Drumul ce duce la Mănăstirea Dejani rămâne în continuare subiect de dispută, care nemulțumește enoriașii ce vor să ajungă la Mănăstirea Dejani, dar și pe proprietarii de case și de terenuri din zonă, acesta fiind  singura cale de acces existentă spre mănăstire și spre proprietățile din zonă. De mai bine de doi ani de zile, proprietarul actual a drumului joacă un adevărat ping pong cu accesul pe acest drum, ba îl închide, ba lasă accesul liber. În preajma hramului Mănăstirii de la Dejani, ,,Schimbarea la față a Domnului“, la 6 august a.c.,  accesul a fost interzis din nou printr-o barieră de SC Profilis Total SRL din Dejani, proprietarul drumului. Astfel că Primăria Recea și Mănăstirea ,,Acoperemântul Maicii Domnului“ Dejani au apelat la instanță.

Ordonanță președințială

Cererea de ordonanță președințială a fost depusă la Judecătoria Făgăraș  la data de 3 august 2023, înaintea hramului mănăstirii.  Primăria Comunei Recea și Mănăstirea ,,Acoperemântul Maicii Domnului“ Dejani au solicitat Judecătoriei Făgăraș ,,să se pronunțe de urgență și fără citarea părților o hotărâre provizorie, până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 822/226/2021 a Judecătoriei Făgăraș și să oblige SC Profilis Total SRL să permită accesul la Mănăstirea Dejani a enoriașilor, pelerinilor și a proprietarilor din zonă pe drumul folosit de la construirea Mănăstirii și care trece pe terenul proprietății societății înscris în CF nr. top 105115“.

Instanța: Blocarea căii de acces este abuzivă

Instanța a constatat ,,caracterul abuziv al conduitei pârâtei care a procedat la blocarea acestei căi de acces  prin încuierea porții care este montată pe acest drum“. Instanța a invocat art 33 din Constituția României ,,Accesul la cultură este garantat; Libertatea persoanei de a-și dezvolta spiritualitatea și de a accede la valorile culturii naționale și universale nu poate fi îngrădită“ făcând referire la lăcașul de cult de la Dejani și la obiectivul turistic al zonei. În cererea de Ordonanță Președințială, reclamanții explică faptul că mănăstirea s-a construit încă din 1992, iar accesul s-a făcut pe drumul betonat ce face obiectul dosarului 822/226/2021, drum ce aparținea statului român dat în administrarea SC Nitramonia SA Făgăraș. Petiționarii spun că Profilis Total SRL a închis calea de acces la Mănăstire cu bariere, postere, caz în care au chemat în judecată pe fond la Judecătoria Făgăraș pe SC Profilis Total SRL,  dosarul având ca obiect instituirea servituții de trecere, Dosar nr. 822/226/2021, care are ca termen  21 septembrie 2023.   Judecătoria Făgăraș a admis cererea Primăriei Recea și a Mănăstirii Dejani și s-a pronunțat în consecință, decizia nemulțumind însă proprietarul drumului.

,,Tip solutie: Admite în parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea formulată de reclamantele Primăria Comunei Recea, cu sediul în comuna Recea nr. 42, jud. Braşov şi Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Dejani, cu sediul în comuna Recea, sat Dejani, în contradictoriu cu pârâta SC Profilis Total SRL, cu sediul în sat Dejani, comuna Recea, nr. 73, jud. Braşov, prin administrator C.S.G., având ca obiect ordonanţă preşedinţială. Obligă pârâta să le permită accesul, inclusiv a enoriaşilor şi pelerinilor, la Mănăstirea Dejani, pe terenul proprietatea pârâtei cu destinaţia de drum de acces, teren înscris în Cartea Funciară nr. 105115 Recea, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 822/226/2021 aflat pe rolul Judecătoriei Făgăraş. Respinge capătul de cerere privind obligarea pârâtei de a permite accesul pe drumul proprietatea acesteia şi a proprietarilor din zonă, ca neîntemeiată. Provizorie şi executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Făgăraş. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei astăzi, 03.08.2023. Document: Hotarâre  930/2023  03.08.2023“

Tribunalul Brașov a respins apelul proprietarului

Astfel, la Judecătoria Făgăraș s-a înregistrat apelul SC Profilis Total (Dosarul nr. 4502/226/2023), speța judecându-se la Tribunalul Brașov. Instanța  s-a pronunțat   la data de 24 august 2023, hotărârea fiind definitivă.

,,Tip soluție. Respinge apelul.

Soluția pe scurt: ,,Respinge excepțiile lipsei calității procesuale active a Primăriei Comunei Recea și autorității de lucru judecat invocate prin cererea de apel de apelanta SC Profilis Total SRL. Respinge cererea de apel formulată de apelanta  pârâtă SC Profilis Total SRL prin reprezentant legal în contradictoriu cu intimatele reclamante Primăria Comunei Recea prin primar și Mănăstirea Acoperemântul Maicii Domnului Dejani împotriva Sentinței Civile nr. 930/03.08.2023 pronunțată în dosar nr. 4502/226/2023 al Judecătoriei Făgăraș pe care o păstrează. Definitivă. Pronunțată azi, 24.08.2023, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței. Document: Hotărâre 935/2023 24.08.2023“. Reprezentanții Primăriei Recea și ai Mănăstirii Dejani au apelat la executorul judecătoresc pentru a aplica decizia instanței de a elibera drumul.

Aceeași procedură și în 2021

Un proces similar, ordonanță președințială, a fost pe rolul Judecătoriei Făgăraș și în 2021, Dosar nr. 3712/226/2021, în care instanța a admis cererea Primăriei Recea și a Mănăstirii Dejani, obligând proprietarul drumului, Profilis Total SRL, să să permită reclamantelor folosirea drumului de acces betonat, Hotarâre  1553/2021  15.07.2021, dar Profilis Total SRL a depus și atunci apel.

Istoria drumului spre Mănăstire

Drumul a fost construit de Combinatul Chimic Făgăraș pentru secția Placări amplasată în munte. N-a deranjat niciodată pe nimeni, nici măcar pe decidenții fabricii chimice,  folosirea drumului la liber, de către oricine ar fi dorit să urce pe Valea Dejaniului atât înainte, dar și după 1990. Accesul era interzis doar spre poligonul secției Placări. După 1992,  s-a construit fără piedici Mănăstirea Dejani, un  adevărat colț de rai, un loc de liniște, care refăcea vechiul lanț de mănăstiri distruse de generalul Bukow în Țara Făgărașului.  În Certificatul de urbanism nr. 6 eliberat de CJ Brașov la data de 25 ianuarie 1992 pentru Mănăstirea Dejani se stipula faptul că ,,circulația autovehiculelor se face pe strada existentă, drum de piatră și parțial asfaltat“. Adică acest drum care leagă satul Dejani de obiectivul ,,Placări“. De la acest punct însă, Mănăstirea Dejani a amenajat o cale de acces până în poarta locașului de cult.

Vânzare de-a valma

După ce directorii Combinatului Chimic Făgăraș au devalizat fabrica, asigurând cu bună știință falimentul acesteia, a intrat pe rol firma de insolvență, care n-a mai ținut cont de nimic și a pus în vânzare tot patrimoniul fabricii, ce mai rămăsese din el după ce a fost vândut la fier vechi, terenuri, clădiri,  stocuri, bunuri, etc. Astfel s-a ajuns și la drumul spre Mănăstire, care fusese inclus într-o suprafață de teren împărțită în câteva loturi. Aceasta a fost  vândută, în 2008,  în bloc, având  o suprafață totală de 61.812 mp, o parte din suprafață fiind amplasată mai sus de mănăstire, așa cum descrie proprietarul actual, iar cealaltă parte, de 33.615 mp,  însemnând drumul, 15.351 mp,  și ici colo niște parcele. Primul cumpărător a fost SC Advectum  SRL, care a vândut apoi imobilul din extravilan, zona periferică a satului Dejani, firmei Profilis Total SRL la 11 iulie 2008, contractul de vânzare-cumpărare nr. 1743 stipulând suma de   212.350 lei, respectiv 3,43 lei/mp,  0,96 euro/mp,  (1 euro era 3,6688  lei în iunie 2008). De atunci, drumul care era folosit de public a devenit proprietate privată.

Starețul Mănăstirii Dejani: ,,Mănăstirea este pentru oameni, nu doar pentru noi, călugării“

,,Drumul a fost cumpărat prin 2008, iar noi  suntem aici din 1992, drumul era al secției placări din combinatul chimic, a fost drum public, nu era comunal, era folosit de mănăstire, de credincioși, de localnicii care au proprietăți aici. In 1992, când am început construcțiile aici l-am folosit.  A fost vândut, l-a cumpărat  cineva din Dejani. Până acum n-au fost probleme, proprietarul ne-a îngăduit să-l folosim. Chiar la început  a mai venit cu niște idei  ca persoanele care vin la mănăstire să plătească, iar cu banii care se adună să repare drumul. Acum, de 1-2 ani, sunt probleme. E grav dacă nu mai lasă drumul liber, noi nu avem altă cale de acces. Mănăstirea nu este doar pentru noi, câțiva monahi, ci este pentru toată lumea, credincioșii care vin de peste tot, și din Brașov, și din București, Sibiu, localnici, din toate părțile. Nu ne putem desfășura activitatea dacă se blochează drumul de acces, ar trebui să ne facem pustnici toți. Am vorbit de mai multe ori cu proprietarul, el are dorința să vândă drumul. Înțeleg  că la mijloc sunt banii. Primăria vrea să ajute, să cumpere drumul, a fost și un proces pentru servitute, și noi am fost acolo în proces, pentru a putea circula liber. Nădăjduim că Dumnezeu care este peste tot și toate va aduce liniștea pentru toți, iar Maica Domnului, care este patroana acestei mănăstiri, care duce rugăciunile la tronul dumnezeirii, va face pace și liniște, să fie cu toții mulțumiți, noi asta dorim. Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor numi“ a explicat starețul Mănăstirii Dejani.

Fiecare cu evaluarea lui

Primăria Recea a  redeschis  procesul cu Profilis Total SRL în 2021 pentru servitute, Dosar nr. 822/226/2021. Instanța nu s-a pronunțat încă, următorul termen programat fiind  21 septembrie 2023.  Administratorul firmei Profilis Total pare mai convins ca oricând să obțină, așa cum susține el, ,,plus valoare din acest drum“, vânzându-l Primăriei Recea. Au existat și 2 evaluări efectuate de doi evaluatori autorizați, una comandată de Primăria Recea și alta de Profilis Total. Evaluarea efectuată, în 2019, de evaluatorul autorizat Toma Oțelea  pentru imobilul denumit de acesta ,,Fâșie curelușă“ în suprafață de 33.615 mp  la cererea UAT Recea stipula  un preț de 1 euro/mp, suma totală ridicându-se la 161.352 lei. Dar Profilis Total SRL  a respins orice discuție cu Primăria Recea și a comandat altă evaluare. Prin urmare, Profilis Total a contractat un alt evaluator autorizat ANEVAR, iar conform noii evaluări, pentru drumul analizat în suprafață de 15.351 mp, drumul spre mănăstire, dezmembrat din suprafața de 33.615, evaluatorul a propus  suma de 106.700 euro. S-a încercat și o negociere între consilierii locali de la  Recea și reprezentanții firmei Profilis Total SRL, dar nu s-a căzut la nicio învoială asupra prețului. Primăria |Recea a demarat în ultimele luni procedura de expropriere, astfel ca drumul să devină public. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here