Elevii de clasa a VIII-a vor susţine, luni, proba la Limba română din cadrul simulării Evaluării naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, transmite Agerpres. Marţi, aceştia vor susţine proba la Matematică, iar elevii din partea minorităţilor naţionale vor participa, miercuri, la proba de Limba şi literatura maternă.

Profesorii par mai emoţionaţi decât cei 180.000 de elevi de clasa a opta, aşteptaţi la examen de săptămâna viitoare. Lucrările vor fi scanate digital şi cadrele didactice se tem că îşi vor prinde urechile în noua tehnologie sau că sistemul va pica.

Scanerele pentru simularile naţionale au sosit deja în şcolile din toata ţara, O dată cu ele, şi instructajul din partea Ministerului Educaţiei. După ce termina examenul, fiecare elev trebuie să ducă la catedră lucrarea, acolo unde va fi scanată fiecare pagină. Tot acest proces durează cel mult cinci minute pentru fiecare copil. „Pe masură ce le scanăm, paginile sunt salvate într-un folder. O să se învețe colegii să poată fi aliniată corect lucrarea, să fie dată fiecare dintre pagini. Problema e că există caietul care are cel puțin 10 pagini”, a declarat Daniela Voineadirectoarea Şcolii Gimnaziale nr.1 Sfinţii Voievozi din Capitală.

Pe grupurile dascălilor curg deja plângerile despre noua tehnologie

Pe grupurile dascălilor curg deja plângerile despre noua tehnologie. Dacă sistemul pică ori dă erori, copiii vor fi nevoiţi să stea la rând multe ore. „Mi se pare un proces greoi, la modul că este vorba totuşi de un aparat, care o dată face corect, o dată face incorect. De exemplu, eu când l-am folosit, butonul lui nu funcţiona şi a trebuit să folosesc mouse-ul în locul acelui buton. Mie mi-e frică, nu stiu cu scanerulul ăla, o să se blocheze, nu, o să se logheze, nu o să se logheze, vine codul, nu vine codul”, a declarat Claudia Chiru, învăţătoare.

Elevii sunt şi ei în ceaţă. „Nu stii ce se intampla cu lucrarea ta, nu stii cum se rezolva, cum se corectează”, spune o elevă. „Nu trebuie sa puna presiune pe note pentru că notele se trec doar daca elevii isi doresc. Legat de scanere  nu vad plangeri ale parintilor, ci mai degraba ale cadrelor didactice, care vor sa stea intr-o zona de confort”, spune unpărinte. Ministerul Educaţiei transmite părinţilor că nu au motiv de panică. Iar elevilor – să nu aibă emoţii: aparatele antifraudă vor fi în avantajul lor.

„Este esential faptul că pentru elevi nu se întamplă nimic deosebit. Singurii care ar putea sa considere ca li se complica activitatea estsunte cei care scaneaza lucrarile. Ghidul are cateva pagini, el explica amanuntit fiecare pas”, a declarat Sorin Ion, de la Ministerul Educaţiei.

Odată ce lucrarea scanată a ajuns în platforma digitalizată, foaia este anonimizată si repartizată aleatoriu către doi profesori din țară. In cazul in care cei doi pun note care au diferenta mai mare de un punct intre ele, sistemul trimite lucrarea catre alti doi evaluatori. „Eliminăm total riscurile generate de transportul lucrarilor intre judete. Eliminam complet riscurile sau erorile generate fie de pe transcrierea notei de pe lucrare de pe aplicatia informatica, fie riscurile de compunere a notei finale”, a mai declarat reprezentantulMinisterului Educaţiei.

Peste 12.000 de dispozitive au fost achizitionate de Ministerul Educaţiei pentru simularile nationale şi pentru examenele de vara viitoare.

Rezultatele vor fi comunicate pe 23 februarie.

Probele de luni încep la ora 9,00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore.

Simularea are ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, dar şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale. Comunicarea rezultatelor se va face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.

Rezultatele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.

Notele la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here