milioane de lei pentru finanţarea investiţiilor care sunt deja începute şi urmează să fie finalizate în acest an. Aleșii județeni au aprobat astfel modificarea, în ședința de plen din data de 31 ianuarie a.c., hotărârii CJ nr. 280/2023. Creditul va fi folosit pentru acoperirea lucrărilor de investiţii în infrastructura rutieră, dar şi pentru lucrările şi dotările din domeniul Sănătăţii. Parte din acest împrumut se va folosi pentru construirea podului de la Voila.

Pod pentu baza NATO  

Peste podul de la Voila va trece și tehnica militară de la baza NATO de la Cincu. Este motivul pentru care a fost modificat proiectul inițial. „Au fost aduse proiectului unele modificări, astfel că pe noul pod vor putea trece încărcături militare de până la 100 de tone. De asemenea, au fost reanalizate şi elementele ce ţin de înălţime şi lăţime. Vorbim de un pod pe care vor trece transporturi speciale”, a explicat Şerban Todorică.

Investiție de peste 15 milioane de lei

Noul pod va avea o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri, iar durata de exploatare va fi de 100 de ani. Finanţarea lucrărilor este asigurată prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală, iar contractul de lucrări a fost semnat în luna ianuarie a anului 2021 cu Asocierea de firme SC Con-A SRL,  SC Con-A Operations SRL și SC Drum Inserv SRL.   Amplasamentul pentru construcţia podului de peste râul Olt, pe DJ 105 la km 0+660, în localitatea Voila, a fost predat încă din  26 ianuarie 2021.  Valoarea totală a contractului pentru execuţia proiectului „Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0+660, în localitatea Voila” este de 15.656.698,36 lei, din care 14.422.685,20 lei sunt bani accesaţi prin PNDL, iar diferenţa de 1.234.013,16 lei este asigurată din bugetul judeţean.

Ce presupune contractul

  •    demolarea podului situat pe Drumul Judeţean 105
  •  construirea unui pod nou, cu o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri.
  •  Vor fi executate lucrări de refacere a albiei Oltului în amonte şi aval,
  •  vor fi construite rampe de acces,
  •  va fi amenajat drumul pe lungimile minime necesare,
  •  vor fi deviate rețelele de utilități din amplasament, urmând a fi refăcute utilitățile pe noua structură
  •  vor fi realizate lucrări pentru siguranţa circulației.

CJ Brașov împrumută 72,5 milioane de lei

Aleşii județeni au aprobat accesarea unui împrumut în valoare de 72.500.000 lei   pentru finanțarea investițiilor de interes județean. Creditul va acoperi cofinanţarea proiectelor de modernizare a infrastructurii, printre care modernizarea drumului interjudeţean Covasna – Braşov, care face legătura între drumurile naţionale DN 12 şi DN 13 (format din DJ 131 km 0+000-7+856 şi DJ 131B 0+000-12+978); reabilitarea DJ 108 Hărman – Sânpetru; reabilitarea şi modernizarea DJ 102I, Valea Doftanei – Brădet; construcţia unui pod nou peste râul Olt din localitatea Voila; eficientizarea energetică, reabilitarea, modernizarea şi recompartimentarea clădirii din B-dul Eroilor nr. 5; renovarea energetică moderată a Secţiei Exterioare Zărneşti de la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov; creşterea eficientei energetice a clădirii Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov; reabilitarea energetică a imobilului DGASPC din municipiul Codlea.

  • Din credit, vor fi sume repartizate în special către obiectivele care sunt în curs de finalizare: lucrările de la Maternitate, Drumul de sub munte şi Homorod – Mercheaşa, unde mai sunt mici plăţi de făcut ca să încheiem contractele, dar şi alte lucrări care se vor finaliza în primăvara anului 2024”, a precizat Todorică Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here