În timp ce la Făgăraș Ocolitoarea este o ,,Fata morgana“ de 30 de ani, la Sfântu Gheorghe, lucrările la centura ocolitoare au fot începute anul trecut și vor fi  finalizate în primăvară, așa cum declară primarul Arpad Andras Antal în fața presei locale. Este o șosea dublă ca lungime față de a Făgărașului, 11,56 km, cu câte o bandă pe fiecare sens, cu o lăţime 3,50 metri, cu patru intersecţii giratorii şi trei pasaje peste calea ferată şi peste Râul Olt. Investiţia se cifrează la aproape 300 de milioane de lei şi este finanţată din fonduri europene. Ocolitoarea Făgărașului nu este susținută prin vreun proiect european, așa cum de  altfel s-a tot lăudat primarul în ultimii ani, ci din banii făgărășenilor. Mai mult, firma de casă a primarului, Road Construct, cea care a chinuit Ocolitoarea de 5 ani, fiindu-i contestată proiectarea de instituțiile statului, a stabilit valoarea lucrărilor la 61 milioane de lei. În repetate rânduri însă, licitațiile organizate de primar au fost  de CNSC pentru că încălcau legislația și avantajau anumite firme, obligându-l să refacă toate documentațiile. La ultima licitație însă (începută în iulie 2021), CNSC a catalogat licitația și desemnarea firmei câștigătoare ca fiind un angrenaj ,,de tip cartel“. Prin intervenția instituțiilor statului, Primăria Făgăraș a fost obligată (2023) să semneze contractul pentru construcția șoselei de centură cu compania Strabag, care va construi Ocolitoarea cu 47 milioane de lei. Făgărășenii se întreabă, și pe bună dreptate, de ce primarul a ales oferta cea mai mare, cu 14 milioane de lei mai mult? În condițiile în care atât instanța (Curtea de Apel Brașov) și CNSC a acuzat practicile firmei Diferit, practici agreate însă de primarul Făgărașului și comisia de evaluare a ofertelor numită de edil.

Director Diferit: ,,Fiecare firmă are strategia ei“

Întrebat directorul firmei Diferit despre această situație și despre acuzele aduse de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, acesta a declarat sec: ,,Nu comentăm deciziile CNSC“. În privința diferenței de preț în cazul lucrărilor la Ocolitoarea Făgărașului, acea sumă de 14 milioane de lei, directorul Diferit a justificat: ,,fiecare firmă are strategia ei“.   Pentru această investiție Primăria Făgăraș are, teoretic, doar 16 milioane de lei, sumă alocată prin programul ,,Anghel Saligny“. Restul de 31 milioane de lei nu există la bugetul local, deși în 2019, Primăria Făgăraș a contractat un credit de 5 milioane de euro (vreo 20 milioane de lei) pentru lucrările la Ocolitoare, dar banii au fost déjà cheltuiți pentru alte interese/lucrări.

 Ocolitoarea, procedură ,,copy paste“ ca la concesionarea iluminatului public

Nu este prima situație în care Primăria Făgăraș alege oferta cea mai scumpă, eliminând fără nicio justificare firma care putea realiza investiția cu bani mult mai puțini. Două milioane de lei era o sumă importantă pentru Municipiul Făgăraş, care  putea acoperi acele investiţii cerute de cetăţeni, dar nerealizate de primărie pe motiv că bugetul local ar fi auster. Numai că primarul s-a arătat ,,darnic“ pe banii făgărășenilor. Este vorba despre „Modernizarea, extinderea şi optimizarea consumului energetic – Sistem de iluminat public în Municipiul Făgăraş“, investiție a cărei valoare a fost estimată, în prima etapă, la 18,4 milioane de lei, dar care a sărit, ca prin minune, la peste 28 milioane de lei, vreo 3,5 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată de la bugetul local. Au fost 2 oferte pentru concesionarea iluminatului public, ale firmelor Flash Lighting Service SA şi Elba-Com SA, prima cu 2 milioane de lei mai mare. Primăria Făgăraş a ales să elimine din procedura concesionării oferta cea mai mică, căutând parcă nod în papură, şi a păstrat în cursă firma care a propus cele mai mari preţuri (SIC!). Mai mult, patronul firmei agreate de Primăria Făgăraş este după gratii.  Comisia stabilită pentru  desemnarea concesionarului a fost formată din funcţionari din Primăria Făgăraş,  Mioara Piticaş, preşedinte, iar membri Bucur Sorin, Hedea Delia, Boer Liliana, Ludu Daniel. A fost cooptat în comisie și un expert tehnic, un anume  Andi Ostroveanu,  despre care se poate spune că este un apropiat al firmei Flash. Flash Lighting Services SA este una dintre firmele agreate și de Primăria Braşov. Cu Primăria Braşov (George Scripcaru primar la acea vremne) această firmă are contract încă din 2005, iar din 2018 a fost reînnoit fără licitaţie. Deci dacă Primăria Brașov a putut, de ce nu ar putea și Primăria Făgăraș, nu?   Cu cele 2 milioane de lei care s-ar fi economisit dacă se alegea oferta cea mai mică, Primăria Făgăraș  putea acoperi lucrările la strada D-na Stanca estimate la 1,8 milioane de lei, dar primarul a folosit banii din creditul pentru Ocolitoare. Se puteau acoperi lucrările la Pediatrie, care erau estimate cam la acelaşi nivel, sau lucrările de reabilitare la şcoli sau lucrările de reabilitare a unor străzi. (Lucia BAKI)  

 

 

2 COMENTARII

  1. FACUTA ” Surcele ” de Mara, DISTANTA :–MANDRA –SAMBATA ,,ERA FUNCTIONALA DE MULT TIMP,SI SE REZOLVA SI ” CENTURA ” ,Fagarasului, numai din cati bani s-au bagat an „studile de fezabilitate.”in ultimile harti,desenul e „RUPT”-CAPETELE NU SE ANTALNESC.LA FAGARAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here