Munți de gunoaie pe platforma chimică, pe un teren ce aparține Primăriei Făgăraș.   Este un teren neamenajat, nici măcar nu are o platformă betonată,  pentru depozitarea deșeurilor și neautorizat. Este folosit de Salco Serv SA la dscreție, sfidând legislația de Mediu. Imaginile au fost realizate în dimineața de 5 februarie 2024. Sunt munți de gunoaie, deșeurile fiind aruncate în acest loc de-a valma, gunoi menajer, deșeuri reciclabile, deșeuri de toate felurile. Văzând tonele de deșeuri, se poate deduce simplu că Salco Serv SA nu ,,abuzează“ prea mult de transportul la depozitul autorizat FinEco, deși cetățenii Făgărașului plătesc și acest serviciu. Reamintim că săptămâna trecută, taxa de salubritate a fost majorată la 20 lei/persoană/lună, majorare votată în CL Făgăraș la propunerea primarului. Mașina de vot a primarului susținută de USR a decis ca făgărășenii să plătească mai mult pentru serviciile de salubritate, în condițiile în care acestea nu sunt prestate de Salco. Mai mult, Primăria Făgăraș a semnat cu FinEco un contract pentru depozitarea deșeurilor la tarife foarte mari, ignorând asocierea tuturor primăriilor din județ, care putea obține prețuri mai mici. În acest an, respectivele tarife au fost însă majorate.  Nu par deranjați nici primarul cu mașina lui de vot din Legislativ și nici conducerea Salco, dominată de sinecuri. Și asta pentru că făgărășenii au fost obligați și în acest an prin HCL să plătească o taxă de salubritate și tarife majorate.  Incompetență și bătaie de joc!  Astfel poate fi caracterizată gruparea de indivizi care decide soarta Făgărașului.

Groapă de gunoi clandestină

Că Făgăraşul are mari probleme în privinţa deşeurilor colectate de la abonaţi este o realitate. Un control la această groapă de gunoi clandestină ar însemna sancțiuni din partea autorităților de Mediu. În ultimii ani, Salco Serv SA, firma Municipiului care se ocupă de serviciile de salubritate, a fost sancţionată de Garda de Mediu cu este 400.000 de lei. Ultima amendă în valoare de 100.000 de lei a fost aplicată după controlul inopinat al comisarilor de Mediu, când au descoperit un adevărat depozit clandestin de deşeuri pe platforma chimică, pe terenul administrat de Primăria Făgăraş.  . ,,Avem sau nu avem bani, trebuie să o plătim” au declarat, atunci, reprezentanții Salco Serv. Sancțiunile primite și achitate din banii plătiți  de făgărășeni pentru gunoi nu i-au determinat pe responsabilii acestei societăți să ia măsuri. Caz în care găsim, astăzi, aceeași situație dezolantă.

Deși le invocă, normele europene sunt ignorate de Primăria Făgăraș și de sinecurile de la Salco

Când este vorba de majorarea taxei și a tarifelor Salco, primarul și aparatul de specialitate din Primăria Făgăraș, care fundamentează aceste valori, invocă legislația europeană și pe cea  națională de Mediu ca niște adevărați cunoscători. Dar la aplicarea acestor prevederi legale își dau aramă pe față, lăsând la vedere incompetența. Spun asta întrucât  Comisia Europeană a îndemnat  România şi alte 12 state membre să îşi alinieze legislaţiile naţionale la modificările incluse în Directiva 2018/850 privind depozitele de deşeuri. Directiva impune ţărilor din UE să instituie un sistem eficace de control al calităţii şi de trasabilitate a deşeurilor municipale depozitate. Pactul verde european subliniază importanţa obiectivului ca Europa să rămână pe calea cea bună în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor sale de mediu. În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere la 17 state membre printre care şi România, iar acum a decis să le trimită avize motivate. Trimiterea unui aviz motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement. La această situație pune umărul și Făgărșul, care încalcă cu bună știință Pactul Verde European și deopotrivă SMID.   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here