FOTO: ProTV

Pentru unii, vinul fiert este o tradiție de sărbători. Pentru alții, amestecarea condimentelor cu vin roșu este o experiență care încă nu a fost descoperită.

Dar cum se face cel mai bun vin fiert acasă? Dacă ai gustat această băutură pe la târgurile de Crăciun și ți se pare că acasă nu îți iese niciodată la fel de bună, atunci trebuie să știi câteva trucuri pentru un vin fiert aromat și delicios.

Vinul fiert – ce ingrediente îți trebuie

Vinul fiert se referă cel mai adesea la un vin roșu infuzat cu diverse fructe și condimente, apoi servit cald.

Această băutură tradițională europeană este destul de populară în preajma sărbătorilor și este sinonimă cu târgurile de Crăciun din întreaga lume.

Vinul condimentat este foarte popular în Europa și a fost servit în timpul lunilor de iarnă timp de secole.

În funcție de țara de origine, vinul fiert sau vinul condimentat poate purta o mulțime de nume diferite, cum ar fi Vin Brule (Italia), Vin Chaud (Franța), Krasomelo (Grecia), Glogg (Suedia), Glühwein (Germania) și multe altele.

Multe vinuri conțin note de aromă similare cu cele ale vinului condimentat, așa că nu este greu să îți imaginezi gustul dacă nu l-ai mai băut până acum.

Vinul fiert poate avea note fructate, acrișoare, dulci și afumate; cu toate acestea, aromele calde ale acestui cocktail sunt mai robuste datorită ingredientelor adăugate.

Vinul fiert are aproape întotdeauna o aromă mai dulce și mai fructată decât vinul roșu, datorită adaosului de zahăr și de fructe folosite pentru a aromatiza cocktail-ul.

Chiar dacă în unele țări îl poți găsi în magazine și trebuie doar să îl încălzești puțin, îți poți face propriul vin fiert acasă. Dacă ai o bucătărie bine aprovizionată, probabil că ai deja la îndemână toate condimentele care îți trebuie ca să faci vin fiert.

Vinul fiert solicită adesea condimente întregi. Acesta este un alt motiv excelent pentru a ți-l face singur, deoarece majoritatea condimentelor întregi au un termen de valabilitate de numai aproximativ un an. Așadar, această rețetă este în mod clar o modalitate excelentă de a folosi condimentele întregi înainte ca acestea să expire.

În plus, atunci când faci această băutură acasă, poți personaliza ingredientele după bunul plac.

Vin fiert

  • Vin: În mod tradițional se folosește vinul roșu, dar există o mulțime de rețete care folosesc și vin alb.
  • Un anumit tip de îndulcitor: Acesta poate fi zahăr granulat sau pudră, un sirop de arțar sau altul, cidru de mere sau chiar un îndulcitor natural ca mierea.
  • Condimente întregi pentru fiert: Cele de bază sunt scorțișoara, anasonul stelat, cuișoarele, ghimbirul și batoanele de cardamom. Unii oameni preferă să adauge chiar și vanilie
  • Fructe: În mod obișnuit, rețetele cer citrice, cum ar fi portocalele, lămâile și limetele. Cu toate acestea, fructele precum merele și perele sunt uneori folosite și pentru a face vin condimentat.
  • Lichior: Uneori, în variantele de vinuri fiert se adaugă lichioruri, cum ar fi brandy, lichior de portocale sau bourbon.

Ei bine, asta depinde sincer de tine și de preferințele tale în materie de arome.

Unele soiuri populare de vin roșu sunt Merlot sau orice vin demisec, demidulce sau dulce. În mod obișnuit, vinurile care sunt descrise ca fiind pline de fructe și corpolente, cu note de aromă care sunt adesea caracterizate ca fiind „confiate” sunt ideale pentru fiert.

Vinul fiert făcut în casă este, de asemenea, o modalitate excelentă de a refolosi o sticlă de vin care nu ți-a plăcut așa mult.

În alte țări, alte tipuri de vin roșu sunt folosite în mod tradițional pentru a face cocktail-uri calde de vin. Cum ar fi în Italia, o versiune de Vin Brulé, numită Bisò, este făcută în regiunea Emilia-Romagna cu vin Sangiovese.

Doar nu amesteca soiurile, cum ar fi o sticlă devin Cabernet și una de vin Pinot Noir împreună.

Ce alimente se potrivesc cu vinul fiert?

Vin prietenii la tine și nu știi ce să servești atunci când le faci o cană de vin fiert? Iată câteva idei de preparate care se potrivesc de minune cu această băutură caldă.

Brânză: Vinul cald și condimentat se potrivește bine cu brânzeturi cremoase și sărate, cum ar fi brânza albastră, Cheddar maturat, Roquefort și Camembert. Fă un platou cu brânzeturi și câțiva biscuiți.

Nucile prăjite se potrivesc uimitor de bine cu vinul condimentat. Adaugă-le și pe ele pe platou. Nu uita de câțiva struguri și poate puține mezeluri sau cârnați sticks.

Vinul fiert merge perfect cu deserturile. Încearcă să-l asociezi cu o felie de tort de ciocolată sau chiar cu o tartă de pere inspirată de vinul fiert.

Vin fiert

Vinul fiert – trucuri pentru preparare

Păstrează lucrurile simple și alege un vin pe care l-ai bea și simplu. Nu lua cea mai ieftină sticlă de vin pentru că oricâte condimente i-ai pune tot se va simți aroma de vin slab calitativ.

Vinurile cu corp ușor se potrivesc cu condimente verzi, cum ar fi cardamomul și busuiocul, iar vinurile mai corpolente cu condimente de copt, cum ar fi nucșoara.

Redu temperatura. Vinul fiert trebuie servit cald, nu opărit. Dacă îl lași să fiarbă, zaharurile se vor carameliza, iar amestecul va începe să ardă. Nu fierbe niciodată vinul. Întotdeauna încălzește-l la foc mic timp de cel puțin 10 minute.

Nu îți fie teamă să experimentezi cu tot felul de arome, cum ar fi fructele uscate, ori zahărul de palmier.

Rețetă de vin fiert:

20 de păstăi de cardamom
1 sticlă de vin roșu mare
3 mandarine
6 linguri de zahăr brut
1 lingură lichior de portocale
boabe de piper roz pentru garnitură
3 batoane scorțișoară
3 steluțe anason

Se zdrobesc păstăile de cardamom și se scot semințele din coajă. Aruncă cojile și încălzește păstăile de cardamom la foc mic pentru a elibera aromele.

Feliază o mandarină și stoarce-le pe celelalte în timp ce se încălzește cardamomul. Odată ce simți mirosul de cardamom, adaugă vinul, sucul de mandarine, mandarinele feliate, zahărul de palmier și toate celelalte condimente.

Se fierbe la foc mic timp de 20-25 de minute. Se servește într-un pahar sau o cană mică și se ornează cu boabe de piper roz și felii subțiri de mandarină.

Deși există o mulțime de rețete diferite de vin fiert, ingredientele de bază sunt vinul roșu, condimentele pentru fiert, îndulcitorii și/sau fructele.

Vinurile roșii sunt folosite în mod tradițional pentru a face vin fiert și, deși orice vin roșu poate funcționa, vinurile roșii dulci îți vor oferi o bază dulce și plăcută, ceea ce înseamnă mai puțin zahăr adăugat ulterior.

Dacă folosești un vin roșu sec este posibil să fie nevoie să adaugi mai mult zahăr decât cere o rețeta.

Condimentele și fructele cu care merge combinat cel mai bine

În funcție de rețetă, condimentele tradiționale pentru vin fiert sunt, de obicei, scorțișoara, cuișoarele și nucșoara.

Alte condimente folosite uneori sunt piperulcardamomulrozmarinulghimbirul și anasonul stelat. Adesea se preferă condimentele întregi, mai degrabă decât cele măcinate.

Anumite vinuri fierte includ, de asemenea, îndulcitori, cum ar fi mierea sau fructele, pentru a completa căldura condimentelor. De exemplu, merele și citricele (de obicei portocalele) se potrivesc bine cu scorțișoara.

În funcție de preferințe, se poate adăuga și alt lichior, cum ar fi brandy, cidru, vodcă etc.

Indiferent de rețeta pe care o folosești, există câteva puncte cheie de care trebuie să ții cont atunci când prepari vin fiert:

  • Vinul este delicat, așa că nu ridica temperatura când îl gătești. Mai degrabă fierbe vinul la foc mic și nu-l da în clocot niciodată, deoarece zaharurile se vor carameliza.
  • În plus, alcoolul se arde pe măsură ce este încălzit, așa că nu „găti” vinul. Atunci când este supraîncălzit, vinul poate avea un gust de stafide sau de sirop, anulând aromele fructate originale care pun în valoare condimentele și îndulcitorii. Dacă vinul este aburind este destul de fierbinte.
  • Nu exagera cu condimentele, deoarece acestea pot copleși vinul. Deși ai putea fi tentat să folosești condimente măcinate, condimentele întregi oferă o aromă mai bună și creează o estetică atrăgătoare.
  • Adaugă îndulcitor pentru a echilibra condimentele. Deși poți folosi zahăr alb simplu, mierea este o alegere preferată, deoarece oferă o aromă mai bogată. Alte opțiuni sunt siropul de arțar și agave. Fructele sunt, de asemenea, un îndulcitor popular, iar mulți pun portocale, lămâi, mere, afine, mure etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here