Doi pacienţi au murit, iar o infirmieră a ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, cu arsuri pe corp, după ce un incendiu a izbucnit în această  dimineaţă într-un salon al secţiei de boli infecţioase Movila a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, unitate suport  COVID. 14 pacienţi au fost transferaţi într-o secţie COVID-19, iar un  pacient   la ATI.  Pacienţii decedaţi sunt 2 bărbaţi, în vârstă de 74 și 75 de ani.   O angajată a unității medicale  a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului şi a fost transferată la Spitalul Floreasca din București.

Ce spune Ministrul Sănătăţii

Incendiul s-a produs într-un salon de la parterul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 20 mp. Secția respectivă fusese renovată recent. Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, nu a confirmat că unele probleme la instalația de oxigen ar fi declanșat focul, declarând la Digi 24: „Evident, aici, la fel ca la celelalte cazuri, ancheta – probabil penală – va stabili exact circumstanțele în care s-a produs acest incendiu. Vorbim de o secție renovată de curând, care, din primele informații, ar avea și autorizație de la ISU. Evident, această informație va trebui verificată. Toate circumstanțele în care s-a produs acest incendiu vor trebui verificate”.

Ce spune managerul  spitalului

Bogdan Nica, managerul spitalului, a declarat după incendiu, potrivit Antena 3: „Există o autorizație parțială, pentru că în rest a trebuit să modificăm documentația. Când am venit eu manager, am aflat că aici nu erau planuri. Și a trebuit să refacem planurile și să refacem documentația, mai ales după ce am modificat instalația de oxigen și am pus-o pe stocator și nu pe butelii. Nu de la stația de oxigen se pare că a izbucnit nenorocirea, ci probabil a fost o defecțiune, probabil la un aparat, un pulsoximetru, fie patul a fost mișcat, bolnavul era foarte agitat și probabil s-a produs o scânteie. Erau doi bolnavi cu o cantitate de oxigen acolo, e un risc asumat când tratezi cu o cantitate mare de oxigen, orice mică scânteie, sau chiar spontan, spun specialiștii, se poate aprinde oxigenul”.

Pacienţii afectaţi de incendiu

Potrivit SAJ, la locul intervenției au fost găsite 16 persoane (dintre care 6 femei si 10 barbati) care aveau nevoie să fie transferate și două decedate:

  1. Pacientă 70 de ani- intoxicată cu monoxid de carbon, transportată de echipajul C1 la SJU Ploiești;
  2. Infirmieră de 52 ani a Spitalulului Boli Infecțioase cu arsură grade I și II pe 40% suprafață corporală, transportată de echipaj B2 la SJU Ploiești și, ulterior, la Spital Floreasca din București;
  3. Pacient 56 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;
  4. Pacient 75 ani – Covid pozitiv,transportat de echipaj C2 la SJU Ploiești;
  5. Pacient 60 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;
  6. Pacient 58 ani – transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;
  7. Pacient 65 ani – transportat de echipaj TIM la SJU Ploiești;
  8. Pacientă 78 ani – transportată de echipaj B2 la SJU Ploiești;
  9. Pacient 60 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;
  10. Pacientă 66 ani – Covid pozitiv, transportată de echipaj B2 la SJU Ploiești;
  11. Pacientă 86 ani – pacientă Covid pozitiv, transportată de echipaj B2 la SJU Ploiești;
  12. Pacientă 69 ani – Covid pozitiv, transportată de echipaj B2 la SJU Ploiești;
  13. Pacient 69 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj PA la SJU Ploiești;
  14. Pacient 51 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj PA la SJU Ploiești;
  15. Pacient 33 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;
  16. Pacient 66 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;
  17. Pacient 74 ani – pacient Covid pozitiv, găsit decedat;
  18. Pacient 75 ani -pacient Covid pozitiv, găsit decedat;

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here