Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje ,,Să plătească impozite şi Biserica”
,,Să plătească impozite şi Biserica” Email
Luni, 24 Iulie 2017 16:50

 

      În ultima vreme, scandalurile se ţin lanţ de Biserică, iar media prezintă alunecările preoţilor de la legile sfinte şi de la regulamentele proprii. Mulţi enoriaşi sînt de părere că Biserica ar fi ţinta unor campanii de defăimare, dar sînt şi alţii care acuză preoţimea de comportamente care necinstesc Biserica. Un lucru este însă cert, conducerea Bisericii, fie ea ortodoxă, catolică sau de alt rit are obligaţia să-şi facă în ogradă curăţenie. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii pentru a le afla opiniile în privinţa reprezentanţilor Bisericii care necinstesc munca de preot, mai precis scandalurile sexuale în care sînt implicaţi preoţii şi înalţii prelaţi. ,,Cum vă afectează credinţa scandalul din biserică privind acuzaţiile sexuale?” a fost întrebarea reporterilor la care făgărăşenii au răspuns.

 O altă problemă care împarte românii se referă la averea Bisericii şi la profitul anual obţinut de această instituţie din activităţi care n-au legătură cu actul credinţei, dar pentru care nu plăteşte impozite, dar nici nu oferă servicii sociale pentru enoriaşi. ,,Credeţi că biserica ar trebui să plătească impozit pe venit?” a fost o altă întrebare la care făgărăşenii au răspuns scurt: ,,Să plătească impozit aşa cum plătim şi noi”. Monitorul de Făgăraş publică părerile făgărăşenilor în privinţa celor două probleme care macină Biserica. 


     Herebaş Petronela, 50 de ani, din localitatea Şoarş: ,,Nu cred în aceste scandaluri sexuale mediatizate, nu vreau să-mi dau cu părerea, doar Dumnezeu ştie ce se întîmplă. Pe mine personal nu mă afecteză pentru că nu urmăresc un astfel de subiect. Pe de altă parte, bisericile ar trebui să plătească impozit pe venit aşa cum şi noi plătim impozit"

     Nicolae Atudorei, 56 de ani, din Bărcut: ,,Nu pot comenta astfel de subiecte, mă depăşesc. Nu cred că sînt reale, totul este politic. Cred că se mediatizează prea mult şi nu este cazul. Legat de impozit cred că ar fi normal să plătească impozit aşa cum toţi plătim"

     H.V. de 80 de ani din Făgăraş: ,,Acest subiect îl discut cu prietenii de cîteva săptămîni. Normal că ne afectează aceste scandaluri. Este inuman ce se întîmplă. Locul acestor oameni nu este în biserică. Dacă au greşit ar trebui să părăsească biserica. Aceste cazuri trebuie mediatizate, dar ar trebui să se ia măsuri de urgenţă să nu mai aştepte întîlnirea sinodului pentru că aşa se tărăgănează. Consider că biserrica ar trebui să cotizeze către stat. Mai mult unele biserici şi mănăstiri au suprafeţe mari de pădure şi teren unde desfăşoară diverse activităţi forestiere şi agricole. În urma acestor activităţi au şi venituri. Ar trebui să plătească o parte din aceste venituri"

     Dorina Sănmărunţean de 58 de ani din Făgăraş: ,,Nu mă afectează cu nimic aceste scandaluri, în toată lumea sînt astfel de cazuri, nu mai este nimic nou. Cred că la noi s-a mediatizat prea mult, iar eu nu judec pe nimeni, fiecare va plăti pentru faptele lor. Am fost în Italia şi Spania unde astfel de cupluri trăiec împreună de zeci de ani. În aceste cazuri, doar părinţii suferă cînd îşi văd copiii în ce direcţie se îndreaptă. Normal, biserica trebuie să plătească impozit pe venit, aşa cum plătim toţi"

     Maria A. 49 de ani din Făgăraş: ,,Cred că este prea mult. Nu ştiu de ce se mediatizează acest subiect, cred că vor să le crească rating-ul. Personal nu cred nimic. Au ieşit în faţă unii indivizi fără credibilitate, au aruncat cu noroi într-un preot cu har. De ce nu se mediatizează harul părintelui? Nu vreau să comentez mai mult, dar în acest caz se urmăreşte ceva şi încă nu ştiu ce. Da, bisericile cu venituri ar trebui să cotizeze către stat, aşa ar fi normal"

 

 

 

 

     Iola D. de 78 de ani din Făgăraş: ,,La noi în religie (Martorii lui Iehova) nu se întîmplă aşa ceva. În biblie scrie că Dumnezeu a creat femeia şi bărbatul pentru a forma o familie. Nu există altă cale decît aşa cum a lăsat Dumnezeu. Nu vreau să comentez această mizerie"

     Maria A. de 65 de ani din Făgăraş: ,,Mă deranjează subiectele legate despre relaţiile dintre bărbat cu bărbat sau femeie cu femeie. La noi aşa ceva nu s-a întîmplat pînă acum cîţiva ani. Dumnezeu a lăsat bărbatul şi femeia nimic mai mult. Nu vreau să comentez mai mult, acest subiect mă deranjeajă"

     M.M de 68 de ani din Făgăraş: ,,Este bine că s-au mediatizat aceste scandaluri , dar este prea mult. În aceste cazuri trebuia chemat sinodul să ia măsuri. Ambele părţi trebuiau duse la detectorul de minciuni şi apoi scandalul se încheia. Preotul nu poate fi şi cîntăreţ. Trebuie să aleagă între viaţa de preot şi viaţa de artist. Aceste scandaluri sînt o pată pentru biserica ortodoxă. Cu referire la impozit nu mă pot pronunţa, nu ştiu dacă e bine sau nu"

     Brînzea Nicolae 70 de ani din Făgăraş: ,,Aceşti oameni încalcă legea lui Dumnezeu. Nu am nimic cu nimeni, dar această categorie de preoţi trebuie exclusă din biserică. Profită de copiii săraci, iar aceştia acceptă această măgărie. Cine practică aceste porcării nu sînt oamenii lui Dumnezeu, aceştia sînt bolnavi, sînt oameni periculoşi. Eu cred în Dumnezeu şi cred în biserică, dar aşa ceva nu este admisibil. Nu accept ca preoţii şi călugării să murdărească biserica. Consecinţele sînt grave, iar pedeapsa va veni. Nu sînt om cu şcoală multă, dar cînd auzi aşa ceva te cruceşti. Normal că trebuie să plătească impozit pentru că la Făgăraş s-au construit peste 10 biserici, iar noi cotizăm pentru tot "

     Petru Stelian de 65 de ani, pesnionar din Făgăraş: ,,Cred în Dumnezeu, dar nu în popi. Nu sînt bisericos, dar aşa ceva nu este normal. Nu mai există eduaţie şi bun simţ. Ori eşti preot, ori eşti artist. Este cel mai mare păcat ce fac aceşti oameni şi ar trebui să renunţe la biserică să se gate cu acest scandal"

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 732 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4311610

Horoscop zilnicZiare