•   Purolite, fabrica americanilor de la  Victoria, un atac dur la Mediu şi la sănătatea locuitorilor din Ţara Făgăraşului
  •   Medicii prezintă statistici alarmante  cauzate de poluarea cu amine
  •   Pentru autorităţile de Mediu contează afacerea Purolite şi nicidecum  sănătatea oamenilor şi a naturii

 

Toată lumea ştie că o fabrică chimică producătoare de amine (răşini schimbătoare de ioni) afectează sănătatea omului şi poluează natura şi aerul. Cel mai bine o ştiu locuitorii din Victoria şi din împrejurimi care au fost vreme de peste o jumătate de secol „cobaii“ acestei industrii de profil. Înainte de ’90 oamenii inhalau noxele de amine fără să comenteze şi suportau şi efectele, statisticile demonstrând o realitate dură. În zona aceasta s-a înregistrat cea mai mare rată a îmbolnăvirilor de cancer şi a deceselor cauzate de aceste noxe. După ’90 însă, în acelaşi loc, funcţionează tot o fabrică pe bază de amine, doar mai cosmetizată şi cu alt patron. Oamenii, deşi au libertatea să se plângă de poluarea produsă în zonă, nimeni nu-i ascultă. Şi asta pentru că patronatul se poate ascunde foarte bine după documentaţii avizate, după analize „încadrate“ în parametrii legali, după certificate ISO-Mediu de toate tipurile şi formele, dar mai ales după după vorbe frumoase  susţinute cu bani. Dacă prin 1996 exista o singură făbricuţă de amine la Victoria ataşată celei desprinse din Viromet, proprietarul şi-a adus la poalele Munţilor Făgăraş toate fabricile care erau interzise în statele civilizate de pe mapamond şi unde legile de protecţie a Mediului sunt drastice. Şi pentru că în România post-decembristă se poate, Purolite a făcut slalom prin legislaţia existentă şi a obţinut girul autorităţilor locale, judeţene şi naţionale pentru funcţionarea industriei de amine la Victoria. SC Purolite SRL Victoria produce astăzi răşini schimbătoare de ioni pe bază de copolimer DVB-STIREN şi produse farmaceutice cu suport de răşină  schimbătoare de ioni. Investiţiile de multe milioane de dolari pe care le vehiculează Purolite nu fac altceva decât să-i mărească profiturile, dar pe disconfortul şi pe sănătatea localnicilor.

Substanţe toxice, periculoase, utilizate de Purolite

Cetăţenii din Victoria şi din împrejurimi nu ştiu cu ce materii prime şi cu ce produse lucrează fabrica de la poalele Făgăraşilor, Purolite, patronată de americani. Conform unui document oficial (vezi foto), SC Purolite SRL Victoria utilizează substanţe chimice, materii prime şi semifabricate, cu potenţal toxic şi periculos, acestea regăsindu-se în apele industriale uzate ce intră în staţia de tratare ce aparţine combinatului Viromet.  Cât dintre acestea ajung însă în sol, apele curgătoare, pânza freatică,  plămânii oamenilor, ar trebui să răspundă autorităţile de Mediu.

  1. Metanol: produs lichid, inflamabil, toxic cumulativ cu elimiare lentă. Este fabricat şi utilizat şi de SC Viromet SA.
  2. Acidul clorsulfunic: lichid gălbui, miros pregnant, prin reacţie cu apa degajă acid clorhidric şi trioxid de sulf, substanţe toxice. Produce iritaţii şi arsuri la nivelul pielii, plămânilor, ochilor, gâtului. Este inflamabil şi poate forma amestecuri explozive cu aerul.
  3. Metilal: este un licid inflamabil, formează amestecuri explozive cu aerul. Este toxic, provoacă tuse, ameţeală, pierderea cunoştinţei, provoacă iritaţii ale căilor respiratorii, ochi, piele. A fost utilizat şi la Viromet.
  4. Izobutanol: un lichid inflamabil, formează amestecuri explozive cu aerul, este toxic, provoacă tuse, ameţeală, pierderea cunoştinţei, provoacă iritaţii la nivelul căilor respiratorii, ochi, piele.
  5. Dimetiletanolamină: lichid inflamabil, toxic, provoacă leziuni la nivelul pielii, ochilor, mucoaselor şi plămânilor.
  6. Trimetilamina: lichid limpede slab-gălbui, miros pregnant de amoniac şi de peşte stricat, extrem de inflamabil, toxic, provoacă leziuni la nivelul pielii, ochilor, mucoaselor şi plămânilor- edem pulmonar.
  7. Dimetilamina: lichid limpede slab gălbui, miros pregnant de amoniac şi de peşte stricat, extrem de inflamabil, toxic, provoacă leziuni la nivelul pielii, ochilor, mucoaselor şi plămânilor- edem pulmonar.
  8. Stiren: lichid inflamabil, toxic, provoacă leziuni la nivelul pielii, ochilor, mucoaselor şi plămânilor.
  9. Divinilbenzen: lichid cu miros specific, inflamabil, toxic, provoacă leziuni la nivelul pielii, ochilor, mucoaselor şi plămânilor, poluant pentru apă şi sol.
  10. 1,2 Dicloretan: lichid foarte inflamabil, toxic, provoacă leziuni la nivelul pielii, ochilor, mucoaselor şi plămânilor.
  11. Acid acetic: lichid inflamabil cu miros înţepător, solubil în apă, iritant pentru piele, ochi, plămâni şi foarte coroziv.
  12. BTC1218-50: lichid gălbui, neinflamabil, miscibil în apă, puternic iritant şi coroziv pentru ochi. Poate provoca poluări grave a apei de suprafaţă şi freatice.

Presiuni pe toate planurile

Cu toate acestea şi sub ochii autorităţilor de Mediu s-au ridicat, începând cu 1995, la periferia oraşului Victoria,  precum ciupercile după ploaie mai multe hale de producţie. Începând cu anul 2009,  conducerea Purolite a încercat să-i înduplece şi pe aleşii locali de la Victoria să le permită să construiască o staţie proprie de tratare a apelor reziduale. Tot la 4 ani, solicitarea Purolite a ajuns subiect de dezbatere în Legislativul de la Victoria, dar de fiecare dată s-a finalizat cu un refuz categoric. Mai ales că localnicii n-au vrut sub niciun chip să accepte această investiţie a societăţii  americane în buza cartierelor de blocuri. În toată această perioadă, apele uzate provenite din procesul de producţie de la Purolite sunt tratate în staţia Viromet-ului.  Producţiile în flux continuu şi dezvoltarea în acelaşi ritm a făcut ca Purolite să ignore nemulţumirile cetăţenilor din Victoria şi din localităţile învecinate legate de poluare, dar să obţină avizele legale în privinţa funcţionării. Aşa se face că activitatea societăţii este lăudată de autorităţi, dar condamnată de populaţie.

Cetăţenii au spus ,,Nu”, dar autorităţile de Mediu, ,,Da”

 

După ce timp de un an a funcţionat fără aviz de Mediu, în 2006, Purolite a obţinut acordul de mediu   de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu, care avea valabilitate până prin  2016. Şedinţa publică de la acea vreme a fost transformată într-un circ total în care cetăţenii s-au opus vehement acordării avizului de către autorităţile de Mediu. Chiar şi aşa, avizul a fost acordat, iar Purolite putea polua, începând de atunci, cu acte-n regulă. În 2012, de exemplu, cetăţenii din Victoria, citaţi de presă,  comparau Victoria cu Cernobâl-ul, zonă care a semănat moarte în rândul mai multor generaţii de pe raza mai multor state învecinate fostei URSS.

  •   ,,De ani de zile suntem supuşi la o moarte lentă.   Ei vor să se extindă şi nu au niciun gând să investească pentru a opri emanarea acestor gaze. Nu îi interesează viaţa noastră, aceştia sunt preocupaţi de partea financiară.   Atunci haideţi să nu mai vorbim exact aşa cum fac angajaţii de la Purolite şi să acţionăm” a spus în şedinţa publică de atunci Andrei Popovici, un localnic.   
  •  ,,Trei luni am lucrat la fosta fabrică de anioniţi şi ştiu ce periculoase sunt gazele emanate de Purolite. Foarte mulţi muncitori care au lucrat la secţia de anioniţi au murit din cauza acestor gaze” a spus atunci Liviu Stănilă.
  •   ,,La Victoria au venit în decursul anilor diverse comisii şi autorităţi care au spus că nu există  poluare ci doar disconfort. Aceste comisii au anunţat firmei Purolite data la care vin în control pentru a măsura noxele.  Aceşti oameni ne cred proşti pe toţi. Toţi locatarii spun că oraşul este poluat de această fabrică, dar nu s-a luat nicio măsură. Plîngerile localnicilor de-a lungul anilor au rămas fără niciun răspuns. La dezbaterile publice care au fost organizate în timp, cei de la Purolite spuneau că au făcut investiţii de zeci de milioane de dolari şi că nu există poluare. Mă întreb de ce autorităţile britanice le-a interzis să mai funcţioneze şi i-au gonit din ţară?” a spus atunci Mihai Ganea.

 Poluarea de la Victoria, un laitmotiv

Poluarea Purolite a devenit un ,,laitmotiv” pentru toată lumea, dar nimeni nu face nimic, situaţie convenabilă însă pentru Purolite. Totuşi, cetăţenii din Victoria vor ca oraşul în care trăiesc să fie unul european din toate punctele de vedere.  Un grup de localnici a întocmit un plan de măsuri  care să fie dezbătut şi implementat atât de administraţia publică locală cât şi de cetăţeni. În acest sens  a fost organizată o dezbatere publică joi, 30 ianuarie 2020., începând cu ora 18.00, la sediul primăriei. O problemă gravă a oraşului, aşa cum au prezentat-o cetăţenii, era  poluarea cauzată de Purolite. Oamenii au spus că de nenumărate ori au sunat la 112  anunţând emisiile de noxe  de la Purolite, când au cerut ajutor de la Garda de Mediu.

  • ,,Noxele emanate de această societate ne afectează sănătatea.  Noxele  nu sunt monitorizate real. De câte ori s-au făcut măsurători,  s-a spus că noxele au fost în limitele normale, iar pe promenadă nu te puteai  plimba din cauza gazelor.  Sănătatea noastră este în joc şi trebuie să luăm măsuri.  Toată lumea ştie că cei de la Purolite sunt  mână în mână cu reprezentanţii de la Garda de Mediu şi atunci la orice măsurătoare   gazele emanate se încadrează în parametrii legali, nu? Trebuie să se ia măsuri” au  spus localnicii în şedinţa publică.
  • În urma articolelor publicate în Monitorul de Făgăraş, s-a sesizat Instituţia Avocatul Poporului, reprezentanţii acesteia deplasându-se la Victoria pentru a analiza situaţia la faţa locului. Concluzia, totul a rămas la nivel declarativ.

,,Cernobâl” primeşte certificare  pentru sistemul de management de Mediu’’

Pentru că subiectul poluării, era tot mai prezent în presă, reprezentanţii Purolite au anunţat anul trecut că societatea a fost recomandată de cãtre Grupul BSI din Marea Britanie pentru obţinerea certificării ISO 14001:2015- sistemul de  management de mediu.

  • ,,Compania americanã Purolite din Victoria a fost recomandatã pentru obţinerea certificãrii ISO 14001:2015 – sistemul de  management de mediu, de cãtre Grupul BSI din Marea Britanie.  Certificarea a fost emisã de cãtre BSI în data de 14 iunie 2019 pentru cercetarea, dezvoltarea, fabricarea şi furnizarea  de rãşini schimbãtoare de ioni şi adsorbanţi sintetici. Certificarea vine ca o confirmare a faptului cã unitatea de producţie din România respectã standardele şi reglementãrile locale şi europene în domeniul protecţiei mediului înconjurãtor” se arăta în comunicatul Purolite. La acest anunţ,  un alt val de critici a apărut pe reţelele de socializare.
  •  ,,Şocant! Cernobâl primeşte certificare  pentru sistemul de management de Mediu’’
  •  ,,M-am şocat când am citit pe reţelele de socializare despre compania americană Purolite  din Victoria care are certificat ISO 14001:2015 pentru sistemul de management de Mediu eliberat  de către Grupul BSI din Marea Britanie.  În documente ei sunt perfecţi,  respectă legea, mediul, standardele, dar în realitate populaţia din oraş are de suferit de pe urma lor’’

 

 Cancerul, boala angajaţilor din mediul toxic cu amine

Medicii de la Victoria  susţin că numărul persoanelor diagnosticate cu cancer a crescut alarmant în ultima vreme, confirmând o statistică mai veche.   Cu peste 20 de ani în urmă, mulţi dintre localnicii care lucrau în mediul toxic al fabricilor chimice s-au îmbolnăvit de această gravă maladie. Produsele chimice pe bază de amine obţinute de-a lungul timpului în combinatul de la Victoria au afectat viaţa a numeroase persoane care au lucrat aici în procesul de producţie. După înfiinţarea  Purolite, despre care se spune că are instalaţii şi dotări  ultramoderne, situaţia nu s-a schimbat prea mult.    Statiticile oficiale existente, destul de modeste însă, îngrozesc prin conţinutul lor. Enumerăm câteva exemple de persoane care au lucrat în fabricile chimice de la Victoria şi care au decedat diagnosticate fiind cu cancer.

  • În anul 1983 a încetat din viaţă operatorul chimist Oancea Viorel la vârsta de 40 ani şi lăcătuşul Grozavu Viorel la 32 ani.
  • În 1984 au decedat operatorul chimist Jidănaş Ion la 32 ani şi Bodescu Dumitru.
  • În 1985 a decedat Vasu Gheorghe, iar în 1986 Ţăruş Gheorghe şi Fogoroş Ion.
  • În următorii ani au decedat Dorobanţu Ion la vârsta de 36 ani, Ulmet Constantin la 32 ani şi Chelaru Ioan la 33 ani.
  • Maiştrii de la secţia anioni: Şofaru Ioan, Meternea Ioan, Mihu Vasile şi Vasu Gheorghe au decedat tot de cancer. Pe lista neagră s-au aflat şi Meternea Ion, Sucaciu Ioan, Silea Miron, Bohatir Viorel, Monaru Andrei şi alţii.
  • Din 80 de angajaţi câţi au fost la secţia experimentală, au supravieţuit doar câteva persoane, toate celelalte au decedat la vârste fragede.
  • Pe certificatul lor de deces a fost stipulat ,,proces proliferativ pulmonar cu adenopatie hilara” (cancer pulmonar).
  • Şi în anii postdecembrişti s-au înregistrat decese în rândul angajaţilor din aceste fabrici chimice. Îi putem aminti pe Sârbu Ionel şi pe Comiza Niculae, dar mai sunt şi alţii.

Vor staţie de epurare proprie, dar nu le prea iese

  • Purolite continuă să facă demersuri pe lângă Legislativul de la Victoria pentru obţinerea de facilităţi  pentru construirea unei staţii proprii  de tratare a apelor uzate, ca astfel să renunţe la contractul încheiat în 2005 (SIC!) cu Viromet SA pentru serviciile de tratate a apelor industriale uzate. Dacă până în urmă cu 2 ani, Primăria Victoria a refuzat, anul trecut s-a decis să-i vândă un teren din domeniul public- privat al oraşului pe care să fie construit acest obiectiv.  Pentru a obţine proprietatea asupra suprafeţei de teren de 18.521 mp, Purolite a propus  să suporte toate cheltuielile (întocmirea documentaţiei cadastrale de dezmembrare şi primă înscriere în  CF,  întocmirea unui plan urbanistic zonal (PUZ).
  •  ,,Facem referire la ultima noastră întâlnire din data de 25 martie 2019, în cadrul căreia ne-am exprimat intenţia de a achiziţiona parcela de teren cu o suprafaţă de 185.211 mp, pentru construirea unui depozit securizat de deşeuri industrial (batal) şi a unei staţii de epurare a apelor uzate de ultimă generaţie. Firma Purolite intenţionează să înceapă lucrările de construire a batal-ului în paralel cu cele de construire a noii staţii de epurare” se arată în adresa Purolite înregistrată la  Primăria Victoria, adresa nr. 5218/1 aprilie 2019.   În aceeaşi adresă, Purolite a cerut urgentarea demersurilor, meţionând  că intenţionează să  dea  în funcţiune staţia de epurare  în aprilie 2020. În momentul de faţă staţia la care se face referire este departe de a fi construită şi dată în funcţiune. În adresa  înregistrată la Primăria Victoria, la data de 5 aprilie 2019, Purolite recunoaşte (indirect) problemele de Mediu pe care le-a creat de când funcţionează la Victoria.
  • ,,Vă rugăm să acordaţi prioritate acestei solicitări, având în vedere că prin realizarea acestei investiţii se rezolvă definitiv problemele de mediu care au existat de-a lungul timpului” menţionează Purolite în adresă. (Va continua) (Lucia BAKI)   

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here