Cea mai importantă zi a sărbătorilor de iarnă este 25 decembrie când prăznuim Naşterea Mântuitorului Iisus. Pentru creştini, sărbătoarea Crăciunului înseamnă mese îndestulate şi multe daruri. Tradiţia românească impune multă alergătură pentru pregătirea acestei sărbători. În gospodării se taie porcii din care gospodinele pregătesc preparate tradiţionale, se împodobesc brazii şi se pregăteşte apoi masa de Crăciun. Ceremonialul pregătirii mesei de Crăciun, pentru că este un adevarat ceremonial, începe încă din ziua de Ignat, 20 decembrie. Atunci se pregătesc caltaboşii, toba şi sângeretele care se servesc ca aperitiv . Reţetele diferă de la o zonă la alta, de la o gospodarie la alta. Tradiţional, toba se prepară din capul de porc, limba, inima, rinichii, şorici, foi de dafin, piper si ienibahar. Toate acestea se fierb şi se pun în stomacul de porc bine curăţat şi spălat. Se serveşte rece, ca gustare, tăiată în felii, cu lămâie, muştar sau murături. Caltaboşii se prepară din inimă de porc, plămâni, splină. În unele zone se pune şi orez. La măruntaie, gospodina adaugă piper, ienibahar, ceapă şi usturoi. Tot amestecul bine fiert se pune în intestine de porc. Caltaboşii se manâncă prăjiti sau fierţi, calzi sau reci, cu hrean sau cu muştar. Piftia de porc se face din picioare de porc, urechi, sorici, fierte cu ceapă, morcov, păstârnac, usturoi. Zeama în care este fiartă carnea devine o gelatină transparentă în care sunt puse bucăţi de carne, legume fierte sau ouă fierte. Piftia se serveşte tăiata în cuburi de marime potrivită. Acestea sunt aperitivele puse pe masă, alături de ibrice cu ţuică fiartă cu piper şi zahăr. La aperitive se adaugă friptura de porc, colacii, sarmalele, cozonacul, fructele, peştele, dulciurile. De pe masă nu lipsesc nucile şi ouăle, care au o simbolistică mai complexă, cu trimitere la rezistenţa în timp, la sămânţa care nu se pierde. Băuturile completează masa de Crăciun: ţuica, vinul şi şampania

Delicatese de Crăciun 

     Pentru o masă deosebită de Crăciun, cu delicatese sofisticate, aranjate cu stil pe o masa decorată cât mai deosebit se impune mai multă pregătire şi trebuie urmaţi nişte paşi riguroşi şi astfel musafirii îşi vor arăta admiraţia şi încântarea, iar familia va avea o surpriză deosebită.

  •  Alege o faţă de masă în culori calde: crem, portocaliu sau auriu. Foloseşte farfurii albe, cu dungi aurii pe margine, iar pentru desert farfurii în formă de stea; paharele pot fi din sticla galbenă sau portocalie. Serveţelele albe, cu mici motive decorative roşii sunt de efect! Pentru a intregi atmosfera de cădură, de armonie, realizează un aranjament din flori de crin, rămurele de brad şi o lumânare portocalie, pe care să-l aşezi ori în mijlocul mesei, ori pe colţul stâng dinspre interiorul camerei. Sau pune buchete mai mici ici, colo pe masă. Plaseaza în centrul mesei o fructiera cu: banane, portocale, mandarine, kiwi, mere, numai dacă nu foloseşti aranjamentul floral. Un alt punct focal al mesei poate fi un sfeşnic.
  •  Delicatese alese pentru aperitiv: în loc de tradiţionalul lebăr sau de tobă, pregăteşte muschi umplut.
  •  Felul principal: iepure la tava cu sos de usturoi sau ruladă din muşchi de porc cu ouă şi ciuperci
  •  Desertul: cu adevarat deosebit: prăjitură polară

Masa de Crăciun în lume

  •   În perioada Craciunului, pe mesele spaniolilor predomina produsele „de pământ”, cum ar fi şofranul, uleiul de măsline sau oţetul de Jerez. Majoritatea preparatelor tradiţionale sunt pe bază de fructe uscate: migdale în supă, nuci şi migdale în prăjituri şi semiţe de pin în varza roşie. Varza roşie nu lipseşte niciodată din meniul de Crăciun, fiartă şi aromată cu usturoi. Foarte mulţi spanioli preferă de Crăciun peştele prăjit, cu un sos de sherry şi piper, alături de cartofi şi ceapă, fiind decorat cu pătrunjel şi şofran. Tradiţională este şi prăjitura „touron”, preparată din ciocolată, nucă de cocos, îngheţată de praline, pastă de migdale şi glazurată cu ciocolată, fructe uscate, nuci şi migdale întregi.
  •  Pentru cubanezi, masa tradiţională înseamnă friptura de porc, fasole neagră servită cu orez şi plante tradiţionale (Yuca) sub formă de piure.
  •  În Finlanda se serveşte „glögi”, o băutură fierbinte, cu vin îndulcit şi aromat. Masa de Craciun este bogată în preparate din peşte: somon uşor sărat, lavaret crud sau hering în variate sosuri. Peştele îngheţat are un gust asemănător cu al aspicului, iar icrele de somon, de peşte alb şi de cod sunt asemănătoare caviarului. Nu trebuie uitat merluciul, peşte ce se macerează în apă minerală şi se serveşte cu sos bechamel şi cartofi. Tradiţionali sunt şunca şi cârnaţii, iar ca desert este o plăcintă cu gem de prune.
  •  În Noua Zeelanda masa tradiţională este: curcan, budincă de stafide şi salate reci, iar copacul împodobit se numeste „Pohntokawa”.
  •  În Jamaica, masa de Craciun cea mai importanta este prânzul care include orez, pui, carne de bou şi capră picanta şi, mai rar, friptura de vită sau de porc.
  •  În fiecare familie franceză se pregătea în trecut „Prajitura celor Trei Magi”, ce avea ascunsă în ea un bob de fasole. Cine îl gasea devenea rege sau regină pentru întreaga zi de Crăciun. Şi acum se păstrează tradiţionala „Bűche de Noel“, „Butucul lui Noel”, o prăjitură de ciocolată prezentată la masă sub formă de buturugă.
  •  În Grecia, printre prăjiturile tradiţionale se numară „Melomakaronas”, însiropată cu miere şi „Kourabiedes“, acoperită cu fulgi de zahăr. Grecii nu împodobesc brazi de Crăciun, locul acestora fiind luat de creanga de măslin care este fixată în mijlocul prăjiturii de Crăciun, ce se aşează în centrul mesei şi se decorează cu nuci, portocale şi mere.
  •  Masa festivă la americani începe cu aperitive reci, pregătite deseori din somon afumat. Ca decoraţiuni, cel mai mult se folosesc formele de brazi şi culorile roşu şi verde. La Casa Albă se serveşte „Prăjitura prezidenţială”, preparată după o reţetă veche, de peste două secole (cu cireşe, migdale, petale şi sirop de trandafiri). Aceasta tradiţie a început în perioada lui Abraham Lincoln şi este unică în lume. În locuinţele din vestul Americii se pregăteşte, în această perioadă, tradiţionala băutura Egg Nog, în vase mari de sticlă. Egg Nog se prepară cu brandy, rom, ouă, lapte şi se serveşte musafirilor în ceşcute de sticlă, în semn de bun venit. În marile hoteluri, vasele cu Egg Nog se aşază pe o masă îmbrăcată în alb, pe hol, lângă bradul luminous.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here