FOTO: ProTV

Situație fără precedent la Spitalul Județean din Brașov, unde 21 dintre cei 28 de medici ai unității medicale au anunțat că nu vor să mai facă gărzi suplimentare.  Pentru pacienții care ajung în urgențe, această decizie ar însemna că vor aștepta mai mult până să fie consultați. Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a primit, miercuri, o listă cu semnăturile celor 21 de medici care au anunțat că renunță la gărzile suplimentare.

În martie, medicii aveau un spor total la salariu de 85%, care cuprindea și sporul acordat în perioada COVID. Acesta a scăzut la 55%, când s-a încheiat pandemia. În plus, gărzile se plătesc la nivelul anului 2018. Astfel că primesc acum între 1.000 și 3.000 de lei mai puțin la salariu, în timp ce volumul de muncă e tot mai mare. Medicii spun că se simt suprasolicitați și se tem pentru sănătatea lor.

Răzvan Edu, medic UPU Brașov: Condiții din ce în ce mai grele, zilele … nici noi nu înțelegem de ce. Și acum suntem puțini. Suntem și noi oameni. Ne trebuie concedii, și-o medie, acum câteva luni erau 40-50 (pacienți) pe noapte, acum au ajuns la 90, iar de zile nu mai zic.

21 de medici din totalul de 28 care lucrează la UPU Brașov au anunțat că nu mai fac gărzi suplimentare. Ei se află acum în preaviz 20 de zile, însă dacă la finalul acestei perioade nu se va schimba nimic, își vor menține deciziile.

Florin Maleș, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară Brașov: Protestul se referă la pierderile salariale generate de tăierea sporurilor pentru condiţiile de muncă deosebit de periculoase. Vorbim de pierderi între 600 de lei la nivel de infirmier, aproximativ 1.000-1.800 de lei la asistenţi medicali şi până spre 3.000 de lei la medici.

Dr. Romeo Boancă, coordonator UPU Brașov: Dacă vom fi mai puțini, va trebui să ne concentrăm mai mult asupra a ceea ce înseamnă urgențe majore și, bineînțeles, că timpii pentru urgențele minore vor putea crește.

Managerul spitalului spune că soluțiile depind de noua lege a salarizării.

Emil Mailat, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov: Momentan nu am o soluție pentru a oferi așteptările salariale pe care le au. Nu am legal cum să fac acest lucru. Aștept cu mare interes noua lege a salarizării.

După ce sindicaliștii din domeniul sanitar au protestat mai multe săptămâni și au amenințat cu greva generală, la sfârșitul lui iunie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care prevede sume suplimentare pentru medicii care fac gărzi, acordarea de vouchere de vacanță și o limită de 38 de zile lucrătoare de concediu de odihnă.

SUME FIXE PENTRU GĂRZI SUPLIMENTARE
500 lei – medicii specialiști și primari – o gardă / lună în afara normei de bază
1.000 lei – medicii specialiști și primari – cel puțin 2 gărzi / lună
500 lei – biologii, chimiștii și biochimiștii – cel puțin 2 gărzi/ lună
500 lei – asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati
100 lei – 300 lei lunar – zilele de repaus săptămânal, sărbători legale
(Sursa: ORDONANŢA DE URGENŢĂ DIN 30.06.2023 )

Însă sindicaliștii din Sănătate nu au fost mulțumiți cu majorările făcute de Guvern.

Florin Males, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară Brașov: Ştiu că au existat nişte promisiuni din partea Guvernului că vor fi nişte negocieri de modificare a acestei ordonanţe, ordonanţa pare că are anumite deficienţe, însă nu am niciun răspuns oficial din partea Federaţiei că s-ar fi întâlnit cu Guvenul şi că Guvernul ar fi operat vreo modificare la acest nivel.

Dacă medicii renunță la gărzile suplimentare, în unele spitale nu se va mai putea asigura asistenţa medicală 24 de ore din 24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here