FOTO fanatik.ro

Administrația Prezidențială a avut, în anul 2022, circa 35% din buget alocat pentru cheltuielile de personal ale angajaților săi, arată fanatik.ro

Administrația Prezidențială are pe statul lunar de plată trei categorii de persoane: demnitarii, funcționarii și foștii șefi de stat, aceștia din urmă fiind îndreptățiți la o indemnizație reprezentând echivalentul a 75% din indemnizația președintelui în funcție. La Cotroceni sunt persoane care câștigă peste 10.000 de lei pe lună, precum și oameni care trec cu puțin peste un salariu net de 2.000 de lei.

Nouă angajați cu salarii la nivel de ministru

În bugetul fixat pentru anul 2022, Administrația Prezidențială a alocat 32.875.000 lei pentru cheltuielile de personal din cele 90.000.000 lei pe care le-a primit de la bugetul de stat, ceea ce reprezintă ceva mai mult de o treime din cheltuielile totale. Cea mai pare marte a cheltuielilor de personal au fost reprezentate de cheltuielile cu salariile, 31,5 milioane lei. La rândul lor acestea sunt împărțite în mai multe categorii distincte: salariile de bază – 26,6 milioane, sporuri pentru condiții de muncă – 2,7 milioane, indemnizații de hrană – 9 milioane ș.a.

Cel mai bine plătiți sunt demnitarii. Primul este chiar președintele Klaus Iohannis care, în 2022, a avut o indemnizație brută de 24.960 lei, ceea ce înseamnă că venitul net al președintelui este de 14.602 lei. Potrivit Legii 153/2017, președintele României este cel mai bine plătit demnitar, având un coeficient de salarizare de 12,0, ceea ce înseamnă că salariul său trebuie fie de 12 ori mai mare decât salariul minim brut de economie.

Indemnizația lui Iohannis ar fi fost și mai mare dacă salariile demnitarilor nu ar fi fost înghețate în funcție de salariul minim din 2019, care era doar de 2.080 de lei pe lună. Cum acesta a ajuns la 3.000 de lei pe lună în 2023, actualizarea salariilor demnitarilor la nivelul actual ar conduce la majorarea cu aproape 30% a indemnizației președintelui. În aceeași situație ca Iohannis se află și celelalte două categorii de demnitari de la Administrația Prezidențială, consilierii prezidențiali și consilierii de stat, și ei cu salariile stabilite în funcție de salariul minim din 2019.

Un consilier prezidențial are un coeficient de salarizare de 10,5, similar celui al miniștrilor, astfel că indemnizația brută este de 21.840 de lei, echivalentul a 12.776 lei net. În momentul de față, sunt nouă consilieri prezidențiali, suma totală pe care o încasează aceștia în fiecare lună fiind de 131.418 lei. În Administrația Prezidențială mai activează și 10 consilieri de stat, cu un coeficient de 8,0 care se aplică și secretarilor de stat și altor demnitari ai statului român. În cazul acestora indemnizația brută este de 16.640 de lei, echivalentul a 9.734 lei net, ceea ce înseamnă că 97.340 lei sunt alocați lunar pentru indemnizațiile lor.

Muncitorii de la Cotroceni își rotunjesc veniturile cu ture de noapte

Tot din bugetul Administrației Prezidențiale sunt plătite indemnizațiile pentru foștii președinți ai României, la nivelul a 75% din indemnizația președintelui aflat în funcție. Asta înseamnă 10.951 de lei net pe lună. În bugetul inițial pe 2022, erau prevăzuți 674.000 de lei în acest scop, bani care erau prevăzuți separat de fondul cheltuielilor de personal. La acest capitol, Administrația Prezidențială a făcut economii anul trecut, ca urmare a faptului că Traian Băsescu a pierdut indemnizația de fost președinte, după ce instanța a decis că a fost colaborator al Securității. În consecință, singurele persoane care mai beneficiază de acest drept sunt Ion Iliescu și Emil Constantinescu. Trebuie precizat că tot de la Cotroceni erau plătite lefurile angajaților de la cabinetele de lucru la care au dreptul foștii președinți.

Potrivit listei funcțiilor din Administrația Prezidențială, publicată în în toamna anului trecut, cel mai bine plătiți funcționari de la Cotroceni sunt cei care ocupă funcțiile de director, aceștia având 7.648 de lei net. Urmează celelalte două funcții de conducere: șef serviciu – 6.854 lei net și șef birou – 6.028 lei net. Odată cu 1 ianuarie 2023, salariile lor, precum ale tuturor angajaților statului, au fost mărite cu 10%.

De mărire au beneficiat și ceilalți funcționari ai Administrației Prezidențiale, care au funcții de execuție. De exemplu, un auditor de la Cotroceni poate ajunge la un venit de 5.899 lei net. În ce-i privește pe consilieri, salariile lor nete variază în funcție de gradația deținută de la 3.630 de lei pentru un debutant la 6.300 lei pentru un consilier cu gradația 5 care are și atribuții de control financiar preventiv. Pe lângă cei cu statut de funcționar public, există și personal contractual cu salarii asemănătoare, în funcție de postul ocupat de fiecare. Angajații de la Cotroceni cu cele mai mici lefuri sunt muncitorii calificați, ale căror salarii variază în intervalul 2.300-2.700 lei.

Însă acestea sunt doar salariile de bază, la care se adaugă sporul pentru condiții vătămătoare de care beneficiază toți angajații de la Cotroceni, mai puțin cei cu statut de demnitar. Acesta variază în funcție de salariul de bază, în intervalul 387 – 1.799 lei. Variația este provocată de modul în care legislația stabilește cuantumul sporului, în funcție de salariu, de parcă șefii ar fi mai afectați de condițiile vătămătoare în care lucrează alături de subordonații lor. Însă muncitorii de la Cotroceni mai reușesc să recupereze din acest decalaj întrucât își rotunjesc veniturile cu spor pentru munca de noapte, de 646 – 849 lei pe lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here