Munţi de gunoaie care n-ar trebui să existe acolo, ci duse la depozitul autorizat. Aşa arată din nou zona de pe platforma chimică gestionată de Primăria Făgăraş prin Salco Serv SA. În loc să fie transportate la depozitul FinEco de la Săcele cu care Primăria Făgăraş are contract, Salco Serv depozitează deşeurile într-un spaţiu neautorizat de pe platforma chimică. Iar dacă ne referim la deşeurile reciclabile,  Primăria Făgăraş a semnat recent un contrat de delegare de gestiune pentru sortarea deşeurilor reciclabile tot cu FinEco. Încălcarea legislaţiei de Mediu în privinţa deşeurilor a determinat consilierii locali PNL din Legislativ să sesizeze Garda de Mediu. Aşa cum consilierii locali USR Făgăraş, Paicu şi Crăciun, au făcut o sesizare similară în 2021 tot pentru punctul de lucru de pe platforma chimică unde erau depozitate ilegal mii de tone de gunoaie. Atunci, mai 2021, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 100.000 lei societăţii Salco.

Lucian Cupu: ,,Primarul ales de oameni se crede papură-vodă iar oraşul se vrea al lui papură-vodă“

Că Făgăraşul are mari probleme în privinţa deşeurilor colectate de la abonaţi este o realitate. În condiţiile în care făgărăşenii plătesc o taxă de salubritate în valoare de 19 lei/persoană/lună. Taxa de salubritate este colectată de primărie, o decizie a primarului PSD. Această valoare a taxei înseamnă şi transportul deşeurilor la depozitul FinEco. Numai că Salco foloseşte în continuare spaţiul de pe platforma chimică pentru depozitare, deşi nu este autorizat.

  • ,,Nu pot să stau şi să tac când primarul ales de oameni se crede papură-vodă iar oraşul se vrea al lui papură-vodă. Am promis să semnalez orice neregulă.  Sucaciu a dispus din nou, în dispreţul legii, al amenzilor de la Garda de Mediu şi în dispreţul făgărăşenilor, să depoziteze iar şi iar deşeuri şi moloz, în mod ilegal. Sigur, nu se urcă el la volanul camioanelor. El doar dirijează. Unde? Pe un teren din incinta fostului combinat, pentru care nu deţine autorizaţie. Practic ne sfidează. Iar oamenilor din jur le e frică să vorbească. A plătit amenda din banii făgărăşenilor şi văd că lui i se pare firesc. Pentru el pare normal ca sancţiunile pentru încălcarea legii să le achite din buzunarele oamenilor. Mie nu mi se pare. Nu vreau să cred că Făgăraşul a ajuns oraşul lui papură-vodă, chiar dacă el se numeşte Sucaciu şi e încă primar al oraşului. Sau cu atât mai mult.  Am informat Garda de Mediu. Dar amenda cred că trebuie să fie personală pentru cel care a decis să sfideze şi să depoziteze din nou illegal“ spune consilierul local PNL, Lucian Cupu.

Altă groapă de gunoi, pe şoseaua Hurezului

Reamintim că o groapă de gunoi ilegală a fost formată pe Șoseaua Hurezului prin decizia primarului PSD al Făgăraşului, unde au fost depuse încă din luna mai 2023 moloz şi deşeuri din construcţii. Comisarii Gărzii de Mediu au amendat Municipiul cu 60.000 de lei,  Nota de constatare a fost încheiată sub nr. 466 în data de 3 august 2023 la  Comisariatul Gărzii de Mediu Braşov. Comisarii au impus ,,interzicerea depozitării de deşeuri de orice fel în spaţii neautorizare pe raza municipiului“ şi ,,salubrizarea terenului afectat de deşeuri inerte din Șoseaua Hurezului cu firme autorizate din punct de vedere al protecţiei mediului“. O obligaţie similară a fost impusă primarului de către Garda de Mediu şi în cazul depozitării deşeurilor provenite din decopertări în Parcul Regina Maria, pe malul râului. Salubrizarea celei zone a însemnat însă pentru acest primar doar acoperirea gunoaielor cu pământ.

Taxa de salubritate trebuie restituită făgărăşenilor

Un alt scandal iscat de primar este legat de taxa de salubritate instituită prin HCL 88/2022, care a fost declarată ilegală. A fost un  proces pierdut de Municipiul Făgăraş privind taxa de salubritate încasată de Primăria Făgăraş în 2022 în cuantum de 19 lei/persoană/lună, dar şi în 2023. Curtea de Apel Braşov a stabilit  că HCL nr. 88 este ilegală în integralitatea ei prin Hotarârea  nr. 334 emisă la 15 mai 2023. Hotărârea instanţei este definitivă ceea ce înseamnă că Primăria Făgăraş are obligaţia să o pună în aplicare restituid banii încasaţi ilegal de la făgărăşeni.  Prin urmare, cetăţenii Făgăraşului care au plătit taxa de salubrittae în 2022, de 19 lei/persoană/lună,  trebuie să primească banii achitaţi. Un simplu calcul ar arăta astfel: dacă toţi abonaţii Salco au plătit taxa la Primăria Făgăraş în 2022, administraţia publică locală ar fi obligată să restituie cetăţenilor peste 5 milioane de lei, ţinând cont de  numărul de persoane, 26.000,  folosit de Primăria Făgăraş în Nota de fundamentare prezentată la stabilirea taxei de salubritate la 19 lei.

Relaţia primarului cu FinEo acoperită de interese

Anul trecutm primarul PSD al Făgăraşului a decis tariful de depozitare la FinEco pentru întreg judeţul, unul majorat cu 144%.

  • ,,Observ cu regret că domnul Gheorghe Sucaciu a transformat managementul deşeurilor în judeţul Braşov în armă pentru rezolvarea unor conflicte personale. Faptul că nu mai este preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov este rezultatul unui vot dat de reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale membre ale asociaţiei. Este  opţiunea lui să fie nemulţumit sau să ceară demisia conducerii asociaţiei, dar este nedrept ca din această dispută începută şi întreţinută de dumnealui să aibă de pierdut cetăţenii. Suntem aleşi de cetăţeni care, prin votul lor, ne-au mandatat să le reprezentăm interesele, nu să ne folosim de funcţie pentru a plăti poliţe personale. În paralel cu demersurile noastre pentru încheierea unui contract de delegare a gestiunii pentru depozitarea deşeurilor prin procedura „negociere fără publicarea unui anunţ” cu SC Fin-Eco SA, Primăria Făgăraş (care are calitatea de membru al ADI ISO Mediu Braşov), a derulat o procedură similară. Astfel, în 13 februarie 2023 a semnat cu SC Fin-Eco SA un contract  de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare pentru activitatea de eliminare prin depozitare, pentru tariful de 199,96 lei/tonă. Prin semnarea acestui contract, domnul Gheorghe Sucaciu a decis preţul pentru întreg judeţul, având în vedere că legislaţia prevede că un operator poate aplica un tarif unitar. Consecinţa directă a creşterii tarifului de depozitare este că locuitorii judeţului Braşov vor plăti tarife mai mari, nu doar cei ai municipiului Făgăraş. Altfel spus, domnul Gheorghe Sucaciu, care susţine că s-a opus în luna februarie a anului 2022 majorării tarifelor de depozitare a semnat în 13 februarie 2023 un contract cu o valoare mult mai mare decât suma de 140,97 lei, pe care el a contestat-o. A făcut acest lucru în condiţiile în care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO Mediu Braşov, în baza mandatului acordat de unităţile administrativ-teritoriale, încerca să obţină un preţ corect pentru depozitarea deşeurilor, suportabil pentru cetăţeni, dar care, în acelaşi timp, să acopere şi costurile operatorului. Din păcate, printr-o semnătură, toate demersurile noastre au fost anulate. Nu este o lovitură dată actualului preşedinte al asociaţiei, contestat de domnul Gheorghe Sucaciu, ci este o lovitură dată cetăţenilor judeţului.  Precizez că în anul 2022, Fin-Eco a beneficiat de o majorare a tarifului de la 83 lei/tonă la 140,97 lei/tonă, iar dacă se ia în calcul tariful de 199,96 lei/tonă rezultă că în 12 luni, operatorul a beneficiat de o creştere a tarifului de depozitare de 144%“ a explicat preşedintele ADI ,,ISO Mediu“ Braşov.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here