La biserica cu hramul ,,Întâmpinarea Domnului” din Ileni s-a desfășurat vineri, 2 februarie a.c., începând cu ora 15.00, Taina Sfântului Maslu. A fost o adevărată sărbătoare a satului, iar la invitația preotului paroh Constantin Taflan au venit mai mulți preoți din Țara Făgărașului să se roage pentru sănătatea oamenilor, pentru pace și coborârea harului lui Dumnezeu peste întreaga lume.
Taina Sfântului Maslu a fost practicată încă din timpul apostolilor, conform textului din Noul Testament de la Sfântul Apostol Iacov.
- ,,De cineva este bolnav între voi, să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și-l va ridica pe el Domnul, iar de va fi făcut păcate se vor ierta lui”. (Iacov 5, 14-15).
Această taină a fost întemeiată de Iisus, chiar dacă nu există în Evanghelie un loc precis unde să se vorbească despre instituirea ei. Maslul este taina prin care, în urma rugăciunilor preoților și prin ungerea cu untdelemn sfințit, se împărtășește credincioșilor harul dumnezeiesc în vederea tămăduirii sufletești și trupești și a iertării păcatelor. Cuvântul de învățătură a fost spus de preotul Constantin Spiridon de la parohia Mândra.
Întreaga rânduială a maslului este marcată de cifra șapte care este simbolul desăvârșirii. Rugăciunea de sfințire a untdelemnului este rostită de șapte ori, la fel și rugăciunea prin care se invocă Dumnezeu, ,,Doctorul sufletelor și a trupurilor”. Se fac șapte lecturi din textele epistolelor apostolice, șapte lecturi de texte din Evanghelii, precum și șapte molitve. Prin toate acestea se cere mila lui Dumnezeu pentru credincioșii aflați în suferință trupească și sufletească, în fond cu toții ne aflăm într-o suferință sufletească, chiar și dacă unii suntem sănătoși din punct de vedere trupesc. Deși maslul este înțeles ca taină care se administrează celor bolnavi, nimeni nu este perfect sănătos, astfel încât poate fi săvârșit pentru orice creștin. Acesta este motivul pentru care în anumite biserici și catedrale se săvârșește Maslul de obște. Credincioșii din Ileni s-au rugat împreună cu preoții pentru sănătatea familiilor lor, înțelepciune și liniște sufletească. În data de 2 februarie, praznicul Întâmpinării Domnului în Templu, harul Sfântului Duh s-a coborât peste credincioși. (Ștefan BOTORAN)