Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Profesorul Augustin Ilea s-a suit la ceruri
Profesorul Augustin Ilea s-a suit la ceruri Email
Luni, 24 Iulie 2017 16:41
 

     Motto: ,,Maestrul trebuie să fie prezent în creaţia sa, la fel cum Dumnezeu este prezent în univers: invizibil şi pretutindeni” (Gustave Flaubert)


    
A format multe generaţii de elevi, anul de debut în învăţămînt fiind 1974. În faţa clasei arăta multă înţelegere şi deopotrivă autoritate şi exigenţă.
 Era tipul dascălului vechi, cu respect faţă de meserie, de şcoală şi elevi. A fost profesor, diriginte şi părinte totodată pentru generaţii întregi,

 iar elevii i-au arătat întotdeauna respect şi i-au adus mulţumiri pentru modul în care i-a educat şi povăţuit. Prin răbdare şi stăruinţă a reuşit să deschidă elevilor larg o uşă, ca ei doar să-i păşească pragul lin şi cu încredere. Orele de curs, dar şi cele de dirigenţie nu erau doar lecţii de studiu, erau adevărate lecţii de viaţă de care un tînăr are întotdeauna nevoie. Augustin Ilea a fost dascălul de care orice elev, din orice colţ al ţării şi al lumii, are nevoie. Cum spunea Sfîntul Ioan Gură de Aur: Nu există artă mai frumoasă decît arta educaţiei. Educatorul creează un chip viu: uitîndu-se la el, se bucură şi oamenii, se bucură şi Dumnezeu”. Vîrsta de 66 de ani îi aducea mult aşteptatul moment în care putea culege roadele unei munci frumoase cu multe realizări, pe toate planurile, profesional, familial, spiritual. Dar, profesorul Augustin Ilea a plecat dintre noi chiar de sărbătoarea Sf. Ilie, sfîntul suferinţei. La ora 15.40 din ziua de 20 iulie 2017, inima profesorului Augustin Ilea a încetat să mai bată luîndu-şi, imaginar, rămas bun de la toţi cei dragi. S-a născut la data de 3 martie 1951 în satul Ciugudul de Sus, comuna Unirea din judeţul Alba, din părinţii Maria şi Vasile, cei care i-au insuflat dragostea de carte, de şcoală, de neam şi ţară. A urmat şcoala primară în satul natal, ciclul II în Ciugudul de Jos, iar cursurile liceale la Liceul Teoretic din Ocna Mureş. A iubit materiile reale şi în special chimia, fapt ce i-a adus un premiu la Olimpiada Naţională de Chimie pe cînd era elev în clasa a XI-a la liceu. A urmat cursurile Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, 1970-1974. Este repartizat la şcoala generală din Săvăstreni unde predă timp de 2 ani, după care se titularizează pe catedrele de chimie de la cele două licee din Victoria, Teoretic şi Industrial. Iubeşte Ţara Făgăraşului şi este adoptat în totalitate, aici regăsindu-şi locul în care el şi familia să convieţuiască. În 1975 se căsătoreşte cu profesoara de chimie, Doina Ilea, colegă de facultate şi mai apoi la liceele din Victoria. Obţine cu elevii rezultate deosebite la concursurile şcolare, olimpiade judeţene şi republicane. În perioada 1986-1990 conduce Liceul Industrial de Chimie din Victoria, azi CT ,,Alexandru Bărbat”. Familia Ilea are două fete, pe Laura şi Corina. Laura a obţinut doctoratul în filosofie (2006) la Bucureşti şi a studiat la Freiburg-Germania, Paris şi Canada, azi fiind doctor în literatura contemporană la Universitatea din Montreal. Corina a absolvit Facultatea de Filologie Bucureşti, a obţinut un masterat în istoria artei, iar în prezent este doctorand la Universitatea ,,Concordia” din Montreal, Canada. Profesorul Augustin Ilea a fost condus pe ultimul drum sîmbătă, 22 iulie 2017, de familie, prieteni, colegi şi cunoscuţi, toţi cei care i-au apreciat cursul vieţii şi l-au considerat un model. Veşnică pomenire, distins profesor! 

Comments
Comentariu nou Cautare
Anonim   |25-07-2017 22:41:56
Sincere condoleante! Un om si un profesor de exceptie!
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 620 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4212144

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare