9 martie este Ziua Națională a Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944 – 1989, după ce Parlamentul a adoptat Legea nr. 247/2011, care prevede manifestări pentru aducerea aminte a celor care au pătimit înainte de 1989 doar pentru că aveau alt crez politic decât cel oficial, acțiuni organizate de autoritățile locale. Cu acest prilej, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Făgăraș, în fața Cetății Făgărașului, s-a organizat parastasul eroilor și s-au depus coroane de flori.

Slujbă de pomenire pentru  eroii anticomuniști

 

Ceremonia a început la ora 13.00 cu o slujbă de pomenire pentru cei care s-au jertfit pentru dreptate, adevăr, credință și libertate, luptând împotriva regimului totalitar comunist. Din Țara Făgărașului au suferit mii de localnici, comuniștii și securitatea neținând cont de nimic pentru a se impune, nici de  vârsta oamenilor, i-a prigonit pe adulți și deopotrivă pe bătrâni și copii, nici de pregătirea lor, intelectuali, preoți, dascăli sau țărani, dar nici de faptul că sunt femei, mame, surori, fete.   Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) susține că  au existat aproximativ 2.000.000 de români, victime ale regimului comunist,  care au trecut prin ceea ce s-a numit gulagul românesc,  încarcerați în lagăre şi închisori  și deportați, adevărați „sfinți ai închisorilor”, așa cum i-a numit Nicolae Steinhardt,  încarcerat și el în cele mai grele închisori, ulterior Monahul Nicolae de la Rohia.

Cu gândul la cei care nu mai sunt

După 2 ani în care nu s-a putut organiza un parastas la 9 Martie, astăzi s-au reunit  la monument foștii deținuți politici și urmașii acestora pentru a le pomeni numele și a le aduce un pios omagiu. Un sobor de preoți ortodocși și protopopul de Țara Făgărașului, pr. Iulian Boac, au oficiat slujba religioasă, urmată de ,,Veșnica Pomenire“. Cei prezenți, cu ochii înlăcrimați, s-au închinat în fața monumentului gândindu-se la cei dragi, care au pierit pentru crezul lor de necontestat, ,,libertate, neam și țară“. Fiecare dintre foștii deținuți politici și urmașii acestora care au participat la ceremonie s-au gândit la eroii  anticomuniști ai locului: Ion Gavrilă Ogoranu, Ghiță Hașu, Andrei Hașu, Ion Ilioiu, Ioan Roșca, Octavian Balaban, Laurean Hașu, Remus Sofonea, Ioan Chiujdea, Toma Pirău, Silviu Socol, Virgil Radeș, Victor Metea, Nicolae Mazilu, Mihai Maga, Ioan Buta, Serafim Buta, Ioan Mogoș, Stanciu Stroia, Ioan Novac, Gheorghe Șovăială,  Jean Pop, Olimpiu Borzea, Ioan Glăjar, Octavian Popaiov, Ana Gavrilă, Mihai Novac, Ileana Gavrilă, Ioan Petrișor, Ioan Grecu, Ioniță Greavu, Lenuța Faina, Maria Cornea   și lista continuă cu mii de nume. Părintele protopop s-a adresat participanților, evocând memoria  eroilor anticomuniști din Țara Făgărașului și de pretutindeni. A vorbit și Ioan Bucelea, fost deținut politic trecut prin Gherla, secretar al AFDPR Făgăraș, aducând la prezent crezul luptătorilor anticomuniști, ,,libertate“.

 S-au depus coroane de flori

A urmat momentul depunerii de coroane. Au depus coroane de flori: Primăria Făgăraș, AFDPR Făgăraș, Frăţia Ortodoxă  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Făgăraș, Școala Militară din Făgăraș, Poliția Locală Făgăraș, Serviciul de Termie, partidele politice: PNL, PSD, USR-PLUS, FDGR, PER, fundațiile culturale ASTRA și Negru Vodă, liceele: D-na Stanca, Radu Negru, Dr. I. Șenchea, Teologic, Aurel Vijoli, Școala Ovid Densușianu.    ,,O zi de  pomenire a celor care au pătimit în timpul  regimului comunist, apărând credinţa şi demnitatea poporului român. Este parastasul  şi pomenirea foştilor deţinuţi politici din Ţara Făgăraşului căzuţi în munţi, în anchetele din beciurile securităţii, în lagărele de muncă   Acest parastas este  o comemorare a celor care nu mai sunt printre noi  şi totodată un îndemn la neuitare a jertfelor înaintaşilor noştri” a declarat  după parastas   fostul deţinut politic Ioan Bucelea, secretarul filialei AFDPR Făgăraş. La finalul ceremoniei au fost împărțite   participanților  pungi cu mucenici, colivă, fructe, dulciuri. (Lucia BAKI)  

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pentru reflectarea in presa a acestui eveniment inaltator.
    In alta ordine de idei, ce se mai aude cu deschiderea Muzeului Rezistentei Armate din Muntii Fagaras ? Inca din 2003 a fost approbata de catre Ministerul Culturi deschiderea acestui muzeu Citez: Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Comisia Natională a Muzeelor şi Colecţiilor in sedinţa din 27 noiembrie 2003, a analizat documentaţia de specialitate prezentata de noi şi a aprobat înfiinţarea Muzeului Rezistenţei Anticomuniste la Făgăraş, în Cetatea Făgăraşului (nr. 5412 din 5.01.2004).” De ce se taraganeaza acest muzeu , care ar mentine vie memoria sacrificiului acestor eroi patrioti ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here