Luni, 9 noiembrie 2020, a fost prima zi când hala din Piaţa Agroalimentară din Făgăraş a fost închisă. Tarabele care abundau cu produse acum sunt acoperite cu folii din nylon. Producătorii şi comercianţii au fost nevoiţi să respecte decizia guvernanţilor prin care au fost închise pieţele şi târgurile.  Directorul Pieţei Agroalimentare Făgăraş, Tiberiu Drăgoi, a montat în curtea pieţei mese pe care le-a închiriat  comerciaţilor care deţineau spaţii în interiorul halei.

  • ,,Am montat 60 de mese în curtea pieţei, iar producătorii şi comerciaţii din hală şi-au scos produsele în exterior. Hala este închisă începând de luni, 9 noiembrie,  timp de 30 de zile, aşa cum arată hotărârea de guvern. Oamenii au fost înţelegători” a declarat Tiberiu Drăgoi, directorul SC Pieţe Târguri şi Oboare SRL.

Funcţionează doar magazinele în hală

În interiorul pieţei, în hală, mai funcţionează  doar magazinele care comercializează brânzeturi, flori, legme şi o cramă, dar se poate ajunge la aceste magazine respectându-se marcajele  care delimitează un traseu.

  • ,,Am fermă de vaci şi de oi la Felmer, iar produsele le vând doar aici, în piaţă. Decizia celor de la Bucureşti mă afectează foarte mult. Astăzi, de exemplu, am avut doar 3 clienţi, comparativ cu alte zile când vindeam mult mai mult. Am peste 2000 de oi şi peste 100 de vaci, iar de 35 de ani vindem doar  în piaţa din Făgăraş. Închiderea pieţei este un  dezastru pentru noi şi angajaţii noştri. Cum este posibil ca supermarket-urile să rămână deschise, iar noi, producătorii, să fim închişi? Produsele noastre sunt naturale, probabil că acesta ar fi un motiv pentru care nu vor să mai fim pe piaţă. Supermarket-ul vinde, este o aglomeraţie acolo, iar noi, producătorii români,  să fim închişi” a declarat Petruţa Rusu, fermier din Şoarş.
  • ,,Din 2014 sunt pe piaţă şi am acest magazin în hala de la Făgăraş unde vând legume şi fructe. Închiderea halei înseamnă pentru mine falimentul firmei. Am 35 de ani, lucrez la firma mea de 6 ani, iar în 2 zile totul s-a ruinat. Am fost duminică în Kauflant unde era o aglomeraţie de nedescris, oamenii formau cozi. Aici în hală erau supravegheaţi, erau respectate măsurile, dar în Kaufland cine îi urmăreşte. Oamenii pun mâna pe toate legmele, la mine în magazin nu aveau voie, îi serveam eu. Avem mănuşi, mască, dezinfectanţi, tot ce era impus ca şi măsuri de protecţie” a spus alt comerciant din hală.

Pierderi pentru Piaţa Agroalimentară şi pentru comercianţi

În interiorul Pieţei Agroalimentare erau 180 de mese închiriate de peste 120 de comercianţi, dintre care 60% producători locali, iar 40% societăţi comerciale. Pentru ei au fost montate în exteriorul halei 60 de mese, iar negustorii şi-au scos produsele afară. Închirierea meselor nu se mai face pe abonament ci cu o taxă zilnică. Cel puţin aşa susţine directorul pieţei, Tiberiu Drăgoi, care spune că va taxa mesele doar pentru zilele în care vor fi ocupate. Taxa de închiriere pentru o masă amplasată în exteriorul halei este de 11 lei/mp/zi, iar un abonament,  9 lei/mp/zi.   ,,Această hotărâre ne va adduce mari pierderi, poate de 50%. În primul rând avem mai puţne mese, iar frigul va duce la o scădere masivă a numărului de comercianţi” a mai spus Drăgoi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here