Maestrul italian de Karate Paolo Lusvardi (8 dan) a devenit cu ani în urmă un prieten apropiat al practicanților acestei discipline din Țara Făgărașului și vine deseori aici organizând stagii de pregătire. Este aproximativ cel de-al patrulea stagiu de pregătire la care a venit invitat de Comisia Națională SKI din cadrul Federației Române de Karate, al cărui Director Tehnic este Sensei Gheorghe Țețu (6 dan Karate) și președinte Sensei Ionel Novac (5 dan Karate), iar vice-președinte Ioan Rîmbeț (4 dan Karate). De două ori a venit împreună cu maestrul Masaru Miura al cărui elev este. Anul acesta, Shihan Paolo Lusvardi a venit  la Făgăraș în perioada 31 martie-2 aprilie, iar acum între 6-8 octombrie. Antrenamentele s-au desfășurat în sala de sport a Liceului ,,Sf. Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș. Reporterul ziarului Monitorul de Făgăraș a stat de vorbă cu maestrul Paolo Lusvardi la ambele stagii care au avut loc anul acesta. Sensei Ionel Novac a avut de fiecare dată rolul de traducător în timpul interviului. În cadrul antrenamentelor au tradus Sensei Ionel Novac și Sensei Cătălin Răduleț (4 dan Karate). Multiplu campion mondial, Shihan Paolo Lusvardi pune accent pe interpretarea tehnicii de bază și a kata-urilor pentru situații reale dar mai ales pe naturalețe și un consum cât mai  mic de energie.

Reporter: Shihan, pe ce se bazează artele marțiale, în general, și Karate-ul în special?

Paolo Lusvardi: ,,Important este spiritul, ca la biserică. Poți face orice dacă tu înăuntru  crezi. Spiritul intern trebuie să fie puternic și să crezi. Într-o altă ordine de idei, disciplina este foarte importantă. Artele marțiale sunt pentru educație. Karate-ul are două coordonate: Do, care este cea mai importantă și se referă la ,,cale” și latura sportivă. ,,Do” este calea educației. Preoții dacă nu cred, nu au sentiment, nu fac nimic. Același lucru se întâmplă și în Karate, ca și în religie. Religia îi învață pe oameni educația, dacă este greșită face rău. Când am luat legătura cu maestrul Miura eram muncitor. Acum vorbesc trei limbi străine, merg prin lume și cunosc atâția oameni”.

R: Cât de importantă este baza de la care pleacă orice practicant de Karate?

P.L: Este ca o casă, dacă fundația nu e puternică cade la prima furtună. Baza este alfabetul iar dacă nu înveți alfabetul, atunci nu poți să citești. Baza este la fel peste tot, depinde cum o exprimi. În artă, Picasso a făcut lucruri stranii, alți pictori dau cu pensula dar nu știu nimic. Dacă baza este puternică poți demonstra. Dacă nu ai baza și ești campion nu poți să educi. Arta marțială începe în primul rând cu salutul. Sportivii trebuie să se educe și să fie un exemplu în comportament pentru ceilalți oameni. Judecați bine când vine un maestru. Sunt mulți maeștri care creează campioni”.

R: Ce înseamnă Kata pentru practicantul de Karate?

P.L: ,,Kata-urile (N.R- Kata este un ansamblu de tehnici și înlănțuiri executate cu brațul și piciorul care simbolizează o luptă imaginară cu mai mulți adversari) sunt foarte importante pentru practicanții de Karate. Toți se gândesc să lupte, dar Kata este precum Biblia. Dacă citești Biblia știi puțin, dar știind să o interpretezi ajungi să cunoști multe lucruri. Enciclopedia Karate-ului este în Kata”.

R: De la o anumită vârstă viața competițională ia sfârșit. Ajunși în acest punct, unii continuă Karate-ul, alții renunță. Cum trebuie să decurgă antrenamentul unui karateka după vârsta de 50 de ani?

P.L: ,,După 50 de ani nu se depune forță, ci se lucrează natural, cu foarte multă fluiditate. Se folosește experiența”

R: Care este diferența între sport și Karate-Do?

P.L: ,,Sport-Karate și Karate-Do sunt lucruri diferite. ,,Do” (N.R- în japoneză înseamnă cale) pleacă din inimă. La început oamenii sunt curioși, depind de maestru. Este ca și în religie. Important este cum predai Evanghelia ca enoriașii să înțeleagă. Un om cu experiență înțelege problemele tehnice. Eu am văzut foarte mulți copii la aceste stagii și trebuie pusă multă bază pe tehnică. Maestrul Miura pune accent pe tehnică. Antrenorul dă naștere și la campioni. Campionul trebuie să cunoască toate treptele, atât Karate Sport, cât și Karate-Do. Trebuie să fie o legătură continuă între corp și inimă, dacă una are probleme nu faci treabă. ,,Mens sana in corpore sano!” se spunea de către cei din vechime. Dacă crește spiritul atunci crește și corpul.

R: Karate este o religie?

P.L. Nu, este doar educație. E periculos să fie religie, pentru că devine fanatism. Karate-ul educă corpul și mintea. Este diferență între partea de educație, când vii, saluți și ceri voie să vorbești, și altceva”.

R: Cum ne-ați regăsit în ultima vizită?

P.L: ,,Disciplina e mai bună și văd un grup frumos, bine organizat și important este că practicanții vor să învețe. Organizatorii acestor stagii au făcut multe sacrificii, mai ales pentru a aduce copiii. Asta înseamnă un spirit foarte bun, iar tehnica se va dezvolta cu timpul. Fără un spirit corect tehnica nu va fi bună de nimic. Spiritul foarte bun și disciplina constituie un teren foarte fertil pentru o dezvoltare bună. Ca și în religie, dacă nu ești pregătit intern nu faci nimic. Persoana trebuie să fie pregătită în interior: spiritul, salutul și să vrei să înveți. Asta este Karate-Do. Fără salut și spirit, tehnica nu funcționează”.

R: Ne-ați arătat foarte multe lucruri interesante plecând de la o simplă tehnică de bază, mai ales pentru auto-apărare în mediul real.

P.L: ,,Baza este foarte importantă, dacă ea este greșită atunci tinerilor sportivi le va fi imposibil să învețe lucruri noi și să treacă la un nivel superior. Dacă un tânăr învață repede, corect și precis atunci îi va fi foarte ușor să treacă mai departe. Sport înseamnă să învingi, Karate-Do este mai presus de atât. Învingi sau pierzi, amândouă sunt periculoase. Dacă învingi poți deveni prea mândru iar dacă pierzi te poți demoraliza. Trebuie să existe întotdeauna o cale de mijloc. Trebuie să înveți și să câștigi, și să pierzi”.

R: Care este diferența între mediul competițional și stradă?

P.L: ,,Lupta competițională poate fi o minciună, pentru că arbitrul care judecă nu este întotdeauna corect, uneori este părtinitor sau alteori nu are destule cunoștințe. Competiția este bună pentru a participa și a vedea realitatea, iar atunci trebuie să dai tot ce poți. În stradă te întâlnești cu realitatea și câștigă cel care este mai motivat. În realitate, arta marțială este pentru apărare. Acolo  predomină spiritul și tehnica. În stradă câștigă cel care rămâne în picioare dar adevăratul spirit este evitarea situațiilor conflictuale. Dacă stai liniștit și ai un spirit puternic, adversarul pleacă fără luptă. Dar dacă epuizezi toate soluțiile de a aplana conflictul și ești nevoit să te aperi, atunci recomand improvizația și distragerea atenției. Frica dispare doar atunci când repeți tehnicile îndelung și începi să capeți încredere în tine”.

R: Și acum, la final, ultimul sfat pentru noi, practicanții de Karate din Făgăraș

P.L: Disciplina este foarte importantă, mai întâi trebuie să educi spiritul și să ai o viață sănătoasă. Tehnica și gimnastica se învață pe parcurs, trebuie să educi spiritul”. (Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here