•   ,,Dormiți liniștiți, lăcustă vodă veghează!“ 

UE tranșează dur încălcarea normelor impuse la implementarea proiectelor europene și blochează finanțarea. ,,Las că merge și așa“ sau ,,E bine că se face“ sunt sintagme necunoscute pentru Autoritatea Europeană, care sacționează orice neregulă. Primarul Făgărașului s-a crezut vreun zeu legendar considerând că poate face în 6 luni ceea ce n-a făcut în 5 ani. Toate proiectele depuse spre finanțare și aprobate, dar nefinalizate la termen  sunt acum sancționate. Totuși, UE a mai dat o șansă, o prelungire cu un an a lucrărilor, cu condiția să se realizeze. Dar nu pe bani europeni ci pe banii de la bugetul local, adică ai făgărășenilor. În cazul în care lucrările nu vor fi finalizate până la 31 decembrie 2024, Municipiul Făgăraș va returna toți banii primiți pe acele proiecte nerealizate, considerându-le ,,nefuncționale“. Sunt vreo 8 proiecte care sunt sancționate de către ADR Centru, însumând zeci de milioane de euro  cheltuieli neeligibile. Și asta pentru că primarul n-a fost în stare să atragă în 5 ani toți banii europeni alocați acestor proiecte. La începutul anului 2023 rata de absorbție a banilor europeni în cazul proiectelor aprobate n-a depășit 5%. Întrebat în plen  care este rata de absorbițe a fondurilor accesate, primarul a evitat răspunsul, bâjbâind un procent ,,vreo 50%“ (SIC!) fără să specifice însă  sumele exacte încasate pentru fiecare proiect în parte.

Un buget local sufocat de greșeli

Prin urmare, șansele ca aceste lucrări care au transformat orașul într-un șantier să fie finalizate la  termenul amânat, 31 decembrie 2024, sunt slabe întrucât bugetul local al Făgărașului pentru un an nu ajunge la zeci de milioane de euro, mai ales că déjà sunt pe rol câteva credite ce trebuie rambursate. Cu toate acestea, primarul și mașina sa de vot au adoptat într-o ședință de îndată  HCL prin care și-au asumat în numele făgărășenilor susținerea cheltuielilor neeligibile pentru aceste proiecte de la bugetul local. Mai pe românește, și-au asumat în numele făgărășenilor fără să-i consulte acoperirea greșelilor primarului. În HCL cu pricina cele 2 articole sunt identice pentru fiecare proiect în parte:

,,Art.1. ,,Se aprobă  implementarea activităților proiectului ,,…..“  după data de 31 decembrie 2023 în scopul realizării integrale a acestora, atingerii indicatorilor, rezultatelor și obiectivelor propuse și asigurării funcționalității proiectului, nu mai târziu de 31 decembrie 2024“.

Art.2. ,,Se aprobă  susținerea de la bugetul local după data de 31 decembrie 2023 a tuturor cheltuielilor necesare pentru implementarea și operaționalizarea proiectului, în scopul finalizării integrale a acestuia“.

Artizanii acestei decizii care va afecta Municipiul pe termen lung sunt:

  • Sucaciu Gheorghe, primarul PSD
  • vidiu Popa, consilier local, prietenul și susținătorul primarului
  • Știrbu Cosmin, PSD, viceprimar
  • Butunoiu Nicolae, PSD
  • Aldea Iuliana, Pro România
  • Clonț Valentin, Pro România
  • Șuteu Magdalena, FDGR
  • Stengel Nortbert, FDGR
  • Biza Radu, Partida Romilor
  • Colibaș Mihai, Partida Romilor
  • Paicu Cristina, USR
  • Crăciun Monica, USR

Mașina de vot a primarului a fost susținută și de data aceasta de consilierii locali USR, Paicu Cristina și Crăciun Monica, fără să comenteze, asigurându-i edilului numărul de voturi necesar pentru adoptarea HCL. Deși înainte vreme acestea erau de partea făgărășenilor, penalizând derapajele primarului PSD. Astfel, în cârdășie cu primarul cei 11 consilieri locali au aprobat în ședința extraordinară de îndată de marți, 5 decembrie a.c., prelungirea termenelor de implementare a proiectelor europene cu un an și asigurarea finanțării lucrărilor din bugetul local, adică din banii făgărășenilor.  A fost ,,Marțea neagră“ pentru făgărășeni prin votul celor 11 la solicitarea primarului PSD.

Manipulare grosolană

În plenul din ,,marțea neagră“ dezbaterile dacă le putem numi așa, au avut un singur scop, manipularea făgărășenilor și ascunderea adevărului. Deși documentele arătau negru pe alb, ,,susținerea lucrărilor de la bugetul local“ primarul anunța alocarea de bani de la Guvern pentru a acoperi aceste cheltuieli neeligibile, folosind fără număr expresia ,,fazare“, ca o găselniță în fața criticilor. Niciun consilier local din cei prezenți nu l-a oprit pe  edil, lăsându-l să-și expună în voie minciuna. Mai mult, Ovidiu Popa, președintele de ședință, dând cu greu citire unor documente,  a susținut zicerea edilului. Minciuna, conform DEX, se definește ca ,,afirmație prin care se denaturează în mod deliberat adevărul“. În materialul de față nu mai amintim lucrurile vizibile de toți făgărășenii, lucrările de mântuială, pe repede înainte, și materialele de construcții de cea mai slabă calitate, așa cum au remarcat specialiștii în domeniu.

Calvarul făgărășenilor continuă

Ce titra Monitorul de Făgăraș în urmă cu o jumătate de an s-a adeverit în prezent.  ,,Calvarul făgărășenilor nu se va încheia odată cu termenul de execuțe pevăzut în  proiectele de mobilitate, respectiv decembrie 2023, întrucât acest termen va fi cu siguranță depășit. Mă gândesc la vechea reclamă rămasă în mintea tuturor, dar o redau adaptată: ,,Dormiți liniștiți, lăcustă vodă (primarul) veghează!“ Întradevăr veghează la banii care se cheltuiesc în această perioadă pentru mobilitatea urbană și plata firmelor aduse din toată țara, unele acuzate de autorități ca ,,firme de tip cartel“ . Trei proiecte a câte 10 milioane de euro fiecare, plus împrumutul contractat de Primăria Făgăraș în valoare de 8 milioane de lei, care va fi plătit de cetățenii urbei, plus încasările bugetare, cele pe care făgărășenii le plătesc prin dările locale, taxe și impozite locale, peste 100 milioane de lei…“. La toate acestea se mai adaugă și celelalte proiecte nefinalizate.

Pe lista neagră a proiectelor europene nefinalizate și care vor fi susținute din bugetul local se află:

  •  ,,Integrare socială prin dezvoltarea activităților cultural educative și recreative în mnicipiul Făgăraș“. În cadrul acestui proiect sunt incluse și  ,,Modernizarea casei municipale de cultură Făgăraș și înființare centru cultural Făgăraș“, valoarea totală a proiectului fiind 13.508.351,57 lei care trebuia finalizat în 9 luni, conform proiectantului Road Construct SRL. Intră și ,,Modernizarea Parcului Regina Maria“, valoarea fiind de 13.082.915,93 lei din care lucrările efective sunt de  doar 8.858.481, 24 lei, termenul de execuție fiind tot 9 luni. Aceeași firmă de proiectare a fost aleasă, Road Construct SRL.
  •   ,,Reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului din curtea Spitalului Municipal dr.   Aurel Tulbure“ este și acest proiect pe lista neagră.
  •   ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a municipiuli Făgăraș“ întregește lista neagră.
  •  ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș“. Valoarea proiectului stabilită de proiectantul Road Construct este de 43.572.442,31,  cheltuielile neeligibile inițiale de 16.022.782,10 lei, plus contribuția locală de 2% de 871.448,85 lei, un total 16.894.240,95 lei. La această valoare se adaugă lucrările nefinalizate.
  •   ,,Dezvoltarea antreprenorială prin înființare incubator de afaceri Făgăraș“

Ocolitoarea din nou

Nu putea lipsi proiectul ,,Construire variantă de ocolire a municipiului Făgăraș“. A câștigat proiectul Ocolitoarei firma Strabag  cu 47milioane de lei, abia după ce   CNSC a  ,,săpunit“ din nou Primăria Făgăraș sesizând  ,,Aplicarea unei practici de tip cartel de împărțire a pieței care a vizat trucarea licitațiilor la care a participat“ , referindu-se  la SC Diferit SRL, care avea o ofertă mai  mare cu peste 14 milioane de lei. Chiar și așa, primarul folosește din nou valorile prezentate  în Devizul general inclus la solicitarea depusă pe programul ,,Anghel Saligny, respectiv   55.230.229,62 lei. Pe acest program s-a aprobat doar o finanțare de 16.000.000 lei, restul de 39.230.229,62 lei fiind acoperit de la bugetul loacal. Luând în calcul și finanțarea de 2 milioane de lei din cotele defalcate din tva (19 decembrie 2022, Legea 368), cheltuielile neeligibile sunt de   37.230.229,62 lei. Proiectul aparține aceleeași firme, Road Construct.  Un simplu calcul arată însă că din valoarea totală de 47 milioane de lei, contractul încheiat cu Strabag, rămân 29 milioane de lei cheltuieli neeligibile și nu 37 milioane cât se stipulează  în HCL din ,,marțea neagră“. (Lucia BAKI)

proiect1

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here