Foto: Veneția Făgărașului

,,Am adus puțin din Veneția noastră în adevărata Veneție al cărei nume îl purtăm. Este un sentiment grozav de bucurie pentru noi“ spun organizatorii expoziției ,,Veneția Făgărașului“ prezentată în orașul italian. Prin această acțiune culturală s-a aflat că în Țara Făgărașului din România există o comunitate ce poartă numele Veneția, precum al orașului din Peninsulă. Astfel s-a creat  o punte de legătură peste care tradițiile și obiceiurile locului se pot face auzite pe mapamond. Sâmbătă, 26 februarie 2022, a avut loc vernisajul expoziției ,,Veneția Făgărașului“.

  • ,,Sala expoziției s-a umplut de români ce au sărbătorit împreună Veneția Făgărașului. Au venit din Italia, au venit din Veneția noastră românească, toți cu bucuria revederii și întâlnirii pe meleagurile unice ale Veneției Italiei, toți purtânduși mândri în suflet originile românești și în ochii tuturor puteai citi emoția momentului. Pentru noi este un sentiment grozav de bucurie să știm că am adus puțin din Veneția noastră în adevărata Veneție al cărei nume îl purtăm. Cred că a fost un moment unic, ce nu se va mai repeta curând. Însă cu siguranță nu ne oprim aici, dacă Dumnezeu și vremurile ce le trăim ne vor permite să continuăm, Italia va fi poate doar prima țară din afara granițelor în care am expus. Expoziția s-a bucurat de un real succes, am fost lăudați pentru modul de expunere ce a respectat rigorile unor expoziții muzeale, zilnic am avut vizitatori numeroși din toate țările (Carnavalul a ajutat din plin la aceasta). Câțiva turiști singaporezi au spus că ar trebui să mergem și în orașul lor cu expoziția. Am aflat că există un sat și în Cehia cu numele de Veneția. Un sârb a asistat la vernisaj deși nu înțelegea limba noastră doar pentru că s-a simțit între noi ca acasă. Majoritatea vizitatorilor și-au exprimat dorința de a ne vizita interesându-se despre obiectivele turistice din zonă, gastronomie și activități, dacă avem coline, dacă pot călări sau plimba cu bicicleta, dacă pot cumpăra ii,  iar toți au fost uimiți să afle ca există un sat cu numele Veneția și în Romania“ au declarat organizatorii  de la Asociația ,,Veneția Făgărașului“.

Au luat cuvântul la vernisajul expoziției: prof. univ. dr. Cristian Luca- director adjunct Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică Veneția, Alexandru Grancea- președintele Asociației “Ioan cavaler de Pușcariu”, Ovidiu Ovesea- primar Comuna Părău, preot paroh în regiunea Veneto, Nicolae Pârvu, originar din Veneția de Jos, Nicoleta Grancea, care a prezentat  istoria satului și Aurelia Bâță, care a prezentat  costumele populare.

  • ,,Mulțumim Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia pentru buna găzduire și pentru că ne-au primit cu brațele deschise (și pentru traducerile în italiană), mulțumim Muzeul de Etnografie Brasov pentru realizarea graficii panourilor explicative, doamnei Claudia Lazăr ce a stat zilnic în expoziție pentru a primi vizitatori, mulțumim sătencelor noastre dragi ce s-au implicat trup și suflet: Aurelia Bâță Stoica, Mariana Stoica, Mioara Comaniciu (au muncit zile întregi să facă câteva păpuși îmbrăcate în port popular venețian spre a fi dăruite; au făcut prăjituri și coșuri cu bunătăți pentru vernisaj, au ajutat la transportul materialelor și aranjarea manechinelor), doamnei Bogorin Corina pentru mărțișoarele venețiene hand-made împărțite gratuit și dnei Nicoleta Grancea pentru că iubește Veneția noastră“ au mai declarat reprezentanții asociației ,,Veneția Făgărașului“ pe contul de facebook.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here