Saliva contribuie la construirea şi menţinerea sănătăţii ţesuturilor moi şi dure. Lichidul salivar este o secreţie exocrină, constând în aproximativ 99% apă, o varietate de electroliti şi proteine, reprezentate de enzime, imunoglobuline şi alţi factori antimicrobieni. Saliva este formată, în principal, din secreţia a trei glande salivare majore: parotide, submandibulare şi sublinguale. Toate acestea producând 90% din lichidul salivar zilnic. Restul de 10% este produs de glandele salivare minore: labiale, linguale, bucale şi palatine, care sunt distribuite în cavitatea orală. Prin compoziţia ei, saliva prezintă o serie de funcţii benefice pentru o sănătate orală bună, precum:

  •  Lubrifierea alimentelor
  • Funcţia de solvent. Gustul este un simţ chimic. Saliva acţionează ca solvent şi, prin urmare, ajută la percepţia gustului.
  • Activitate antimicrobiană prin inhibarea înmulţirea microbilor.
  • Acţiune de curăţare. Fluxul continuu de salivă menţine cavitatea bucală curată.
  • Funcţia digestivă: Amilaza salivară este o enzimă care fragmentează carbohidraţii, acţionând la un pH de 6,8. Deoarece durata de timp în care alimentele sunt prezente la nivelul cavităţii bucale este scurtă, saliva nu are timpul necesat să-şi finalizeze aici funcţia. Acţiunea ptialinei va continua în celelalte segmente ale tubului digestiv.
  • Funcţie excretorie. Mai multe substanţe pot fi excretate în salivă, cum ar fi: metale grele precum mercurul, plumbul, iodurile, antibiotic.Dar, de cele mai multe ori, saliva formată este înghiţită.
  • Funcţie tampon. Saliva conţine bicarbonat, actioneaza ca o substanţă tampon pentru a menţine pH-ul salivar în limitele normale. În plus, saliva este folosită în anumite teste pentru diagnosticare: prin numărarea speciilor bacterilor.De asemenea, se poate observa echilibrul hormonal pentru identificarea steroizilor şi a hormonilor sexuali în salivă. (Dr. Dan Gavrilă)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here