Dulceaţa de trandafiri  ,,Aspazia” de la Ucea de Sus a ajuns în toate colţurile lumii.  Dan Florea este cunoscut  pentru produsele bio pe care le obţine  în ferma proprie. A început cu plantaţia de trandafiri, apoi şi-a înfiinţat o livadă de meri, ca să continue cu aronia, un pom fructifer nou pentru ţara noastră, dar cu mari beneficii pentru sănătatea consumatorului şi deopotrivă pentru veniturile   familiei Florea.    Dan Florea şi-a dedicat  viaţa agriculturii şi a reuşit să ducă mai departe tradiţia păstrată din generaţie în generaţie.  Şi pentru că nu există o  piaţa de desfacere formată pentru fructele producătorilor locali, fermierul transformă fructele în sucuri, procesându-le la rece pentru a nu-şi pierde din calităţi. Pe lângă fructe proaspete, dulceţuri, din ferma ,,Aspazia” pleacă acum  sucuri naturale în toate colţurile ţării.

Livadă cu 700 de meri

În Ţara Făgăraşului existau livezi de pomi fructiferi, aproape fiecare sat deţinea o astfel de avere. Numai că rând pe rând aceste livezi au dispărut, iar terenurile au rămas  în paragină. La Sâmbăta deSus, la Gura Văii, la Recea şi nu numai suprafeţele acoperite cândva cu pomi fructiferi, meri, pruni, nuci,   sunt astăzi pârloage. Dan Florea spune că a fost o mare greşeală a decidenţilor din anii 90 de a da frâu liber distrugerii acestor plantaţii. Tocmai de aceea la marginea satului Ucea de Sus,  el şi-a înfiinţat  o livadă de pomi fructiferi întinsă pe  aproape un hectar de teren. Bărbatul de 45 de ani a ajuns să se bucure de producţia obţinută de la cei  700 de meri  din soiurile  Florina, Jonathan, Generos, Pătul şi Idared.  A început în anl 2007 când a plantat pomii pe o suprafaţă de 40 de ari, iar  în 2013 a mai adăugat încă  50 de ari.   ,,După ce a ieşit la pensie, tatăl meu  Vasile Florea şi-a dorit să aibă o livadă cu meri. Astfel,  în 2007,  am plantat primii meri în livada de la marginea satului. Îmi aduc aminte că ne-am dus să cumpărăm merii de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicultură din comuna Bujoreni. Acolo am întrebat ce soiuri de meri ne recomandă pentru zona Făgăraşului. Directorul de la cercetare când ne-a auzit că suntem din Țara Făgăraşului ne-a invitat în birou la o cafea.  Acesta ne-a povestit că în urmă cu zeci de ani a locuit în zonă şi el a înfiinţat livada de la Sâmbăta de Sus. După ce ne-a povestit despre livada de la Sâmbăta,  ne-a recomandat şi un inginer cu care să luăm legătura pentru stropirea şi tăierea merilor. Am avut noroc că l-am cunoscut pe acest om  pentru că producţia la mere a fost foarte bună. Pentru a obţine  o producţie ca la carte, pomii trebuie stropiţi de trei ori pe an. În perioada februarie – martie când temperatura depăşeşte 5 grade C , apoi după ce cade floarea, iar ultima stropire după ce se formează fructul” a explicat Dan Florea.

 

Suc de mere ,,Aspazia”

Ideea de a dezvolta ferma ,,Aspazia”  s-a născut dintr-o necesitate. Acest lucru s-a întâmplat anul trecut când familia Florea a cules recolta de mere şi nu avea spaţiul necesar să depoziteze fructele peste iarnă.  ,,Anul trecut recolta de mere a fost bună. Am strâns cantităţi mari de mere şi nu aveam piaţă de desfacere. Locuitorii din oraşul Victoria  încă obişnuiesc să cumpere merele din supermarket aduse din import. Puţini locuitori cumpără mere de la producătorii locali. Până în prezent nu am reuşit să avem o piaţă de desfacere pentru mere. Am hotărât atunci  să achiziţionăm o instalaţie pentru procesare suc de mere, cu presare la rece prin pasteurizare.  Și aşa am început să facem suc de mere din propria livadă ca să nu pierdem producţia.  Investiţia ne-a costat  14.000  lei şi a fost o alegere bună.  În acest an de pandemie am reuşit să vindem sucul de mare din ferma ,,Aspazia”  în mai multe zone din ţară cu care colaborăm de mai mulţi ani şi unde produsele noastre sunt apreciate”  a mai spus Dan Florea. Oferta fermei ,,Aspazia” de la Ucea de Sus  este variată,   sucurile  naturale fiind ambalate la cutii de 3 litri: suc de mere – 20 lei, suc de măr amestecat cu  ghimbir – 23 lei, suc de măr amestecat cu sfeclă şi morcov – 30 lei, suc de măr amestecat cu aronia  – 30 lei.

Plantaţie de aronia la Ucea de Sus

Dan Florea şi-a extins ferma cu o plantaţie de  aronia. ,,Am participat la un târg de produse tradiţionale în  Germania, unde am cunoscut o familie care avea o plantaţie de aronia. Era perioada în care intenţionam să fac o plantaţie de afine, dar m-am răzgândit imediat după ce am viziat plantaţia de aronia din Germania şi am aflat ce beneficii are. Această plantă nu este cunoscută la noi în ţară, dar are foarte multe proprietăţi benefice pentru organism. În urmă cu opt ani, am plantat aronia  pe o suprafaţă de 3.000 mp,  cam  800 de tufe.  În anul 2016  am cules prima recoltă de aronia şi am fost foarte încântaţi.  Și în acest an, recolta a fost bună, iar în luna septembrie am reuşit să strângem peste 2 tone de fructe pe care le-am procesat pentru suc” a mai spus Dan Florea.

 

Aronia, beneficii pentru sănătate

Fructele de aronia sunt mici, rotunde, negre şi se coc vara şi sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le au. Conţin o cantitate mare de  antioxidanţi, vitaminele  C, B1, B2, B3, E şi săruri minerale. Aronia este foarte bună pentru normalizarea zahărului din sânge şi este recomandată pentru cei care are diabet. Ajută şi la  imunitatea organismului. Acest fruct este folosit de bolnavii de cancer, dar şi de persoanele care ţin cură de slăbire.

,,Fructele de aronia  se pot consuma simplu, proaspete sau cu iaurt şi cereale. Din acest fruct se poate face şi gem, însă cel mai cunoscut produs este sucul. Sucul de aronia  păstrează toate vitaminele şi mineralele pentru că nu îl fierbem. Toată lumea caută un mod de viaţă cât mai sănătos care să asigure un trai lung şi energic. De obicei sănătatea este legată strict de modul cum ne alimentăm. Produseele din supermarket nu au gust şi eu vă recomand să căutaţi producătorii locali să cumpăraţi produse cu gust.  Am ales să fac plantaţia de aronia pentru că în Germania  mi-au explicat că acest fruct face minuni” a mai spus Dan Florea. (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here