Povestea lui nea’Niculae începe de ,,Ziua Crucii” din 1914. Satul făgărăşean nu i-a oferit prea multe, dar i-a pus la picioare tradiţia şi obiceiul locului care l-au însoţit de-a lungul timpului. Bate spre 103 ani şi spune zîmbind că viaţa este scurtă, ,,parcă am intrat pe o uşă şi am ieşit pe alta”. Şi mai spune ceva, ,,credinţa în Dumnezeu este singurul lucru care ne face fericiţi”. L-a cunoscut pe rege şi i-a plăcut. Nu şi-a făcut de lucru cu comuniştii, dar i-a cunoscut pe anticomunişti, iar despre post-comunişti nu are cuvinte de laudă. Strănepoţii din jurul lui, cu un ochi la tabletă şi cu altul la televizor, nu-i prea desluşesc vorbele. Ba chiar rîd cînd îl văd în portiţă, sprijinit în baston, scrutînd uliţa în sus şi în jos. Sînt preocupaţi de socializare, dar pe reţelele în vogă de pe internet şi nu la şotronul pe care moş’ Niculae l-a desenat, pentru ei, pe pămîntul din faţa porţii. Şi bătrînul este familiarizat cu televizorul şi ştie tot ce se întîmplă în lume. L-au întristat atentatele care lovesc tot mai des Europa şi spune că aceste lucruri nu vor avea sfîrşit. ,,E lipsă de credinţă” explică nea’ Niculae.

     În niciun an, s-au înmulţit atentatele în Europa. A fost în 2016, la Nisa, chiar de Ziua Națională a Franței, cînd au fost ucişi 86 de oameni și alţi 400 au fost răniţi. La Berlin, în pragul Crăciunului, au murit 12 persoane și au fost rănite peste 50. Pe 22 martie 2017, Londra a fost îndoliată de un britanic convertit la islam care a ucis cu o mașină închiriată patru persoane și a rănit circa 50. Pe 7 aprilie, la Stockholm, un cetățean uzbek de 39 de ani a intrat cu camionul în mulţime omorînd patru oameni şi rănind alţi 15. Cel puțin 40 de persoane au fost ucise de o explozie care a avut loc într-o biserică coptă din nordul Egiptului în timp ce era celebrată slujba de Florii. La scurt timp, o altă explozie s-a produs în fața catedralei copte din orașul Alexandria. În şase ani de război în Siria peste 400.000 de oameni au fost masacraţi, iar atacul chimic de săptămîna trecută a ucis 59 de personae dintre care 11 copii. În plus, bombardamentul ordonat de Donald Trump împotriva Siriei este un semnal clar şi pentru alte state, dar nu de pace.
Pe plaiurile mioritice se petrec însă altfel de atentate. Cele puse la cale de politicienii care de 27 de ani îşi agresează sistematic poporul. Lipsa autostrăzilor şi drumurilor modernizate au făcut ca România să fie ţara cu cel mai mare număr de decese rutiere, la un milion de locuitori, 97, aproape dublu faţă de media de 50 de decese înregistrată la nivelul UE. În spitalele din România se moare la fiecare minut, iar lipsa veniturilor blochează şansa românilor de a apela la spitale din străinătate. Nici Educaţia n-a fost iertată, copiii noştri fiind cobai pentru guvernanţi. România este ţara din coada topului european în ceea ce priveşte venitul mediu al cetăţenilor, dar în fruntea clasamentului la nivelul taxelor şi al numărului acestora.
Este scutită însă de taxe şi impozite Biserica, instituţia care a înregistrat cele mai mari profituri în ultimii ani. Reprezentanţii ei au devenit mai mult constructori de ziduri decît de suflete pentru că o statistică arată că la fiecare 3 zile o biserică este clădită. Iar marea catedrală naţională le întrece pe toate, în dimensiuni, în costuri, în clopote, în…Spunea Părintele Arsenie Boca: ,,Pe ziduri vor creşte bălării, dacă nu sînt biserici vii”. Dar cine îl mai ascultă?
A surprins concluzia unui tînăr care cunoscuse trei foşti deţinuţi politici. După discuţiile cu aceşti martiri ai închisorilor comuniste, tînărul a dat o frumoasă definiţie ortodoxiei, ,,Ortodoxia înseamnă a dărui”. Cît la sută din profiturile de miliarde de euro dăruiesc tinerilor de azi liderii BOR?
Spunea nea’ Niculae, faptele, gîndurile, vorbele ne definesc pe fiecare dintre noi. Profit, atentat, credinţă, care ar fi ordinea? Oricum ar fi, sărbătorim Învierea Mântuitorului Iisus în fiecare an. Domnul ne aduce în suflete Lumina în fiecare clipă, trebuie doar să deschidem ,,uşile” pentru a o primi. Hritos a Înviat!
(Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here