FOTO: Fanatik

Piața de produse contrafăcute a explodat, iar magazinele se confruntă cu numeroase nereguli, arată Fanatik care scrie și cum putem evita să fim păcăliți.

Costul detergenților a înregistrat o creștere semnificativă, generând o creștere corespunzătoare a comerțului cu produse contrafăcute, mai ales că legislația nu impune verificări regulate.

Produse contrafăcute în magazine

Abaterile sunt adesea identificate doar în urma sesizărilor, iar Comisia Europeană a emis numeroase avertismente în ultimul an privind aceste produse.

Autoritățile din Mureș au descoperit recent, într-un depozit clandestin, sute de mii de litri de detergent contrafăcut, importat din Ungaria și etichetat în România sub numele unor mărci recunoscute, evidențiind astfel problemele legate de calitatea produselor. Inspectorii de la protecția consumatorilor au semnalat o creștere a cazurilor de detergenți neconformi în magazine.

Aceste probleme nu sunt specifice doar României, ci afectează întreaga Uniune Europeană, unde au fost emise numeroase avertismente cu privire la detergenții care prezintă deficiențe. Sorin Mierlea, președintele Infocons, a menționat într-un interviu pentru Știrile ProTV că aceste produse pot crea confuzie pentru consumatori.

„Sunt acele produse care sunt și neconforme, dar pot fi și contrafăcute sau false. Una scrie pe etichetă și alta este în produs, și ne trezim cu acele produse care nu fac ce am spera să facă”, a spus pentru sursa citată Sorin Mierlea, președintele Infocons,

Controalele se fac cu greu

Există două categorii de detergenți: cei cu sau fără substanțe biocide. Produsele care susțin că au proprietăți dezinfectante sunt considerate biocide și pot fi comercializate doar după aprobarea Comisiei Naționale pentru Produse Biocide. Celelalte sunt declarate pe portalul Comisiei Europene printr-o declarație pe proprie răspundere, însă verificările sunt insuficiente.

Magazinele, de multe ori, nu efectuează controale în mod activ, lăsând Autorității pentru Protecția Consumatorilor această sarcină. Este dificil pentru consumatori să distingă produsele conforme înainte de achiziție, dar există câteva măsuri de precauție, precum achiziționarea produselor sigilate pentru a evita modificările neautorizate ale compoziției și urmărirea etichetei cu informații în limba română.

Păstrarea bonului fiscal oferă o modalitate de a face sesizări și furnizează dovezi despre locul de achiziție în cazul unor suspiciuni legate de produs.

Creșterea prețurilor la detergenți, cu peste 22% într-un an, potrivit Institutului Național de Statistică, alimentează proliferarea pe piață a produselor contrafăcute, în special atunci când prețul variantelor autentice devine prohibitiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here