Elegantă, maiestuoasă, delicată, profundă și dăruitoare, aceasta a fost profesoara Simona Ursu, una dintre personalitățile marcante ale urbei prin carisma de care a dat dovadă în misiunea de dascăl. Preoteasă prin vocație, mamă și șlefuitoare de caractere, acestea sunt cele trei repere ale profilului Simonei Ursu. Preoteasa Simona a urcat la ceruri în cântecele zecilor de preoți care au participat vineri, 18.02 a.c. la slujba de înmormântare oficiată de Preasfințitul Ilarion Făgărășeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și prezența sutelor de persoane, credincioși, colegi de școală și elevi. Trecerea în veșnicie a doamnei Simona Ursu a fost un eveniment trist  al acestei săptămâni, prin pierderea provocată în sufletele făgărășenilor dar și prin evocarea ei de către toți cei care au cunoscut-o. Miercuri dimineața, știrea că Simona Ursu nu mai este printre noi a înconjurat Făgărașul, încă din seara de 17.02 făgărășenii au început să vină pentru a-i aduce un ultim omagiu în biserica cu hramul ,,Sf. Ioan Botezătorul”, unde soțul ei, preotul Ursu Cornel, unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici ai Țării Făgărașului, a slujit și încă mai slujește din anul 1985.

Cuvântul Mitropolitului Ardealului

I.P.S. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, și-a exprimat întristarea provocată de trecerea la cele veșnice a profesoarei Simona Ursu. ,,Am primit cu multă întristare creștinească vestea trecerii la cele veșnice a distinsei credincioase Simona Ursu, soția prea cucernicului preot Cornel Ursu, preot pensionar la Biserica ,,Sf. Ioan Botezătorul„ din Făgăraș. Pildă de aleasă credință și evlavie, adormita întru Domnul a cultivat de-a lungul întregii sale vieți, cu înțelepciune și smerenie, virtuțile viețuirii creștine, având o înțelegere profundă a rostului vieții, a încercărilor și suferințelor, dar și a bucuriilor și binecuvântărilor lui Dumnezeu pe calea mântuirii. Prin frumoasa ei noblețe intelectuală și sufletească, adormita întru Domnul va rămâne  mereu în amintirea și rugăciunea tuturor celor care au cunoscut-o, au apreciat-o și au iubit-o. În aceste momente grele ale despărțirii , suntem alături de părintele Cornel și de întreaga sa familie îndoliată și Vă împărtășim tuturor, cu părintească dragoste, adânca noastră compasiune, cuvânt de mângâiere și de întărire întru Domnul. Însoțim cu pioasă rugăciune trecerea spre cele veșnice a sufletului roabei lui Dumnezeu, preoteasa Simona, și avem nădejdea că Domnul o va odihni cu drepții în Împărăția Sa cea cerească. Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel Înviat din morți să-i răsplătească jertfelnicia și credincioșia anilor vieții, iar cei rămași, familie și credincioși, să vă binecuvânteze și să vă mângâie pe toți” a fost încurajarea mitropolitului Ardealului trimisă către familia părintelui Cornel și credincioșii făgărășeni.

Dascălii, apostoli și martiri

Preoți, colegi de seminar și de facultate ai părintelui Cornel Ursu și-au exprimat de la amvon iubirea și compasiunea, dar cuvintele preotului Urian Laurențiu de la Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” au punctat esența vieții de dascăl. ,,Adevărul, care este unul singur, se vestește din fața altarului, dar și de la catedră. Catedra este amvonul științei, iar dascălii sunt apostoli și de multe ori martiri. Ce ideal mai sublim există în lume dacă nu acela de a fi luminător al sufletelor, a deschide ochii minții și ai inimii celor neștiutori? În afară de slujirea preoțească, nici unei slujiri nu i se poate aplica denumirea de apostolat în așa de mare măsură ca slujirii dăscălești. Dascălul se mistuie și se dăruiește pentru idealul pe care-l urmărește. Misiunea de dascăl este una sfântă. Mama plămădește trupul, dascălul plămădește mintea și sufletul copilului. Bucuria profesorului care a săturat setea de cunoaștere a elevului se aseamănă cu bucuria Mântuitorului care a săturat foamea a cinci mii de bărbați în pustie, afară de femei și copii. Simbolul dascălului este soarele. Cum toate florile își îndreaptă chipurile gingașe spre el, de unde se revarsă lumina și căldura, așa ochii copiilor s-au îndreptat spre doamna învățătoare Simona Ursu spre a primi lumina și căldura științei. După părinți, nimeni nu lasă urme mai adânci și mai durabile în inimile noastre așa cum fac dascălii noștri. Dragostea dintre elev și profesor depășește timpul și spațiul. În ochii elevilor dascălii sunt icoane vii, statui sfinte, fără pată. Prin doamna învățătoare vedem lumea, o interpretăm și o înțelegem. Dascălul este ca o ușă sau fereastră”.

O profesoară remarcabilă

Simona Ursu a fost o profesoară remarcabilă care, de-a lungul timpului, a pus creionul în mână unor oameni care s-au remarcat în viața orașului și a țării. Cei care au cunoscut-o au remarcat că era un munte de integritate, o persoană care nu accepta compromisul și tăia de la rădăcină tot ce însemna lene, minciună sau duplicitate, atât în rândul elevilor dar și a celor adulți. S-a născut în data de 11 martie 1959, din părinții Axente și Maria Puia, își începe studiile în satul natal, după care și le continuă la Liceul Pedagogic din Brașov. În perioada 2012-2013 urmează cursurile Facultății de Psihologie și Pedagogie din Brașov. Este soția preotului Ursu Cornel, au împreună două fiice- Roxana-Maria, căsătorită cu preotul Claudiu Păun, și Magdalena de la care au un nepot și o nepoată: Vladimir și Miriam.

Sfârșit de capitol

Evenimentul a început la ora 10.00, cu o liturghie arhierească oficiată de P.S. Ilarion Făgărășeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului împreună cu Iulian Boac, protopopul Făgărașului, și un sobor de preoți făgărășeni. La ora 12.00 a început slujba de înmormântare. Prezența preotului și cunoscutului artist Doru Gheaja, cu o voce inconfundabilă, a dat și mai multă profunzime evenimentului. După oficierea slujbei, convoiul mortuar s-a îndreptat spre cimitirul de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde au avut loc ultimele delegări și rugăciuni. O ninsoare de poveste s-a așternut în momentul în care rămășițele pământești ale profesoarei Simona Ursu au fost puse în groapă. O ninsoare de poveste s-a așternut peste o viață de poveste. Profesoara Simona Ursu a urcat la ceruri. De astăzi s-a dus să le predea îngerilor matematica, româna, geografia, istoria și arta pedagogiei. (Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here