Asociația Preot Marin Moldoveanu a organizat împreună cu Primăria Viștea un eveniment special la căminul cultural din Olteț duminică, 21 august a.c., începând cu ora 17,00.  A fost o bucurie pentru întreaga comună să-l asculte pe preotul profesor Constantin Necula, care, așa cum a spus, este legat de satul Olteț. Conferința susținută de preotul prof. Constantin Necula a avut ca temă    ,,Cu Hristos, dispuși să ne schimbăm viața”. În deschiderea evenimentului, primarul Florin Ioani a făcut o scurtă prezentare a comunei, insistând pe păstrarea tradițiilor, a istoriei locului și a promovării satului tradițional.

Spectacolul comunității locale

Comunitatea din Olteț a pregătit cu minuțiozitate evenimentul. A decorat sala de spectacole a căminului cultural, a pregătit  cozonac, gogoși, prăjituri pentru a-și întâmpina oaspeții și participanții la eveniment. A fost o mare sărbătoare pentru localnici, mare parte dintre ei îmbrăcând portul popular. Organizatorii au pregătit un program artistic de muzică populară și de pricesne pentru a crea atmosfera propice conferinței. A  urcat pe scenă corul de copii din Rucăr coordonat de preotul paroh Silviu Goga. Copiii îmbrăcați în costume populare au interpretat trei cântece patriotice. Două mici interprete de muzică populară din Olteț și din Viștea au prezentat cântece populare cu specific local. Corurile bisericești din Viștea de Jos și Viștea de Sus au interpretat frumoase pricesne, antrenând întreaga sală. Surpriza a fost adusă de un grup vocal  bărbătesc din Olteț care a prezentat două cântece religioase, unul dintre membri având 85 de ani.

,,Avem nevoie de Sfântul Arsenie Boca“

După acest spectacol, a început conferința susținută de preotul profesor dr. Constantin Necula. Sala a fost cuprinsă de liniște, toți cei prezenți sorbind, parcă, vorbele spuse de preot. A fost o lecție de ortodoxie, de iubire, și de creștinism. ,,Disponibilitatea de a rămâne legați de Hristos este fundamentală astăzi când toată lumea încearcă să ne desprindă de Hristos. Am constatat în evanghelia de astăzi un lucru care m-a pus pe gânduri, dar m-a și bucurat în același timp. Evanghelia este dublată de Sf evanghelist Pavel care ne spune astăzi că noi apostolii suntem lepădătura lumii, niște condamnați la moarte. Preoția este o condamnare la moarte, nimeni nu înțelege asta. Dacă râzi, de ce râzi, dacă se roagă, de ce se roagă, dacă vorbești, de ce vorbești…ești arestat la locul de muncă. Evanghelia de azi ne-a dus în Capernaum, nu foarte departe de locul Schimbării la față a Mântuitorului, un Tabor al Țării Sfinte, unde Mântuitorul i-a rugat pe apostoli  să tacă, să nu vorbească. Domnul Hristos  își anunță atunci moartea. Este dacă vreți destinul pe care îl avem noi, să mori rănit din dragoste de Dumnezeu. Am ascultat aici despre Rezistența din Munții Făgăraș, dar să nu uitați că trădătorii tot din satele făgărășene au fost. Nu e chiar de ici de colo. S-a vorbit despre spiritualitatea Făgărașului, dar să nu uitați că mai avem de lucru  până îl vom vedea în icoană pe sfântul Arsenie Boca venind acasă. Suntem datori toți din biserica făgărășană să facem rană în gât, avem nevoie de el ca să ne aducem aminte de unde venim, avem nevoie de el pentru bătrânii noștri. Zeci de oameni care l-au ascultat predicând i-au auzit vocea ani la rând în biserică. Ce înseamnă creștinismul pentru noi, astăzi? S-a luat de la noi bucuria. A fi creștin înseamnă bucuria de a fi creștin. Să mergi în haine românești la biserică este o onoare. Să cânți în strană este o onoare, indiferent cum cânți. Doamne redă-mi zâmbetul din copilărie, asta să fie rugăciunea când mergem la biserică. Cel mai mare păcat al unui creștin este nesimțirea, să nu simți că are nevoie de ajutor cel de lângă tine…“ (video)  După prelegere, au urmat întrebări din public la care preotul prof. Constantin Necula a răspuns.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here