Se cer mai mulți bani de la făgărășeni pentru gunoiul menajer, dar serviciile de salubritate lasă de dorit, sunt de părere cetățenii. Pentru 2024, taxa de salubritate a fost stabilită la 20 lei/persoană/lună de către primarul urbei și 11 consilieri locali, o majoritate coagulată în jurul edilului, o adevărată mașină de vot. Ședința CL Făgăraș în care s-a stabilit valoarea taxelor și tarifelor practicate de Salco Serv SA s-a desfășurat miercuri, 31 ianuarie a.c. Deși opoziția din Legislativ a prezentat argumente care să stopeze majorarea taxei de salubritate, primarul și mașina lui de vot n-au ținut cont și și-au dus planul la bun sfârșit, atacând din nou buzunarul cetățenilor urbei.

Ce spune opoziția din Legislativ

Pe ordinea de zi au fost trecute două proiecte de hotărâre legate de activitatea de salubrizare în municipiu, regulamentul,  taxa și tarifele practicate de Salco. În sală a fost prezent și directorul general de la Salco Serv SA.  În Regulamentul prezentat de inițiator se prevedea trecerea de la taxa de  salubritate la tarif, începând cu 1 ianuarie 2025. Concret, încasarea banilor  de la cetățeni pentru gunoiul menajer să fie efectuată de Salco Serv SA și nu de Primăria Făgăraș cum este în prezent. Consilierul local Lucian Cupu a ținut să precizeze că ,,discuția despre această problemă trebuia să aibă loc și la Salco, în CA și AGA, dar nu a fost“. Pentru a da impresia că ar fi o decizie bună, ca taxa de salubritate să fie încasată de Salco, directorul societății a spus că nu sunt cheltuieli mari și ar avea nevoie de numai 2 angajați. A fost o intervenție menită, parcă, să facă pe plac primarului și nu să justifice necesitatea trecerii la tarif de la taxă.  Consilierul Cupu s-a adresat apoi direct directorului general de la Salco.

,,Nu aveți contabil la societate, nu aveți un compartiment juridic, nu aveți compartiment specializat pentru facturare –încasare, pentru monitorizare, și ne spuneți că doar doi angajați ar fi suficienți să preluați această activitate“ a spus Lucian Cupu.

Pentru a ține isonul directorului, primarul a spus ,,cheltuiala  la taxă este mai mare la primărie, unde salariile sunt mai mari decât la societate“. Nu la fel a justificat atunci când a decis să preia de la Salco Serv facturarea și încasarea gunoiului menajer, în 2019. Consilierul local Cristian Ludu a cerut directorului societății să spună câte contracte are înregistrate. A primit însă un răspuns cu întârziere, directorul bâjbâind numărul 700.

  • ,,Am constatat că ar trebui să aveți bani în cont dacă aveți 700 de contracte. Vă plângeți, dar trebuia să discutați aceste probleme în AGA. Vă ascundeți incompetența în spatele celor care vă susțin aici. Activitatea Salco nu merge. De ce nu aveți bani? Să faceți publice actele societății în AGA“ a adăugat Lucian Cupu.

Consilierul local Emanuel Dobria a cerut directorului să spună de câte luni ar avea nevoie, cu cei doi angajați, să colecteze banii de la cetățeni pentru gunoiul menajer din oraș. Acesta a dat exemplu recensământul, când peste 40 de persoane au lucrat timp  de 6 luni pentru a colecta datele de la cetățenii din oraș. Directorul Salco a spus că în 2 luni patru persoane pot încasa taxa. Primarul i-a sărit în ajutor directorului, vădit în afara situației, pentru a opri discuțiile, spunând că problemele trebuie discutate în AGA și nu în legislativ. Consilierul Johannes Klein a intervenit spunând că ,,în consiliul local nu se discută aceste probleme, dar în AGA, da. Deci eu mă voi abține de la vot“. Cu toate acestea, proiectul a fost supus la vot, iar cei 11 consilieri locali au fost ,,pentru“.

Un vot ilegal, spune opoziția

În privința taxei de salubritate aferentă anului 2024, discuțiile  au pornit de la faptul că noile tarife și taxa nu au avizul AGA de la Salco.

Cristian Ludu: ,,Să se notifice Prefectura Brașov întrucât taxa nu a fost aprobată în AGA și apare pe ordinea de zi a plenului. Cum a inițiat proiectul fără AGA? Salco a propus 25,95 lei/persoană/lună și nu a fost aprobat în AGA. Ați folosit  18.916 persoane în nota de fundamentare, iar în anii precedenți ați luat în calcul 26.000 persoane. La impozite câte persoane ați luat în calcul 18.000 sau 26.000? Sau la organigrama primăriei? Inițiatorul propune o taxă de 20 lei/persoană, fără avizul AGA. Vin atunci cu un amendament, diferența dintre 20 lei și 17,5 lei cât a fost taxa anul trecut plus cota de dezvoltare să fie subvenționate de la bugetul local. Există cadrul legal în acest sens“. Amendamentul propus de Cristian Ludu a fost respins de mașina de vot a primarului, 11 voturi.

Lucian Cupu: ,,Componenta Salco din taxa de salubritate trebuia să fie avizată în AGA și nu a fost. Taxa de salubritate a fost raportată la 18.916 persoane, dar când s-a votat organigrama primăriei ni s-a prezentat o populație de 37.000, iar la recensământ apar 26.000 persoane. D-le director de la Salco, ați făcut vreun demers împotriva celor care au parafat concedierile unor angajați de la Salco, care au încasat mii de euro, bani plătiți din taxa de salubritate?

Consilierul local Corina Polmolea a cerut, în scris, conducerii Salco o serie de documente legate de activitatea societății, dar nu a primit niciun răspuns. Primarul a încercat să explice de ce s-a luat în calcul 18.916 persoane pentru calculul taxei de salubritate, punând totul pe seama studenților și a persoanelor care  locuiesc la țară. Angajata primăriei a sărit și ea în ajutorul primarului spunând că taxa s-a stabilit pe familie și nu pe persoane.

  • ,,Este o taxă nerealistă, este un abuz al Executivului, după cum spune angajata primăriei care susține că stabilirea taxei este un atribut al Legislativului. Cum, dle primar, diferența de la 37.000 persoane la 18.916 cât ați invocat sunt studenți?“ a adăugat Cupu.

Pauza primarului

Atunci primarul a părăsit sala. Moment în care consilierul local Paicu Cristina a cerut o pauză în loc să fie votat proiectul de hotărâre. La revenirea în sală, s-a conturat deja majoritatea pentru vot, deși înainte de pauză, USR s-a arătat împotriva majorării taxei. Cu votul USR, taxa de salubritate s-a stabilit la 20 lei/persoană/lună.

Consilierele USR, împotriva cetățenilor

Cele două consiliere locale USR au completat mașina de vot a primarului și ridică mâna la toate proiectele de hotărâre inițiate de edil. Dar pentru a da impresia că activitatea lor este în sprijinul cetățenilor recurg la practici manipulatoare. La votul pentru taxa de salubritate, Paicu a ieșit cu declarații și solicitări care induceau ideea unei opoziții asupra majorării acesteia. Numai că votul necesar adoptării proiectului primarului l-a dat colega ei,  consilierul local Crăciun Monica, la înțelegere cu Paicu. Cu alte cuvinte, USR este  în barca primarului și numai verbal  alături de cetățeni.  Numai că făgărășenii și-au dat seama de manevra USR și  spun că vor taxa comportamentul duplicitar al celor două consiliere la vot. Reamintim acțiunea consilierelor locale USR în cazul ,,Trandafirilor“, când Paicu s-a întâlnit cu locatarii de pe această stradă, spunându-le că-i sprijină, dar la votul din plen a fost împotriva lor și alături de primar. Mai mult, în ziarul pe care-l distribuie gratuit prin Făgăraș, USR critică activitatea primarului, dar în realitate, prin vot,  este de acord cu acesta, chiar dacă  acțiunile lui afectează cetățenii urbei. ,,Ce interese au Paicu, Crăciun  și USR de sunt împotriva noastră?“ se întreabă făgărășenii.

Salco a vrut mai mulți bani

Salco Serv SA a propus o valoare a taxei de salubritate de 25,95 lei/persoană/lună. Conform adresei  nr. 2288/11.12.2023, Salco Serv SA a inclus în aceasă valoare:

-tariful distinct colecare biodeșeuri-2,47 lei/persoană/lună

-tariful distinct colectare deșeuri reziduale de 14,34 lei/lună/persoană

– tariful distinct colectare deșeuri reciclabile de 5 lei/persoană/lună.

Asa cum justifică Salco Serv SA în nota de fundamentare, s-a luat în calcul un număr de 18.916 persoane, număr furnizat de Primăria Făgăraș. În anii trecuți numărul de persoane folosit de Primăria Făgăraș pentru fundamentarea tarifelor de salubritate oscila între 22.000 și 26.000 persoane. Numai că aceste valori pentru taxa de salubritate nu au avizul AGA de la Salco Serv SA, așa cum impune legislația. Cu toate acestea directorul Salco a trimis spre aprobare taxa și tarifele de salubritate la Legislativ.  O situație similară s-a înregistrat și în anii trecuți, 2022 și 2023. În cazul taxei de salubritate care s-a încasat în 2022, instanța a anulat-o considerând-o ilegală, impunând Primăriei Făgăraș să returneze banii făgărășenilor care au achitat taxa de 19 lei/persoană/lună în 2022. Până în prezent făgărășenii nu și-au primit banii plătiți primăriei care i-a încasat ilegal.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here