FOTO: radiobrasovfm.ro

S-au luat primele măsuri în cazul băiatului care a fost ținut ca sclav la o stână din județul Brașov. Una dintre stânele la care băiatul era supus muncilor grele aparține, conform ProTV, viceprimarului comunei Ungra. Acesta a fost reținut de DIICOT pentru că ar fi exploatat la stâna lui copilul care avea, la vremea aceea, numai 10 ani. Părinții băiatului, acuzați de complicitate pentru că ar fi incasat bani de la stăpânii pentru care copilul muncea, au fost arestați la domiciliu.

Băiatul, care acum are 14 ani, le-a povestit anchetatorilor că suspectul (viceprimarul din Ungra) l-ar fi obligat să muncească în condiții grele și l-ar fi bătut de mai multe ori.

Copilul a fost în ultimii ani sclavul propriei familii, arată digi24.ro. Polițiștii au găsit o cușcă în care părinții îl țineau atunci când nu îl închiriau proprietarilor de stâne, pentru 1.000 de lei pe lună. Băiatul nu mergea la școală, era bătut aproape zilnic, uneori chiar cu biciul, și mânca ce găsea. Pe lângă lovituri, starea lui psihică a fost profund afectată. Maria Teherciu, psiholog: „El poate dezvolta comportament deviant grav. De genul integrării sociale foarte, foarte dificilă. Pe fondul needucării poate apărea retardul mintal, care automat vine cu tulburări de comportament.”

Anchetatorii au descins pe dealurile din Ungra, acolo unde familia viceprimarului are mai multe ferme. Potrivit procurorilor, băiatul era ținut în mizerie, într-un adăpost improvizat. Adolescentul a mărturisit că timp de patru ani a fost silit să facă tot felul de munci fără nicio șansă de scăpare.

Deși era înscris la scoală, băiatul nu a putut merge la cursuri astfel că nu știe deloc să scrie ori să citească. Acum este în grija Direcției pentru Protecția Copilului Brașov.

Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Brașov:„Urmează un program de consiliere psihologică, să depășească ceea ce i s-a întâmplat pentru că doar așa va putea merge mai departe”.

Anchetatorii au ajuns la viceprimar după ce, în ianuarie, au reținut un alt bărbat, inginer silvic, care, la rândul lui, exploata aceeași victimă. Totul s-ar fi întâmplat cu acordul părinților copilului care încasau între 300 și 1.000 de lei lunar de la așa-zișii stăpâni.

Cercetați pentru complicitate la trafic de minori, părinții sunt arestați la domiciliu. Nu recunosc acuzațiile și dau vina chiar pe băiat, scriu cei de la Observator News.

Întrebați de reporteri dacă, într-adevăr, și-au trimis copilul minor la muncă pe bani, mama și tatăl acestuia au oferit explicații incredibile. ”Copilul nu a vrut să plece la şcoală că nu i-a plăcut şcoala. Îi plăceau oile, îi plăcea munca. Nu a fost forţat, nimic! Nu a fost obligat copilul! Copilul a plecat de voie bună, noi nu l-am mânat”, spun aceștia, conform sursei citate.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a viceprimarului pe care îl acuză de trafic de minori și rele tratamente aplicate minorului. Celălalt bărbat din sat, la care copilul ar fi muncit, este trimis deja în judecată pentru aceleași fapte.

„Ce se întâmplă după ora 4 se întâmplă după ora 4″

Primarul din Ungra spune că nici măcar nu știe unde avea vicele stâna. Silviu Șchiopu – primarul comunei Ungra: „Vă dați seama, că dacă era ținut sclav, trebuia să știm toți, deci nu cred. Ce se întâmplă după ora 4 se întâmplă după ora 4. Nici măcar nu știu în ce direcție avea stâna sau astea.”

„Nu cred că cineva din comunitate nu a auzit, nu a văzut”

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care se afla miercuri la Brașov, unde a avut loc lansarea campaniei „Fără Bariere”, o inițiativă care își propune „să spargă barierele tăcerii și să aducă la lumină TOT Adevărul Despre Droguri”, a declarat printr-o intervenție telefonică, la Digi24, că „din păcate” a aflat despre acest caz de la șeful DIICOT Brașov, care a și informat-o cât timp a durat instrumentarea cazului și că poate timpul ar fi fost mai scurt „pentru a curma drama acestui băiețel” dacă s-ar fi sunat la numărul unic de urgență pentru copii.

„E foarte important să se sesizeze la telefonul de urgență al copilului 119. În cazul de față, cum acest copil probabil nu a avut un telefon, comunitatea. Pentru că de atâta timp, eu nu cred că cineva din comunitate nu a auzit sau nu a văzut. Se află lucrurile și într-un oraș cu mai multă populație, darămite într-o zonă rurală”, a spus Natalia Intotero.

„De atâta timp eu nu cred că cineva din comunitate nu a auzit, nu a văzut. Astfel de oameni, care ajung la aceste atitudini, nu au de ce să fie în funcții publice.”, a mai spus Natalia Intotero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here