Maratonul donatorilor de sânge, ediția a doua, s-a desfășurat sâmbătă, 11 iunie 2022, pe Valea Dejanului. S-au aliniat la start peste 250 de participanți din toată țara. Evenimentul de la Dejani  este sprijinit de foarte mulți sponsori printre care  se află și Primăria Recea.

  • ,,Evenimentul de astăzi marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, care se celebrează în fiecare an la data de 14 iunie. Este un eveniment de alergare destinat persoanelor care iubesc natura, dar sunt și donatoare. Îmbinăm sportul în natură și donarea de sânge. Ne-am alăturat asociației HEM care derulează proiectul ,,N-avem SANGE” pentru Institutul Național de Hematologie Transfuzională. Este un demers amplu, desfășurat la nivel național, pentru sprijinirea donării voluntare de sânge. Am ales Valea Dejaniului pentru acest eveniment pentru că sunt legat de această zonă frumoasă care are nevoie de promovare. Avem participanți din toată țara, civili și militari, sunt reprezentanții centrelor de transfuzie din cele 40 de județe, reprezentanți ai MApN de la  Cincu, Dej, Bistrița, Prundu Bârgăului, etc. Maratonul este sprijinit de foarte mulți sponsori care au oferit premii substanțiale“ a declarat Marian Costache, organizatorul evenimentului de la Dejani.

Prima transfuzie de sânge

Prima transfuzie de sânge la om a fost efectuată cu sânge de oaie, în anul 1667, de către Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav. Totuși, din această primă și nereușită încercare, medicina a avut de profitat, ajungându-se la observația fundamentală că omul nu poate primi sânge decât de la un seamăn al său. De atunci și până la începutul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sânge, de la omul sănătos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile. Insuccesele au fost explicate de-abia în anul 1900, când medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar după un an, și pe cea de-a patra-grupă AB. După această dată, ținându-se cont de compatibilitatea grupelor, numărul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total. Abia după 1939, când Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sânge a devenit o măsură terapeutică fundamentată științific și de mare eficacitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here