FOTO: Europa Liberă

Europa Liberă a dus la laborator pentru analize câteva mostre de miere luate din supermarketurile din România. Rezultatele sunt îngrijorătoare. Mostrele analizate confirmă o investigație a Comisiei Europene care arată că aproape jumătate din mierea importată din țări non-UE este falsificată. Piața românească nu este ferită de fenomenul falsificării. Dimpotrivă, acuză apicultorii. Procesatorii fac precizări.

„Eu cumpăr doar de la târguri tradiționale sau de la mici producători pe care îi cunosc personal. Cred că mierea din supermarket este contrafăcută”, spune Maria. Ea este mamă a doi copii și e preocupată de calitatea hranei lor.

E greu de crezut că toată mierea din supermarket este contrafăcută. Dar, pe lângă consumatorii simpli, experții și reprezentanții autorităților de control spun ca au motive să pună la îndoială măcar parțial calitatea ei.

Dezbateri intense au loc pe forumurile de apicultori și consumatori, unde se invocă calitatea necorespunzătoare a mierii din comerț, mai ales a amestecurilor care conțin miere provenită din afara UE. Se discută și despre metode de recunoaștere a mierii autentice.

Calitatea mierii este un subiect de dezbatere pe forumurile apicultorilor.
Calitatea mierii este un subiect de dezbatere pe forumurile apicultorilor.

Europa Liberă a verificat direct în laborator calitatea mierii de la raft. Am ales șase borcane aflate la vânzare în trei supermarketuri diferite din Cluj-Napoca. Sunt borcane care conțin amestecuri de miere de albine provenită din țări UE și non-UE. Primul semn de întrebare e prețul. Specialiștii spun că sunt unele sunt prea ieftine ca să fie vorba de miere autentică. Experții mai spun că probabilitatea să găsim probleme e mai mare la amestecurile de miere care provine din afara UE.

Am dus cele șase mostre la Laboratorul de Control al Calităţii Produselor Apicole, APHIS, din cadrul USAMV Cluj-Napoca, certificat RENAR.

În tabelul de mai jos sunt menționate sintetic rezultatele analizelor de laborator.

MISSING: summary MISSING: current-rows.
1 Apicola Costache Miere de Salcâm 1 Nu e miere de salcâm Miere de stupină Apicola Costache
2 Apicola Costache Miere de Salcâm 1 Nu e miere de salcâm + Indice diastazic necorespunzător Taina Florilor Apicola Costache
3 ApisRom Miere Polifloră 1 Indice diastazic necorespunzător Honey Line ApisRom
4 Apidava Miere Polifloră 1 Indice diastazic necorespunzător Roua Florilor Apidava
5 Profi Miere Polifloră 1 Fără probleme depistate Proxi
6 Apidava Miere de Salcâm 1 Fără probleme depistate Roua Florilor Apidava

Conform rezultatelor, cele în cele două borcane etichetate de Apicola Moș Costache drept „miere de salcâm” nu se află în realitate miere de salcâm. Buletinul de analiză notează: „polenuri de floarea soarelui, rapiță, păpădie, morcov sălbatic, tei. Se regăsește în cantitate mare un tip de polen neidentificat. Extrem de rar polen specific de salcâm.”

Am solicitat experților laboratorului să interpreteze aceste rezultate.

Dr. ing. Otilia Bobiş este Managerul de Calitate al Laboratorului de Control al Calităţii Produselor Apicole, APHIS Cluj-Napoca.

„În momentul în care la analiza palinologică nu găsim deloc salcâm, dar găsim alte o sută de sortimente de polen sau tipuri de polen și predomină, să zicem rapiță, atunci nu mai putem eticheta acea miere ca miere de salcâm.”

Citește mai departe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here